BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr
Hızlı kilo kaybetmek için besin bileşimleri ile oynamanın, proteinleri arttırıp, karbonhidratları aşırı derecede azaltmak ya da yağları aşırı arttırmak gibi kalori miktarının aşırı azaltmanın sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini biliyor musunuz? Hızlı kilo vermenin potansiyel tehlikeleri arasında; elektrolit dengesizlikleri, yetersiz beslenme, safra taşı ve dehidrasyon bulunmaktadır. Yan etkilere detaylı olarak bakalım...
Aslında tartının ibresi hızla düştüğünde siz yağ yerine kas ve su kaybediyor olabilirsiniz.
*Aslında tartının ibresi hızla düştüğünde siz yağ yerine kas ve su kaybediyor olabilirsiniz.
*Metabolizma hızını yavaşlatırsınız.
*Kalori kısıtladığınızda vücudunuzdan su atarsınız.
*Dehidrasyon sadece yorgunluk, baş ağrısı ve kabızlıktan rahatsızlığa neden olmaz; uzun süreli olursa böbrek taşlarının oluşumu ve hatta böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir.
*Kalori alımını önemli ölçüde azalttığınızda yetersiz beslenirsiniz, demir, folat, vitamin D ve B12 vitamini alamazsınız.
*Hızlı kilo kaybı safra kesesinin düzgün bir şekilde boşalmasını önleyebilir veya karaciğer tarafından daha fazla kolesterol salınmasına neden olabilir. *Normal çalıştığında safra keseniz yağlı yiyecekleri sindirmenize yardımcı olan sindirim sıvıları üretir. Yiyecek alımınız önemli ölçüde azalırsa, safra kesesi sorunları yaşarsınız hatta safra taşları oluşabilir. Bu, safra taşı gelişme riskini artırabilir.
*Normalden daha fazla saçınız dökülebilir. Kalori alımını azaltmak için bazı gıdaları kısıtladığınızda çinko ve protein, vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminin baskılanması ve kötü cilt, saç ve tırnaklar gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.
**Kronik mineral eksikliklerinin sağlığınız üzerinde de uzun vadeli etkileri olabilir. Esansiyel minerallerin eksikliği sıvı dengesizliklerine, kardiyak aritmiye veya düzensiz kalp atımına, kas kramplarına ve kemik kütlesi kaybına yol açabilir. Besin alımını aşırı kısıtladığınızda vücudumuzun özellikle potasyum ve magnezyum gibi elektrolitlerde azalma olursa; bu kardiyovasküler fonksiyonlarda bozulmaya ve kalp aritmileri gibi düzensizliklere yol açabilir. Tıpkı elektrolit dengesinin korunması gerektiği gibi, vücudumuzdaki sodyum miktarının da kan basıncımızı doğru yerde tutmak için ayarlanması gerekir, sodyumun da aşırı kısıtlanması doğru değildir.
*Çok sıkı diyet yaptığınızda, vücudunuz enerji çıkışınızı düşürerek sizi koruyacaktır. Yeterli enerji alamadığınızda baş dönmesi, sinirli veya uyuşuk hissedebilirsiniz, egzersiz için daha az enerjiniz olur ve siz günlük aktivitelerden bile kaçınabilirsiniz. Genellikle öğün atladığınızda ve kendinizi aç bıraktığınızda kan şekeriniz düşer. Glikoz seviyelerini aşırıya düşürebilecek şeylerden kaçınmalısınız. Kan şekerimiz düşünce kendinizi yorgun, halsiz, sinirli, endişeli hissetmeniz olasıdır.
*Kadınlar için, hızlandırılmış kilo kaybının bir başka potansiyel yan etkisi de amenore olarak da bilinen düzensiz adet döngüleridir.
*Kilo kaybı sırasında kadınların günde en az 60 gram proteine, erkeklerin de en az 75 grama ihtiyacı var. Kas kütlesini azaltır, gücünüzü azaltır, cilt, tırnak ve saç sorunlarına neden olur ve kemik kırığı riskini artırır.
*Beslenmenizde yeteri kadar lif olmaz ise bağırsaklarınızda bulunan probiyotiklerde sağlıksız bir değişikliğin yanı sıra kabızlığa neden olur.
*Vücut yağ seviyeleriniz leptin adı verilen bir sinyal hormonu ile doğru orantılıdır. Leptin seviyeleri beyninizin hipotalamus bölümü tarafından izlenir. Leptin iştahı kontrol eder, metabolizmanızı düzenler ve yağ yakımını teşvik eder. Yağ seviyeleri çok hızlı düşerse, leptin seviyelerinde hızlı bir düşüş olur. Leptin seviyelerinde hızlı bir düşüş açlık tepkisini tetikleyecektir.
*Hızlı kilo kaybı ile cildinizin elastikiyeti, esneme kabiliyeti, kilo kaybının sürati ile uyumlu olarak kendini toparlayamazsa ortaya mide, kalça, kol ve bacaklarda gevşeme ve sarkmalara bağlı hoş olmayan görüntüler çıkacaktır.