RÖPORTAJ MELİH TÜRK
FOTOĞRAF ŞEREF YILMAZ
Raquel Habib'in hayatında 20 sene önce büyük oğlunun doğumunun ardından büyük değişiklikler oldu. Bu dönemde hissettiği hayata güvensizlik ve kaygıları onun bambaşka bir hayatın kapılarını açmasını sağladı. Değişimin kendisiyle başladığını fark eden Raquel Habib 'Mindfulness Temelli Değişim ve Dönüşüm Koçu' olarak insanlara dokunmaya başladı. Biz de Raquel Habib'le yola çıkış hikayesini, eğitim süreçlerini ve koçluk dönemine ait deneyimleriyle ilgili keyifli bir sohbet yaptık.
Sizin de ünvanınız olan 'Mindfulness Temelli Değişim ve Dönüşüm Koçu' nasıl çalışır; kısaca anlatabilir misiniz?
Mindfulness Temelli Değişim ve Dönüşüm Koçu olarak, kişilerin üzerinde çalışmak istedikleri her konuda bilinçli bir farkındalıkla kendi yetkinliklerini tümü ile ellerine alarak, daha güçlü ve öz güvenli bir yerden hayatı yaşamalarını destekleyecek çalışmalar sunuyorum. Bunun için ise şimdi ve burada olmamızı destekleyen mindfulness pratiklerini ve farklı koçluk ekolleri olan Gestalt, Jung koçluk araçlarını ve şiddetsiz iletişim gibi eğitimlerinin araçlarını kullanıyorum.
Bu alana ilginiz nasıl başladı? Mindfulness Temelli Değişim Koçu olma sürecinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
20 sene önce büyük oğlumu doğurduğumda yaşadığım zorluğun anksiyete ve hayata güvensizlik sorunu olduğunun farkında değildim. Hayata olan güvensizliğim ve kaygılarım beni tam bir kontrol delisi yapmıştı. Bir çare ararken kendimi birçok farklı eğitimde buldum. Değişimin ancak kendimde başladığını, dışarıdaki hiçbir olayı ve kişiyi değiştiremeyeceğimi anladığımda kendim ile bireysel olarak çok sıkı bir disiplinle çalışmaya başladım. Koçluk ve çok farklı alanlarda bireysel seanslar aldım. Büyük bir adanmışlıkla her gün kendi zorlandığım konularda farkındalık çalışmalarımı pratik ettim ve sürekli eğitimler almaya devam ettim.
'Değişim Anda Başlar' isimli metodun da sahibisiniz. Bu metod nedir ve nasıl ortaya çıktı?
'Geçmiş ve gelecek sadece bu anın içinde gerçek oluyor. Değişim an'da başlar. ' metodu 3 bölümden oluşmaktadır. AN. bölümünde, öz farkındalığımızı, öz şefkatimizi destekleyen, zihin oyunlarını, sınırlamalarını fark etmemizi sağlayan ve bütünün bir parçası olduğumuzdaki güçten faydalanabileceğimiz çalışmalar yapmaktayız. AN.LAM bölümünde ise, birçok farklı koçluk aracını birleştirerek kişilerin kendi güçlü yanlarını daha da güçlendirmelerini, engellerini fark edip dönüştürmelerini, fırsatlarını görebilmelerini ve cesaretle risk alabilmelerini, konfor alanından çıkabilmelerini, kısıtlayıcı inanç kalıplarını fark edebilmelerini ve yerlerine destekleyici yeni zihin modelleri oluşturabilmelerini, hedeflerini, vizyonlarını gerçekleştirebilmelerini sağlayan birçok farklı bireysel ve dönüşümsel çalışma sunmaktayım. AN.LAMAK; kendileri ile bağlantılarını güçlendirdikleri birinci bölümden sonra, karşısı ile olan bağlantılarını güçlendirmek için kişinin kendini ifade edebilmesi, karşıyı bilinçli bir şekilde dinleyebilmesi, karşısı ile empati yapabilmesini, zorlu diyaloglarda uzlaşabilmesini, hatta çatışmaları yönetmesini destekleyecek çalışmalar uyguluyoruz. Benim koçluklarımın bir farkı ise; kişilere seanslar esnasında arzu ettikleri takdirde uyguladığım tüm araçların bilimsel ve işlevsel yönünü detaylarıyla aktarıyor olmam.
Alanınızda örnek aldığınız veya yöntemlerini beğendiğiniz kişiler var mı?
Eckhartt Tolle'un 'Şimdinin Gücü' ve 'Var Olmanın Gücü' kitapları, beni çok besleyen ve derinleştiren kitaplar olmuştur. Prof. Richard J. Davidson'ın meditasyon ve mindfulness çalışmalarını bilimsel olarak kanıtlayan bir bilim uzmanıdır, 'Beyninizin Duygusal Hayatı' kitabını çok tavsiye derim. Aile terapisinin anası olarak bilinen, Virginia Satir'e ve yaklaşımlarına hayranımdır.
Mart 2020'den beri 'Hepimiz Bir'iz' Dayanışma Grubu oluşturarak ücretsiz online Meditasyon ve Mindfulness sohbetleri düzenliyorsunuz. Bu sohbetlerin ortaya çıkma fikri nasıl oluştu?
Türkiye'de mart ayında pandemi başladığı ve evlerimizde kaldığımız ilk iki hafta herkesin olduğu gibi benim de kaygılarım çok artmıştı. Bir süredir uyguladığım tüm özfarkındalık pratiklerini kendi başıma uygulayarak pandeminin ilk iki haftasını çok daha merkezde ve sakin geçirdim. Daha sonra bir dostumun önerisi ile bana iyi geleni paylaşmaya karar verdim. O ana kadar hiç Zoom'da meditasyon yaptırmamıştım. Önce konfor alanımdan çıkmak beni tedirgin etti. Grubumuzun adı 'Hepimiz Bir'iz' oldu. Dünyamızı ve tüm sorunlarımızı kurtaracak tek bakış acısının Bir'lik Bilinci olduğuna inanıyorum. Bu benim için ne dini ne de felsefi bir olgu, bu insani bir oluş hali.
Bir insanın hem iç dünyasında kendisiyle hem de dış dünya ile barışık olması için neler yapması gerekir?
İç dünyamızda ne yaşıyor isek, dış dünyamıza da onu yansıtırız. Öz farkındalık çalışmaları bizi kendimiz hakkında bir içgörüye sahip kılar. İçimizde ve dışımızda barış halinde yaşayabilmek için yeterli, yetersiz, daha üstün, düşük, iyi, kötü gibi kıyaslama ve ayrıştırmaya sebep olan ötekileştirme kavramlarını hayatımızdan çıkarmaya ihtiyacımız var. Aslında her ayrıştırdığımız özellik özünde kendimizden bir parçamızdır.
Gelecek planlarınız arasında kitap yazma ya da başka projeleriniz var mı ?
Aslında bir kitap yazma fikri uzun zamandır kalbimi heyecanlandıran bir konu. Çünkü yazmak benim için bir şifalanma aracı ve inanılmaz sihirli bir dönüşüm yolu. Mesela son 8 senede yazdığım günlükleri toplasak ansiklopedi olabilirler ancak ben daha farklı bir kitap yazmak istiyorum. Sürece güveniyorum, güzel şeylerin çıkacağına inanıyorum.
Eşiniz ve çocuklarınız, Mindfulness Temelli Değişim-Dönüşüm Koçu olmanızı nasıl karşıladı? Onların çalışmalarınıza bakışları nasıl?
Eşim bu hayattaki en büyük destekçimdir. Halen sessiz bir duruş ile desteğini her an bana kalpten hissettirir. Çocuklarım ise benim bu yola girmemin ilk sebebidir. Öz farkındalık yolculuğum anne olunca başladı. Benim çalışmalarıma çok özen ve saygı gösterirler ve beni çok desteklerler. Evin içinde onlara ayırdığım zaman konusunda dengeyi korumayı başardığımı söyleyebilirim.