Her bölgenin özüne ait zenginlikleri, toprak özellikleri, kültürü gibi çoğu etkenin yansıdığı en lezzetli ve en önemli alan; gastronomi. Yemeklerin tarihinin oluştuğu ve içerdiği malzemelerin en verimli topraklardan doğduğu, kendine has bölgelerde deneyimlemek büyük şans. Bu deneyimin peşinden koşmamın en büyük sebebi tabii ki bir Şef olmam fakat gastronomi tarihini yakından incelemek, yeni ürünler keşfetmek her zaman heyecanlandığım konulardan oldu. Birlikte, hangi yemeği lezzet ve tarihi açıdan nerede yemeliyiz, yemek tarihi nerede ve nasıl ilerliyor başlıklarını inceleyeceğiz.
Paella-İspanya
İspanyol mutfağının en çok bilinen ve Türkiye'de de çoğu yerde bulunan, benim de restoran mönümde yer verdiğim Paella'yı size deniz mahsüllü muhteşem bir pilav diyerek anlatabilirim. İspanya'ya yolunuz düşerse en taze ürünler ile hazırlanan paella'yı denemelisiniz.
Suam Na Mais-Filipinler
Mısır çorbası, içerisinde karides, tavuk göğsü, zencefil ve ıspanak gibi ürünlerin bulunması ile protein açısından zengin bir çorba. Yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken bir nokta şu ki, zencefil güçlü bir tat olduğu için dengeli kullanılmalı.
Bryndzove Halusky-Slovakya
Koyun sütünden yapılan peyniri ve pastırması ile sunulan patates köfteleri, doyurucu ve geleneksel olmasıyla Slovakya'nın tarihi yemeklerinden. Pratik ve aynı zamanda lezzetli olması onu, ev mutfaklarının gözdesi haline getiriyor.
Caprese-İtalya
İtalya'nın taze mozzarella peyniri, domatesi, fesleğeni ve zeytinyağı ile oluşan soğuk bir salata caprese. Tazeliği ve insanı serinleten lezzeti ile yaz günlerinin vazgeçilmezi caprese'yi İtalya'ya gidip de yememek olmaz.
Quiche Lorraine- Fransa
Quiche loren, Fransızların çay ile tercih ettiği aperatif lezzetlerden birisi. Hamurunun çıtırlığı ve değiştirilebilir içeriği sayesinde Dünya çapında her yerde karşımıza çıkıyor.
Ceviche-Peru
Peru mutfağının bence dünyaya kazandırdığı en güzel lezzet olan bu soğuk başlangıç yemeği, asitte pişme tekniği ile pişen balık eti ve taze kişniş, acı biber gibi vurucu lezzetler ile hazırlanıyor.
Miso Çorbası-Japonya
Japon mutfağını sevenlerin bildiği, bilmeyenlerin de mutlaka denemesi gerektiği bu sağlık yüklü çorba, Japon Mutfağının iki temel çorbasından biri olarak kabul ediliyor. Kendine has miso sosu ve çoğu sebze ile hazırlanıyor.
Corn Dog-Amerika
Neredeyse bütün Amerikan filmlerinde sokak lezzeti olarak gördüğümüz corn dog, hızlı hazırlanması ve doyurucu olması sebebiyle hala satılmaya devam ediyor. Evde hazırlanması da bir o kadar basit, ihtiyacınız olan şeyler, mısır unu, sosis ve çöp şiş.
Banana Bread-Avustralya
Muzun bulunması ile Amerika ve Avustralya'da klasik haline gelen banana bread'in lezzeti ve tarihi dikkat çekiyor. Muzun bağlayıcı özelliği ile hazırlanan ekmeğin, kendine has bir günü de var; 23 Şubat Ulusal Muzlu Ekmek Günü.