Hasan Cem Araptarlı ''Bu sergi için 5 yıl çalıştım''
YAZI ŞERİF ERCAN
Ödüllü fotoğraf sanatçısı Hasan Cem Araptarlı'nın 'İstanbul Balıkçıları' adlı sergisi 3 Aralık'ta sanatseverlerle buluşacak. Bomontiada'da açılacak sergide, sanatçının beş yılda çektiği fotoğraflar yer alıyor.
Her zaman uzun soluklu, sağlam bir sosyolojik zemine oturan hikayelerin peşine düşen Hasan Cem Araptarlı, 'İstanbul Balıkçıları' adlı sergisini sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Bomontiada'da 3 Aralık'ta açılacak sergi; İstanbul Boğazı'nın olta balıkçılarının gündelik yaşamını gözler önüne seriyor. Uluslararası deniz trafiğinin bu hareketli sularında ayakta kalmaya çabalayan bir avuç insanın hikayesinden kesitler sunan sergi, aynı zamanda gerçek bir İstanbul masalı gibi... Çekimleri 5 yıl süren bu çalışmanın daha önce yapılmış bir örneği olmadığı biliniyor. Şehrin uğultusunun suya düşmesiyle çekimlere başlayan Hasan Cem Araptarlı, balıkçının koca dünyadaki tek başınalığını fotoğraf karelerine yansıtmış. 18 Aralık'a kadar açık kalacak serginin metinleri ise yazar Figen Şakacı'nın kaleminden çıkmış.
Giderek artan Boğaz trafiği, çevresel koşulların etkisi Boğaz'da balık neslinin tükenmesine etki ediyor. Önümüzdeki yıllarda görmeye alıştığımız bu küçük balıkçı teknelerinin azalarak yok olma ihtimali, sanatçının yaptığı çalışmanın değerini de artırıyor. İlerleyen yıllarda belki de sadece fotoğraflarla hafızalarımızda yer bulacak olan bu küçük ekmek tekneleri, sanatçıya göre İstanbul'un en önemli sembollerinden biri. Sanatçı bu çalışmayı, bir avuç insanın suyun üzerinde verdiği hayat mücadelesinin görsel anlatımı olarak tanımlıyor. Hasan Cem Araptarlı, çok severek ve büyük emek harcayarak hazırladığı sergi için duygularını şu sözlerle anlatıyor: "Bu bir avuç balıkçının suyun üzerindeki mücadelesinin fotoğrafları bir yanıyla; acımasız dünya düzeninin çarkları arasında hayatta kalma mücadelesi veren modern insanın hikayesinin sudan yansımaları. Diğer bir yanıyla da; özgürlüğe, hayallere ve biricik İstanbul'un rengarenk güzelliklerine aralanan bir nefes alma penceresi..."
Kültür sanat dünyasında merakla beklenen sergi şimdiden, 'Muse Photography Awards'da belgesel dalında 'Silver Winner' ve 'European Photography Awards'da 'Gold Winner' ödüllerini kazandı. '15. International Color Awards'ta ise 'Nominee' oldu
HER İŞİYLE ÖDÜL ALIYOR
1975 yılında İstanbul'da doğdu. 2014 yılından beri fotoğrafla profesyonel olarak ilgileniyor. 2016 yılında, Myanmar, Kamboçya ve Malezya'da suyun üzerinde yaşayan toplulukların hayatını anlattığı Water World kitabı yayınlandı. Kitap, fotoğraflar, International Photography Awards 2016'da, 'Honorable Mention', Neutral Density Photography Awards'da, 'Gold Star', American Photography Awards 2016'da, 'The Best of The Best' ödüllerini aldı. 2017-2018 yıllarında, Hindistan'ın; Gujarat, Rajasthan ve Madya Pradesh eyaletlerinde, çingene topluluklarının hikayesini çekti ve 'Indian Gypsies' adlı kitabında yayınladı. Bu kitap da, International Photography Awards 2018'de, 'Honorable Mention', International Color Awards 2019'da, Photojournalism kategorisinde, 'Honorable Mention', Poeple kategorisinde, 'Honorable Mention' ödüllerine layık görüldü. Gürcistan'ın dağlarında çektiği, 'Gürcistan'ın Güçlü Kadınları' projesi de, 2019 yılında, London International Creative Competition'da ödül aldı. Gene Gürcistan'da çektiği bir başka proje olan, 'Sanatoryumda Yaşayan Kadınlar', International Color Awards'ta ödüle layık görüldü.