''Bu yarışmanın geçmişi Türkiye'nin en geniş moda arşivi''

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 30 yıldır düzenlediği Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın 15 Kasım’da gerçekleşecek gala gecesi öncesi, İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Ayaydın ile buluştuk, yarışmaya dair merak edile

''Bu yarışmanın geçmişi Türkiye'nin en geniş moda arşivi''

RÖPORTAJ İREM ORHAN


İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB), 30 yıldır düzenlemekte olduğu Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, 30. yılında da ilk günkü özen ve aynı heyecanla yola devam ediyor. Ulusal bir yarışma olsa da uluslararası basın ve okullar tarafından da yakından takip edilen bu yarışmaya, her sene uluslararası moda okullarından önemli isimler gala gecesinde jüri olarak yer almak üzere davet ediliyor. 30 yıllık geçmişi olan ve Türk moda dünyasına; Bahar Korçan, Özgür Masur, Zeynep Tosun, Hakan Yıldırım, Özlem Kaya ve Gül Ağış'ın da aralarında bulunduğu çok değerli isimler kazandıran yarışmanın bu yılki gala gecesi ise 15 Kasım'da gerçekleşecek. Büyük gece öncesi, İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Ayaydın ile buluştuk, IHKIB'in hem uluslararası hem ulusal moda yarışmalarında aktif rol alması ve bu alanda yapılan yatırımlardan, tekstil ve perakende tarafında atılan güçlü adımlara kadar yarışmayla ilgili tüm detayları konuştuk.

İHKİB, hem uluslararası hem ulusal moda yarışmalarında aktif rol alıyor, tekstil ve perakende tarafında güçlü adımlar atılıyor. Bu tarafta şimdilerde güncel olarak en yeni heyecanlarınız neler, neler yapıyorsunuz?
İHKİB olarak, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzü ulusal ve uluslararası platformlarda temsil ediyor ve eğitim, danışmanlık, raporlama, istatistik, koordinasyon, kurumsal iletişim ve yayın faaliyetlerini üstleniyoruz. Avrupa'nın üçüncü, dünyanın altıncı büyük ihracatçısı olan Türk hazır giyim sektörü, Türkiye'ye her sene 19 milyar dolar net döviz ve 1.5 milyon istihdam kazandırırken İHKİB sektörümüzde gerçekleşen toplam ihracatın yüzde 70'ini temsil ediyor. Türkiye'nin ilk moda tasarım yarışması olan Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nı organize ediyor olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizin moda ve tasarım alanındaki başarılarını dünyaya tanıtıyoruz. 17 sezondur ise Türkiye'nin en prestijli moda etkinliği olan Fashion Week Istanbul'u düzenliyor ve Türk modasının dünya çapında bilinirliğini artırıyoruz.

Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, 30 yıldır istikrarlı şekilde düzenlenerek Türk moda dünyasına katkı sağlıyor. Yarışmayla gerçekleştirmek istediğiniz hedefler ve vurgu yapmak istenilen değerlerden söz etmek ister misiniz?
İHKİB olarak moda tasarımı alanında kendini geliştirmek ve kariyer yapmak isteyen genç tasarımcıları sektörle buluşturmak ve onlara destek olmak istiyoruz. Yarışmanın 30 yıllık geçmişi Türkiye'nin en geniş moda arşivini oluşturuyor. Yolu bu önemli yarışmadan geçen başarılı moda tasarımcıları arasında Bahar Korçan, Özgür Masur, Zeynep Tosun, Hakan Yıldırım, Özlem Kaya ve Gül Ağış yer alıyor. Biz de bu yarışmayla geleceğin başarılı olacak tasarımcılarına ilk günden destek vermeyi çok anlamlı buluyoruz.

Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nın gala gecesi bu yıl 15 Kasım'da gerçekleşecek. Gecede bu yıl moda tutkunlarını neler bekliyor peki?
Bu yıl bizim için çok özel, Koza'nın 30. yaşını kutluyoruz. Kurulduğu günden bu yana sektöre çok önemli isimler kazandıran bir yarışmanın gelişimini görmek bizi çok mutlu ediyor. Her yıl olduğu gibi bu sezon da çok güçlü ve yetenekli finalistlerimiz var. Gala gecesinde bizi ve moda tutkunlarını etkileyici bir defile bekliyor, finalistlerimizin koleksiyonlarını görmenizi dört gözle bekliyoruz.

Fashion Trust Arabia tarafında ise Orta Doğu'nun MET Gala'sı olarak geçen etkinlikte bu yıl Türkiye'nin konuk ülke olarak seçilmesinin katacağı değerler hakkında neler söylersiniz?
Fashion Trust Arabia, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan yeni yetişen moda tasarımcılarına her sene uluslararası tanınırlığın yanı sıra finansal destek ve iş desteği sağlıyor. Bu yıl İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile partnerlik antlaşması imzalandı ve Türkiye'yi 'misafir ülke' olarak davet etti. Türkiye adına çok önemli bir iş birliği olduğunu düşünüyorum. Türk tasarımcılar uluslararası moda sektöründe tasarımcı kimliklerini tanıtma ve tasarımlarını sergileme fırsatına sahip olacak. Aynı zamanda çok değerli isimlerden oluşan global bir iletişim ağı kuracaklar.

FTA ve İHKİB arasında sağlanan anlaşma sayesinde konuk ülke kategorisinde Türkiye'den finale kalan tasarımcılar kimler, süreç nasıl ilerleyecek?
Türkiye'den aralarında tanınmış isimlerin de bulunduğu 60 moda tasarımcısının başvurusunun ardından FTA 2022 Danışma Kurulu ve FTA jürisi ödül için yarışmaya hak kazanan dört finalisti belirledi. Konuk ülke kategorisinde kendi ismini taşıyan markasıyla Burç Akyol; Les Benjamins'in kurucusu Bünyamin Aydın; Siedres'in eş kurucusu ve kreatif direktörü Ceylin Türkkan Bilge ve Sudi Etuz'ün yaratıcısı Şansım Adalı, Katar'ın Doha şehrinde düzenlenecek törende özel ödül için yarışacaklar. Kazanan tasarımcıları belirleyecek FTA Jürisi'nde, dünyaca ünlü moda tasarımcıları Zuhair Murad Amina Muaddi, Pierpaolo Piccioli, Iris Van Harpen'in yanı sıra, global moda endüstrisinin önde gelen isimlerinden Carine Roitfeld ve Lorraine Schwartz'ın da bulunduğu isimler yer alıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.