Domates Güney Amerika kökenlidir ve Avrupa'ya İspanyolların buralardaki kolonilerinden gemilerle taşınarak getirilmiştir. Sonrasında ise tüm dünyada üretilmeye başlanmıştır.
Uzun yıllar zehirli olduğu gerekçesiyle endişe ile yaklaşılan domatesin şimdilerde yıl boyunca yaygın olarak birçok çeşidini bulmak mümkün. Domates A, C, K, B6 vitaminleri, folat ve potasyum, tiamin, niasin, magnezyum, fosfor ve bakır için iyi bir kaynaktır.
BESLEYİCİ BİR MEYVE
Domates asit oranı yüksek olduğundan meyve olarak değerlendirilir. Bol miktarda A vitamini içerir. A ve C vitamini kansere neden olan serbest radikallere karsı doğal bir antioksidandır. Cildi günesin zararlı UV ısınlarına karsı korumaya yardımcı Beta-karoten için de etkili bir kaynaktır, etkili bir antioksidan olan likopeni yüksek oranda içerir.
DOMATES KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR
Domates potasyum için de çok iyi bir kaynaktır. Potasyumdan zengin diyet, yüksek kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için önerilir. Domateste yüksek kolesterol düzeylerini düşürmek için güvenli bir yol olarak önerilen niasinin de (B3 vitamini) bulunur. Ayrıca içeriğindeki B6 vitamini ve folat, homosistein düzeylerini düşürmede yardımcı olur.Yüksek homosistein düzeyleri ,damar çeperine zarar verebilir ve kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür.
SAĞLIKLI KEMİKLER İÇİN DE GEREKLİ
Kanın pıhtılasmasında ve kanama kontrolünde, kalsiyum ile birlikte kemik saglıgını tesvik edici, sertlestici özelligi olan osteokalsini harekete geçiren K vitamini domateste bol miktarda bulunur.
KAN ŞEKERİNİN DÜZENLENMESİNE YARDIMCI OLUR
Domates kan sekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Krom için çok iyi bir kaynaktır. Son araştırmalar, domatesin makula dejenerasyonu riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Domates, böbrek tası ve safra tası önlemeye de yardımcı olur. Domateste antiinflamatuar ajanlar olarak bilinen bioflavonoid ve karotenoidlerin oranı yüksektir. Sağlıklı diş, kemik, saç ve cilt bakımı için domates en büyük destekçinizdir.
DİYET İÇİN UYGUN
Domates kilo vermenize yardımcı olabilir. Düşük kalorilidir, yağ içermez, lifli yapıda ve su oranı yüksek bir besindir. Özellikle lif açısından zengin olan domates, sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı giderir. Günlük beslenmenizde domates ile bir çok alternatif oluşturabilirsiniz.
Atıştırmalık olarak, kahvaltıda peynirin yanında, salatada, sandviç ve yemeklerin içinde, makarnanın sosu olarak, yumurta ile birlikte oldukça doyurucu bir ögün (domatesli omlet, menemen) olur. Çorbalarda, tencere yemeklerinde, kremalı soslar yerine domates bazlı soslar sağlıklı olmanın yanı sıra diyet için uygundur, daha az kalori içerir.
PİŞİREBİLİRSİNİZ, KURUTABİLİRSİNİZ
Pişirilen domatesin asit oranı da azalır. Likopen maddesi domates piştikçe artar ve zeytinyağıyla birlikte yenildiği zaman vücut tarafından daha kolay emilir. Likopen, aynı zamanda ketçap ve püresi gibi domates içeren işlenmiş gıdalardan da elde edilebilir. Aslında en iyisi domatesi mevsiminde tüketmek gerekir ancak güneşte kurutulmuş domates besin değerini korur, biraz zeytinyağı ile pişirildiğinde besin değeri ve bio yararlılığı da artar. Güneşte kurutulmuş domates lif bakımından oldukça zengindir.
DOMATES ALLERJİK Mİ?
Domates alerjik reaksiyonlar ile ilişkili gıdalardan biri olarak karsımıza çıkıyor. Çig sebzelere karsı alerji belirtileri gözlemlenirken, pişmiş sekillerine karsı herhangi bir reaksiyon oluşmayabilir.