2022 yılında sanat hayatına başlayan NETSANAT’ın çıkış hikayesini konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Ankara Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Netvizyon Mediapark İletişim-Ticaret A.Ş ile Net Sanat şirketinin sahibi Dr. Cemalettin Kömürcü ile şirketteki güncel etkinlik takvimleri, sezon değerlendirmeleri ve gelecek planları üzerine konuştuk.
NETSANAT’ın ortaya çıkış hikayesini konuşarak başlayalım dilerseniz röportajımıza, ne dersiniz?
Bir etkinlik ve reklam ajansı olan Netvizyon Mediapark, 37 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu süreçte pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik organizasyonları ile reklam kampanyalarının altına imza attı. Son 2 yıldır Ankara’nın büyük bir kongre ve sanat merkezinin yönetimini de üstlenmiştim. Dolayısıyla sanatın bizatihi içerisindeyim ama sanatla olan bağımız çok öncesine dayanıyor. Sanatla ilk bağlantımız, 2016 yılında Netvizyon Mediapark olarak yapımcılığını üstlendiğimiz, başrollerini Yetkin Dikinciler ve Azra Akın’ın oynadığı “Her şey mümkün” adlı sinema filmiyle başladı. Daha sonra Congrecium’un yönetimini devraldığımızdan bu yana geçen 2 yıllık süreçte 210 konser organize ettik ve 100’ü aşkın tiyatro oyununun Ankara’da sahne almasını sağladık. En önemlisi sanat faaliyetleri konusunda İstanbul’un gölgesinde kalan Başkent’in sanat yaşamına biraz canlılık kazandırdık. Daha sonra mekân işletmeciliğinin ötesine geçip içerik üretme işine girdik ve kendi sanatsal faaliyetlerini yürüten ekibimizi kurduk. Başlangıcı tiyatro ile yapıp müziği de içine kattık. Anlayacağınız NETSANAT’ın çıkış hikayesi böyle başladı.
Buradaki ilk tiyatro yapımınız peki? Özel bir anlamı var mıydı sizler için?
2022 yılında sanat hayatına başlayan NETSANAT’ın ilk tiyatro yapımı, Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak” eseri oldu. NETSANAT, fikir ve düşünce gücünün sanat estetiği ile buluştuğu ve dünya çapında bir belagat harikası olan bu eserle başlangıç yapma onurunu taşımaktadır.
NETSANAT etkinlikleri neler peki güncel olarak? Etkinlikler ve içeriklerine biraz değinmek ister misiniz?
‘Bir adam yaratmak’ oyunundan sonra “Tatbikat Sahnesi” ile dev bir ortaklık yaptık. Nikolay Gogov’a ait “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı tiyatro oyunu, Erdal Beşikçioğlu’nun muhteşem performansıyla Ankara’da sahne alırken, İstanbul’da da Atatürk Kültür Merkezi’nde sevenleri ile buluşuyor. Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya çağdaş standartlarda bir gösteri, bir kültür şöleni sunmakta olan ANADOLU ATEŞİ de artık NETSANAT ortaklığında sevenlerinin huzuruna çıkıyor. Tabii ki NETSANAT olarak en önemli projelerimizden biri, Okan Bayülgen’in yazdığı, yönettiği ve baş rolünü üstlenerek sahneye koyduğu Richard oyunudur. Her ne kadar Shakespeare’in III. Richard yapıtını merkezine alıyor görünse de, bu oyun Shakespeare’in kurmaca III. Richard’ı ya da tarihteki gerçek III. Richard üzerine bir oyun değil. Bu oyun günümüzden bir insanın, belli bir döneminin anlatısı... Sıra dışı sahne şovları ve aralarında bizzat Okan Bayülgen’in de canlı orkestra eşliğinde seslendirdiği şarkılarıyla zamanımızı aşmaya göz kırpan bir yapım. 17 Kasım tarihinde ilk kez İstanbul Kültür Sanat Vakfı Tiyatro Festivali’nde seyircisinin önüne çıkan oyunumuz; bugüne kadar 50 binin üstünde izleyiciyle buluştu. Haziran ayından itibaren Türkiye genelinde turne hazırlığı yapan oyun, sanatseverlerle buluşmayı sürdürecek.
Yılın ilk yarısını geride bırakmak üzereyiz, nasıl geçti sezon sizin tarafınızda? Küçük bir sezon değerlendirmesi yapmak ister misiniz?
Başkent’te yaşayan sanatseverler, uzun yıllar hasret kaldıkları tüm sanatsal etkinliklerin kendi kentlerinde gerçekleştirilmesine inanılmaz derecede ilgi gösteriyor. Gerek NETSANAT’ın bünyesindeki sanatsal etkinlikler gerekse diğer kurumlarca organize edilen etkinliklere gösterilen ilgi, herkesin tahminlerinin üstünde gerçekleşti.
Peki, son olarak yakın vadeli planlarınız, yeni hedefleriniz hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?
Besteci, yorumcu ve söz yazarı Yücel Arzen, NETSANAT bünyesine dahil olduktan sonra pek çok orkestral etkinliklere imza attık. Yeni sezonda da besteleyip yorumlayacağı 2 müzikal projesi ile izleyicilerimizin huzuruna çıkacağız. Bunlardan ilki Anthony Quinn’in başrolünü oynadığı Çağrı filminin müziklerini içeren The Message Müzikali... Bir Brodway tarzı müzikal olarak çalıştığımız ve özellikle Avrupa seyircisine hitap edecek şekilde planladığımız The Message Müzikali ile 1968’lerin müziğini ve ruhunu yansıtacak olan tiyatral müzikal “68 Projesi” yakında yine NETSANAT tarafından izleyicilerin beğenisine sunulacak. Yeni dönemde müzik, tiyatro ve sinema alanlarında yatırım yapmaya devam edeceğiz. Richard ve Bir Adam Yaratmak oyunları yeni sezonda da sahne almaya devam edecek, özellikle Richard oyununun geniş çaplı bir yaz turnesine çıkacağını da belirtelim. Yeni sezonda Okan Bayülgen ile çok ses getirecek yeni ve sürpriz bir proje ile seyircinin karşısında olacağız. Yine yapımı NETSANAT’a ait, yazarı Gerald Louzser, çevirmeni Gencay Gürün olan İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Hakan Örge’nin yöneteceği, başrolünü Murat Akkoyunlu’nun yapacağı “Kaçamak 5’ten 7’ye” adlı müthiş bir vodvil ile eylül ayında sahnedeki yerimizi alacağız. Tiyatro ve müzik faaliyetlerimiz bu şekilde giderken, dijital mecralarda da projelerimiz olacak. Yeni bir dizi ve sinema yapıtlarıyla bu mecrada da yerimizi alacağız.
Bu yıl birçok alanda aldığınız ödüller var... Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?
NETSANAT olarak bu yıl hem Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri hem de 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri jürileri tarafından birçok ödüle layık görüldü. Tabii ki bu bizim gibi genç bir sanat yapım ekibi için son derece gurur verici oldu. İlk ödül, Üstün Akmen Tiyatro ödüllerinden geldi. NETSANAT’ın Kabare Dada ile ortak yapımı olan Okan Bayülgen’in yazıp-yönettiği Richard oyunu, en iyi prodüksiyon ödülüne layık görüldü. İkincisi ise Yeni Tiyatro Dergisi tarafından verilen 10. Uluslararası Emek ve Başarı Ödülleri’nde de Richard ve Bir Adam Yaratmak yapımlarıyla ‘Yılın Prodüktörü’ ödülünü kazandık. Ayrıca NETSANAT’ın eserlerinde en iyiler dalında ödül kazanan sanatçılarımız da bizi çok mutlu kıldı. Okan Bayülgen, Richard ile Yılın Oyuncusu, Hakan Örge, Bir Adam Yaratmak ile En İyi Erkek Oyuncu (Dram), Vildan Durdağ, Bir Adam Yaratmak oyunu ile Yılın Dramaturgu, Dicle Doğan, Richard oyunu ile Yılın En İyi Hareket Tasarımı ödüllerine layık görüldü. Bu ödüller, bizim seçimlerimizde ne kadar haklı olduğumuzun apaçık örnekleridir ve bizi yeni projeler için de son derece teşvik edici olacaktır.