Röportaj: Gülçin İşler Fırat
Ev, konut, restoran gibi farklı projelerde mimar ve iç mimar olarak çalışırken her zaman çok ilgisini çeken bir konuda, çocuk mimarisi ve ürün tasarımı konusunda uzmanlaşan mimar Hayal Selin Necipoğlu Doğaner, bu uzmanlığını profesyonelliğe dökerek Crocodily Kids Architech markasını kurmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu Doğaner, mezun olduktan sonra İtalya Domus Akademi'de ürün tasarımı üzerine yüksek lisans yapıyor. "Çocuk yaşam alanı tasarlıyoruz" diyerek ifade ettiği Crocodily Kids Architech markasıyla mobilyaların yanı sıra perdeden duvar kağıdına, farklı konseptlerdeki yastıklardan posterlere, yatak örtüsüne kadar yaratıcı, farklı, heyecan verici uçtan uca çözümler sunuyor.
Crocodily ile çocukların yaşam alanlarına farklı çözümler sunuyorsunuz. Yola çıkış amacınız neydi?
2009 yılında Crocodily Kids Architect'i kurdum. Çocuk ve bebek odalarından eğitim kurumlarına, çocuklarla ilgili her türlü mekân için iç mimarlık hizmeti veriyoruz. Sayısını bilmediğim kadar çok çocuk odası projesi, Özel Üsküdar SEV İlkokulu, Kanada Okulları, İstinye Park'ın Oyun Alanı ve Sakıp Sabancı Müzesi'nin Çocuk Atölyesi'nde, Crocodily'nin imzasını görebilirsiniz. İç mimarlık hizmetimizin yanı sıra yataktan gardıroba, abajurdan poster ve yastığa kadar pek çok ürünümüzü de Nişantaşı'nda mağazamızda, www.crocodily.com ve birkaç farklı e-satış sitesinde bulabiliyorsunuz.
Markanızı kurduğunuz günden bu zamana şu an geldiğiniz noktayı nasıl tanımlarsınız?
Kurulduğumuzda Türkiye'de, hem eğitim kurumlarına hem de ailelere hizmet verebilen, çocuk odaklı tek iç mimari ve ürün tasarımı firmasıydık; halen de öyleyiz. Aileler ve eğitimciler, Crocodily'yi 'çocuk yaşam alanı uzmanı' olduğu için tercih ettiklerini belirtiyor. Bu iş, sadece renk uyumu, şıklık, estetik değil, aynı zamanda o mekanda zamanını geçirecek olan bebek veya çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarının da bilincinde olmayı gerektiriyor; zaten Crocodily'i Crocodily yapan tam da bu! Sadece imza attığımız projeler değil, İngiliz e-satış sitelerinin, Kenzo, Fendi, Oeuf NYC, Sebra gibi markaların yanı sıra tek Türk markası olarak bizim mobilyalarımızı satmayı tercih etmesi, ortaya koyduğumuz emek ve değerin anlaşıldığını gösteriyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. Avrupa'nın birçok ülkesine ihracata başladık. Hedefim çocuk yaşam alanları tasarımcısı olarak Crocodily'i bir dünya markası haline getirmek.
Mekan tasarımı çocukların hayatını ne kadar etkiliyor?
Çocuğu çevreleyen alanın, çocuğun hem fiziksel hem ruhsal gelişimindeki rolü çok büyük. Hatta bir adım ileri gidip beslenmesi kadar önemli diyeceğim. Çünkü çocuk, kendini, çevresini, hayatı oyun yolu ile tanıyor. Dolayısıyla vaktinin büyük kısmını geçireceği odasının da, çocuğa hitap edecek, ilham verecek, gelişmesine uygun ortam sağlayacak şekilde düzenlenmiş olması, gelişim sürecini birebir etkiliyor. Müşterimiz tasarladığımız mekanları, VR (sanal gerçeklik) teknolojisi sayesinde çocuğunun gözünden deneyimlediğinde, bu işin renk uyumu ve çocuksu motiflerden çok daha derin bir uzmanlık olduğuna şahit oluyor.
Çocuk odasını tasarlarken öncelikleriniz neler oluyor?
Başlangıç noktamız, mekanın kim için olacağı, işlevi ve fiziksel özellikleri. Tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlamaya başlıyoruz. Tasarımlarımızda, her şeyden evvel, çocuk ve bebeklerin güvenliğini ve sağlığını düşünmek durumundayız. Onun ötesinde, çocuğun mutluluğuna, hayal gücüne ve özgüvenine katkısı, önceliklerimiz arasında. Bir başka önemli konu, çocukların çabuk sıkılabildiklerini göz ardı etmemek. Mimar olmanın ötesinde 3 çocuk annesi olarak, inanın bu durumu yakınen biliyorum. Bu yüzden ana mobilyaları daha düz tasarlayıp, perde, duvar kağıdı gibi kolay değiştirilebilecek ürünleri desenli ve figürlü seçmek önemli. Küçük yaş grubu için tasarladığımızda ise, çocuğun ileriki yaşlarda odayı nasıl kullanacağını da dikkate alıyoruz. Ana hatları değiştirmeden odayı bambaşka bir konsepte dönüştürebiliyoruz.
Size göre doğru bir çocuk odası nasıl dizayn edilmelidir ve nelere dikkat edilmelidir?
İşin sırrı, tasarımların doğru uygulama ile birleşmesinde yatıyor. Maksat, çocuğun eğleneceği, ilham duyacağı, içinde kendini rahat hissedeceği, kısacası gerçekten mutlu olacağı bir dünya yaratmak. Dolayısıyla çocukların rahat ve güvenli şekilde hareket etmeleri, mobilyaların sivri köşeler içermemesi ve ayna gibi riskli öğelerin olmaması önemli. Özellikle okul öncesinde gelişimi destekleyen, çocukların her yerine kolay erişebildiği, oyuncak depolama alanlarında oyuncaklarını organize edebildiği mekanlar ve fonksiyonel ürünler tercih edilmeli. Güvenlik de göz önünde bulundurularak çocuğun başkasının yardımına ihtiyaç duymadan kullanabileceği alçak raflar, çekmeceler bulunmalı.
Çocuklara özel bir ürün hazırlarken en önemli nokta hiç şüphesiz kullanılan malzemeler. Siz bu konuda nelere dikkat ediyorsunuz?
Mobilya ve tekstil tasarımlarımızın yanı sıra çocuk yaşam alanı için gereken tüm aksesuarları Crocodily markamızla tasarlıyor ve üretiyoruz. Tüm ürünlerimizi, Avrupa çocuk güvenlik standartlarına uygun ölçülerde, sağlığa zararsız malzemeler (E1 sertifikalı), su bazlı, kurşunsuz boyalar (EN71-3 sertifikalı) ve Oekoteks belgeli kumaşlar ile üretiyoruz.