'Hepimizin içinden bir şef çıkabilir'
'Hepimizin içinden bir şef çıkabilir'
Gourmand World Cookbook Awards' ödüllü 'Natali: Tarifler&Anılar' kitabının yazarı Natali Gökyay, Turkmax Gurme'deki sevilen programı 'Patisserie' ile özellikle pasta sevenleri ekranlara kilitliyor... Sadece pastalar değil, nefis ekmekler, tatlıtuzlu tartlar ve muhteşem kekler hazırlayan Natali Gökyay'ı mutfağında ziyaret ettik ve yemek aşkını konuştuk. Unutmadan ekleyelim; 'Patisserie', hafta içi her gün saat 13:10'da Digiturk 21. kanalda yayın yapan Turkmax Gurme'de izleyicilerle buluşuyor. Programda sunulan birbirinden güzel tariflere www. turkmaxgurme.com adresinden ulaşılabilirsiniz.
Turkmax Gurme'de yayınlanan 'Patisserie' programında nefis ekmekler, tatlı-tuzlu tartlar, muhteşem kek ve pastalar yapıyorsunuz. Programınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Natali Gökyay: Turkmax Gurme ilk kurulum aşamasındayken yaptığımız görüşmelerde, program müdürümüz Aslı Arıkan ve yapımcım Memduha Güncü, yapacağımız programla ilgili konuşurken "Seni en çok ne mutlu ederse öyle bir program yapalım" diyerek yapmak istediklerim konusunda tamamiyle beni özgür bıraktılar. Böylece yapmaktan keyif aldığım ve mutlu olduğum bu programın temelleri atıldı. İki seneyi aşkın aynı keyif ve heyecan içerisinde Patisserie'yi çekiyoruz.
Turkmax Gurme'de yayınlanan programınızda yaptığınız birbirinden lezzetli tatlıların yapımı zor olduğu gerekçesiyle evlerde çok da fazla yapılmıyor. Genellikle insanlar evde yapmak yerine dışarıdan almayı tercih ediyor. Programınızda biraz da bu algıyı kırma çabanız var mı? Evde kolyaca tart, pasta, makaron yapmak mümkün mü?
Gökyay: Evde yapılması mümkün olmayan hiçbir tatlıyı programda bugüne kadar anlatmadım. Anlattığım tariflerin hepsi program öncesi ev ortamında denenip yapılıyor ve program esnasında anlatabildiğim kadar püf noktasına değinmeye çalışıyorum. Yaptıklarımın izleyiciler tarafından denenip yapılmasından da son derece mutluluk duyuyorum. Sonuçta biraz merak ve emekle yaptığım tatların hepsinin evde de yapılması mümkün.
'Hepimizin içinden bir şef çıkabilir'
Yılbaşı akşamı için okuyucularımıza nasıl bir tatlı yapmalarını veya yemelerini önerirsiniz? Sizin tatlı tercihiniz hangisi olacak?
Gökyay: Yılbaşı deyince akla yeni bir yıl, yeni umutlar, dilekler geliyor. Bol bereketli olmasını dilediğimiz yeni bir yılda bereketi temsil eden malzemelerle yapılan bir tatlı benim için yeni yıl tatlısıdır. Ayrıca hepimizin ailesinden gelen geleneksel tatlılar vardır; gördüğümüz, kokusunu aldığımız, yediğimiz zaman bizi belli anlara mutluluklara taşıyan... İşte herkesin evi için ideal yılbaşı tatlısı odur bence.
Annenizin tariflerinden yola çıkarak hazırladığınız kitabınızla 'Gourmand World Cookbook Awards' ödülünü kazandınız. Bu ödülün yarısı da annenize ait diyebilir miyiz?
Gökyay: Ödülün büyük kısmı anneme ait diyebiliriz. Hayatımızdaki çok kötü olaylar bile sizi pozitif yönde çok farklı yollara yönlendirebiliyor. Bu kitabı annemin sayesinde yazdım ve bu yolda bana ışık oldu.
Kitabınızda anlattığınız yılların birikimi bu tarifleri programınızda da kullanıyor musunuz?
Gökyay: Zaman zaman da olsa tabii ki kullanıyorum. Paskalya çöreği, kek tariflerimin çoğu hep bu birikimlerin tarfileri ve uzantılarıdır.
Yemeklerle aranız nasıl? Günlük hayatınızda ne tür yemekler yapmayı seviyorsunuz?
Gökyay: Yemek yemeyi de, yapmayı da seviyorum. İşlenmiş gıdaları tüketmemeye özen gösteriyorum. Bir günlük zaman dilimi içerisinde her türlü besin tipinden faydalanıyorum, protein, karbonhidtat, sebze, meyve gibi...
'Hepimizin içinden bir şef çıkabilir'
Hem bu leziz tatları yapmayı hem de formda kalmayı nasıl başarıyorsunuz?
Gökyay: Bana en çok gelen sorulardan biri bu. Zaman zaman sosyal medyadan da aslında beni çok da üzen "Tüm bu tatlıları yapıyorsunuz, ama belli ki siz hiç yemiyorsunuz" gibi yorumlar alıyorum. Yaptığım her şeyin tadını mutlaka biliyorum. Yapmaktan son derece keyif aldığım bir işim var, ama bu demek değil ki yaptığım her şeyden kocaman bir parçayı yemem gerekiyor. Spor ve temiz ve sağlıklı beslenmek benim hayatımın bir parçası. Her gün yemek yerim, nefes alırım demek gibi birşey benim için spor yapıyorum demek. Spor yapan her insan gibi bir süre sonra yemek alışkanlıklarınız da ona göre değişiyor. Tüm yaptığım bu aslında.
İzleyicilerinize bir mesajınız var mı?
Gökyay: Günlük koşuşturmalı hayatımızda mutfak bir terapi alanı gibi aslında. Bütün kesmeler, doğramalar, yoğurmalar, baştan bir yemek veya tatlı yapmak ve sonucunda harika lezzetler elde etmek başlı başına insanı mutlu eden bir uğraşı. Yemek yapmayı bilmiyor olabiliriz, ama iyi bir tarif ve kaliteli malzemelerle hepimizin içinden bizim bile bilmediğimiz amatör bir şef çıkabilir. Yemek, sevdiklerimizle bizi bir araya getiren güzel bir paylaşım. İşe bu yüzden yemeği yapmak kadar paylaşmaktan da bir o kadar keyif alıyorum. Bu bazen yaptığım bir yemek, bir tatlı veya bir tarif olabilir. Kısaca paylaşmak güzeldir.