Bayram ve tatil gibi süreçler de yediklerimize çok fazla dikkat etmeyiz. Tatilde kilolar çok fazla karbonhidrat ve yağ yemenize bağlı oluşur. Tatil ve bayramın verdiği rehavetle tükettiğiniz abur-cubur tarzı yiyecekleri beslenmenizden çıkardığınızda, toparlanmanız ve formunuza dönmeniz için çok zaman gerekmeyecektir. Bu sizi korkutmasın, zira alınan kilolar henüz oturmadığından bayram ertesinde protein ve içilen su miktarı artırılır. Çiğ veya buharda pişmis sebze ve salata ağırlıklı bir beslenme düzeni uygulanır, metabolizma hızınız arttırılırsa, kısa süre içinde alınan bu kilolar yine alındığı hızda kısa sürede verilir. Tartıdaki ağırlığınızın hepsi gerçek yağ kazanımı da olmayabilir.
Metabolizma hızını nasıl artırabilirsiniz?
Az ve sık yemek metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmayı yavaşlatan en önemli etkenlerden birisi kanda insülin hormon yüksekliğidir. İnsülin hormonu dengede olunca metabolizma hızlanır ve daha kolay kilo verilir. Ana öğünlere ilave edeceğiniz birkaç küçük öğün ile kan şekerini dengeleyerek iştahınızı baskılayabilirsiniz. Ara öğünler, metabolizma hızını artırmanın yanı sıra kan şekerini dengede tutar, çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engeller.
Glisemik endeksi düşük yiyecekleri seçin
Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler vücutta kan şekeri ve insülin hormonunun dengeli olmasını sağlayarak metabolizmayı hızlı çalıstırır. Metabolizmayı hızlandırmak için özellikle proteinlere dikkat etmelisiniz. Diyetinizde mutlaka 1 öğün proteine yer verin. Proteinler tok tutar, mide boşalmasını geciktirir, kan şekerini iyi dengeleyerek metabolizmayı hızlandırır. Makarna ya da bulgur pilavı yerken yanında proteinli bir yiyecek ilave ederek, ya da peynirli veya yoğurtlu makarna ile bu etkiyi sağlayabilirsiniz.
Yumurtayı ihmal etmeyin
Yumurta kilo vermenize yardımcı olur. Yumurta, proteinin yanı sıra B12 vitamini içerir ve bu sayede vücuttaki yağ yakma hızı artar. Kahvaltıda yumurta yerseniz daha uzun süre tokluk hissedersiniz. Yumurtayı haşlama, az yağlı menemen ya da omlet şeklinde tüketebilirsiniz.
Çorba ve salata ile yemeğe başlayın
Sebzeli çorba ve yağsız soslarla hazırlanmış salatalar daha çabuk doymamızı sağladığından daha az kalori alarak sofradan kalkmak porsiyon sebze yemeği ya da haşlama veya ızgara tavuk, balık, et seçeneği ya da kepekli bir makarna iyi bir kombinasyon olur.
Karbonhitrat seçerken bilinçli olmanız önemli
Rafine şeker içeren besinleri hayatımızdan çıkarmalısınız. Beyaz ekmek yerine çok tahıllı ekmeğe yönelmeli, beyaz pirinç yerine bulguru tercih etmelisiniz. Kahvaltıda süt ile birlikte yulaf ezmesi ve müsli karışımına biraz meyve ve ceviz fındık ilave etmek iyi bir seçenek olur. Bisküvilerden yulaflı olanı yemek, meyvenin yanına süt ve yoğurt ilave etmek glisemik yükü azaltacağından daha doğru bir tercihtir.