Bahar beraberinde yorgunluğu da getirir

Mevsim geçişleri, metabolizmamızda bazı değişikliklere sebep olur ve yeme alışkanlıkları önem kazanır. Bu dönemde yediklerinizin üçte birini taze sebze ve meyvelerden seçmelisiniz

Bahar beraberinde yorgunluğu da getirir

Havaların güzelleşmesi ve ısınmasıyla birlikte mutluluk hislerimiz artar artmasına ama çoğunluk enerjilerinin düşük olmasından, yorgunluktan yakınır. Baharın gelişiyle, eklem ve kas ağrıları artar, konsantrasyon bozukluğu, depresyon ve isteksizlik, sinirlilik, uyku bozuklukları görülür. Bu süreçte yeme alışkanlıkları önem kazanır. Baharda sık görülen rahatsızlıklardan biri de mide ve bağırsak şikayetlerinin artmasıdır.

ENERJİ DEPOLAMAK İÇİN

Baharda enerjiyi toplamak için enerji verecek besinleri, B ve C vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir, potasyum ve çinkodan zengin gıdaları içeren mevsimin sebze ve meyvelerinden tüketmek yararlı olur. Ispanak, mısır, muz, kayısı, çilek, kepekli un, kepekli pirinç, yulaf, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, üzüm, badem ve fındık tercihiniz olmalı.

BOL BOL SU İÇİN

Su tüketimi yorgunluğu önlemek için yardımcı olabilir. Su şişeniz hep yanınızda olmalı. Günde 2-2.5 litre ve birkaç hafta boyunca her gün metabolizmanı hızlandıracak bitkisel çay içmelisiniz. Yeterince su içmemek de fiziksel performansını etkileyebilir. Hava değişimine bağlı olarak vücutta su toplanmasını önlemek için beslenmenizde daha fazla maydanoz, soğan, marul, biber ve roka yemeye özen gösterin.

C VİTAMİNİ VE DEMİR TAKVİYESİ

Vücutta C vitamini eksikliği artan yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ifade edilir. Demir eksikliği uyuşukluk, uyku hali, gevşeklik ve enerji eksikliği ile kendini göstermektedir. Ispanak yiyin. C vitaminin mükemmel bir kaynağıdır, ayrıca demir emilimini artırır.

C vitaminlerinden zengin bir beslenme bağışıklık sistemini daha güçlü kılar. C vitamininden yüksek kivi, portakal, biber, maydanoz, yeşil salata yemeye çalısın.

MAGNEZYUM VE POTASYUM İÇEREN BESİNLER TÜKETİN

Yorgunluk, uyku güçlüğü, iştahsızlık, depresif duygu durumu, kas güçsüzlüğü, krampları, ağrıları ve vücut gerginliklerine karsı magnezyum ve potasyum içeren besinler tüketmelisiniz. Potasyum içerigi yüksek olan ıspanak, mercimek, mantar ve brokoli, muz, kayısı, portakal, avokado, incir, hurma, kuru üzüm, magnezyum içeriği yüksek ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, badem, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, mısır gevreği, patates, kakao gibi yiyeceklere beslenmenizde yer vermelisiniz.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU İÇİN YOĞURT

Yoğurt; kronik yorgunluk sendromu belirtileri hafifletmede yardımcı olabilir, zengin pro-biyotik içerir. İçeriğindeki protein (amino asit), beyinde triptofan düzeylerini artırmaya yardım eder, böylelikle fiziksel hem de duygusal yorgunlukla mücadele için katkı sağlar, mutluluk duygularını teşvik eder.

Pro-biyotik takviyesi ile bağırsak florası korunur ve zararlı bakterilerin ortadan kaldırılması sağlanır. Enerjinizi arttırmak için yoğurdunuzun içine fındık, badem, ceviz, keten tohumu, taze ve kuru meyve ya da yulaf gibi bazı sağlıklı eklemeler yapabilirsiniz, bu şekilde enerjinizi daha fazla arttırabilirsiniz. Yüksek lif içeriği yanında, yulaf ezmesi önemli ölçüde enerji seviyelerini etkileyen magnezyum, protein ve fosfor içerir.

DAHA FAZLA OMEGA 3

Omega 3 yag asitleri sağlıklı hücrelerin korumasına yardımcı olur. İçeriğinde bu çeşit sağlıklı yağlar bulunduran gıdalar güçlü bir enerji kaynağıdır, aynı zamanda glisemik indeksleri de düşüktür, hemen hemen tüm kuruyemişler ve tohumlarda doğal olarak bulunur. Kuruyemiş ve susam tohumu, keten tohumu ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, kaju fıstıgı, ceviz ve fındık gibi tohumlar yüksek kalitede protein ve Omega kaynağıdır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.