Röportaj: Gülçin İşler Fırat, Fotoğraflar: Koray Işık
Arda'nın Mutfağı programlarıyla çok sevilen, tarifleriyle insanların mutlu anlarına destek olan, Mükellef Karaköy ve Mükellef Ocakbaşı Etiler'in sahibi şef Arda Türkmen'in Pera'daki ofisinde bir araya geldik. Arda Bey, bizim için mutfağa girdi ve mis kokan, lezzetli, çikolatalı bir ıslak kek yaptı. Siz de sevgilinizi mutlu etmek için takın önlüğü üzerinize ve Arda Bey'in tanımıyla tarifi basit ve garanti tutan bu müthiş lezzetli aşk kekini yapın.
Arda Bey, öncelikle bizim için yaptığınız Sevgililer Günü tatlınız hakkında bilgi verir misiniz?
Çikolatalı ıslak kek benim favori tariflerimden biridir. Sevgililer Günü için de çok iyi bir seçim ve garanti tutar. Kalp şeklinde bir kek kalıbına döktüğünüzde ve üzerini çilek, pudra şekeri ile süslediğinizde çok güzel, insana mutluluk veren bir tatlı oluyor. Çikolatanın şehvete yönelik, kişinin enerjisini yükselten, keyif veren bir tarafı olduğunu düşünüyorum. Bir de aşk kadehleri hazırladım. İki renk çikolatadan yapıyoruz pembe ve siyah çikolatan oluşan muhallebi. Çiftlerden hangisinin sevgisi öbürüne daha baskın geliyorsa üstteki kat onun olsun diyorum.
Sizin sevgilinize tatlı seçiminiz ne olurdu?
Ben tatlı seven biriyim, sütlü, şerbetli tatlı çok severim. Ancak söz konusu Sevgililer Günü ise, kişiye özel, porsiyonlu bir şey olmasına özen gösteririm. sufleyi tercih ederdim.
Sizin gibi hünerli ellerin sürpriz yemek mönüsünü merak ettim doğrusu.
Evet, hep öyle hissedilir di mi sanki aşçı bir adam, sevgilisini şaşırtacak, iddialı, zor yemekler yapar. Aslında ben tam tersine basit şeyler hazırlarım mesela sabah kahvaltısı. Böylece ikimiz de güne güzel bir sofrayla, neşeli bir şekilde başlardık ve bu daha büyük sürpriz olurdu bence. Akşam yemek yapacaksam da güzel bir et hazırlardım, sebze garnitürü yapardım. Ağır bir yemek olmazdı ve finalde de yine çikolatalı bir tatlı olurdu.
Sevgililer Günü sizin için ne ifade ediyor?
Benim için açıkçası bu tarz özel günler, sevdiğiniz insanlara sevginizi belirtmeniz için bir hatırlatma ve bu çok keyifli. Çok yadırgamıyorum.
Peki, unutamadığınız bir sevgililer günü anınız var mı?
Hiç öyle bir anım yok açıkçası. Romantik bir insan değilim. Bir de biliyorsunuz ki meslek gereği biz özel günlerde çalışıyoruz, yılbaşı, sevgililer günü, bayramlar gibi... Bizim anılarımız daha çok müşterilerimizin güzel, özel anlarına tanıklık etmek oluyor. Bugüne kadar 10'dan fazla çift restoranlarımda evlilik teklif etti. Evlendiler, çocukları oldu ve şu an görüştüklerim var içlerinde... Benim anım da bu olsun.
Kalbe giden yol size göre nereden geçiyor?
Kadın ve erkek için kalbe giden yol önemsenmekten geçiyor. Sevdiğiniz birisi sizin için güzel bir sofra hazırlarsa, yemek çok lezzetli olmasa ya da çok basit bir tarif ile hazırlanmış, pratik bir yemek bile olsa onun sizi önemsediğini hissetmek size kendinizi iyi hissettirir. Bence erkeğin de kadının da kalbine giden yol midesinden geçiyor. Ona kuracağınız basit bir sofra onu önemsediğinizi gösterir. O yüzden mideye giden yol önemli.
Bu kadar güzel yemeklerin, tatlıların içinde formunuzu nasıl koruyorsunuz?
Dengeli besleniyorum ve çok fazla spor yapıyorum. Her sabah, minimum haftanın 5 günü 6.30-8.30 arasında mutlaka spordayım. Beslenme konusunda şöyle bir felsefem var; hafta içi dünya için hafta sonu kendin için ye! Hafta içi az karbonhidratlı hafta sonu canım ne isterse onu yiyorum.