Röportaj Bade Çakar
Fotoğraflar Zeynel Abidin Ağgül
Saç & Makyaj Garage Hair Repair Studio
2002 yılından beri gençler adına çalışan Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) bu yıl 13. defa düzenleyeceği TOG Bazar, kapılarını 'Gönüllülük' temasıyla açıyor. Yapı Kredi Crystal kart ana sponsorluğunda 15 ve 16 Mayıs tarihlerinde ilk kez Çırağan Palace Kempinski'de gerçekleştireceği TOG Bazar için Toplum Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Eş Başkanı Suzan Bayazıt ve Genel Müdürü Murat Çitilgülü ile bir araya gelerek, etkinliği konuştuk. Sanat ve cemiyet dünyasından Şebnem-Celal Çapa, Ali-Selen Keçeli ve Birce Akalay da objektif karşısına geçerek, kendi fikirlerini paylaştı.
Toplum Gönüllüleri ile nasıl bir araya geldiniz?
Murat Çitilgülü: TOG'un faaliyetlerine başladığı 2003'ten beri Toplum Gönüllüsü'yüm. TOG'da gönüllü çalışmalarda öğrendiklerim, özellikle de Toplum Gönüllüsü olmanın ilkeleri hem kariyerim hem sosyal hayatımda benim için bir dönüm noktası oldu. TOG'da 'eleştirmek için değil, değiştirmek için' gönüllü olan gençler, el ele verip herkes için çözüm üretiyor. Bunu yaparken sayısız alandaki sorunu etraflıca anlamak, çözüm projeler geliştirmek, çevredekileri çözümün parçası olmaya davet etmek, gerekli kaynağı, eğitimleri, uygulama planlarını oluşturmak gibi önemli adımları içeren bir süreç takip ediyorlar. Süreç boyunca başta kendileri değişiyor, gelişiyor, ardından etraflarındakileri değiştiriyorlar. Beni 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyken en çok etkileyen işte bu inisiyatif alma, değişim yaratma ve çözümün parçası olma imkanıydı.
TOG Bazar, 13 yıldır devam eden bir proje. Amacı ve misyonu tam olarak nedir?
Suzan Bayazıt: TOG Bazar, vakıf kermesleri arasında büyük çaplı olarak düzenlenen ilk alışveriş şenliği. Etkinliği ilk başlattığımızda da toplumsal sorunlar konusunda bilinçli ve harekete geçmeye hazır gençleri desteklemek için yola çıkmıştık. Etkinlik halen Toplum Gönüllüsü gençlerin sosyal sorumluluk projeleri hakkında farkındalık yaratmak ve güçlerine destek olan kişileri bir araya getirmek için gerçekleştiriliyor.
Sizce bu projenin bu kadar başarılı bir şekilde devam etmesinin ardında yatan sır nedir?
Suzan B: Bu projeyi en güçlü kılan arkasındaki ekip diye düşünüyorum. TOG Bazar, 13 yıldır TOG Sosyal Komite öncülüğünde, TOG çalışanlarının ve Toplum Gönüllüsü gençlerin desteğiyle hayata geçiriliyor. Bizi bu kadar sürdürülebilir kılan etkinliğin arkasında yatan gönüllülük ruhu.
Bu yıl hangi tema seçildi ve bu temayı seçme nedeniniz neydi?
Murat Ç: Etkinlik bu sene "Gönüllülük keyfi değil, keyiflidir!" diyen Toplum Gönüllüleri'nin sosyal sorumluluk projelerine dikkat çekmek amacıyla 'Gönüllülük' temasıyla hayata geçiriliyor. Bu temayı seçmemizin asıl nedeni 'Gönüllülük' kavramının bizim için çok kıymetli olması. 2014'te yayınlanan Dünya Değerler Araştırması'na göre Türkiye'de herhangi bir gönüllü faaliyete katılanların oranı yüzde 1.7... Bu oran 18-35 yaş aralığındaki gençler için ise yüzde 7.7. Belki biraz da bu sebeple bu sene Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da 'Gönüllülük' yılı olarak ilan edildi.
Her yıl olduğu gibi ünlü isimlerle bir araya geldiniz. Nasıl geçti bu çalışmalar?
Suzan B: TOG Bazar'ın belki de en keyifli tarafı hazırlık süreci. Bu sene Şamdan Plus dergisinin bize sağladığı bu özel haber için Birce Akalay, Selen-Ali Keçeli ve Şebnem-Celal Çapa kamera karşısına geçti. Her bir isim, gençlerin farklı temalardaki projelerine dikkat çekmek için TOG'a destek oldu. Buradan, destekleriyle oldukça keyifli geçen çekim için kendilerine de ayrıca çok teşekkür etmek istiyorum.
TOG Bazar'da Toplum Gönüllüsü gençler vakıfta önemli bir role sahipler. Sizce gençlerimiz sosyal sorumluluk konularında duyarlılar mı?
Suzan B: TOG'un varoluş sebebi gönüllülüğe inanan, toplumsal farkındalık bilinci yüksek, girişimci ruhlu gençleri desteklemek. Geçtiğimiz sene yaptığımız Gençlik Çalışmasının Toplumsal Katılıma Etkisi Araştırması'na göre TOG'da gönüllü olan gençler kendilerini toplumsal sorunlar konusunda önemli aktör olarak görüyor. Bizim temas ettiğimiz her genç sosyal sorumluluk hakkında çok duyarlı ve toplumu dönüştürmeye inanıyor. Türkiye genelinde ise bu konuda gelişmeler oluyor ama daha yolumuz çok uzun.
Gelecek için planladığınız başka projeler var mı?
Murat Ç: Gençler bu sene ağırlıklı olarak çocuk hakları, çevre ve hayvan hakları temalı projeler hayata geçiriyor. Teknolojinin doğru kullanımı; kültür ve farklılıklarla bir arada yaşam ve işçi hakları gibi özgün temalarda projeler de gündemde. Ayrıca bilim okuryazarlığı, hikaye yazıcılığı, spor ve sanat temalı projeler de gençlerin ajandalarında öncelikli yer tutuyor. Bizler de gençlerin bu çalışmalarını desteklemek için çeşitli işbirlikleri geliştiriyoruz.
Gönüllülük
TOG sosyal komite
Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın sürdürülebilirliğine katkı sunmak ve toplum gönüllüsü gençlerin çözüm odaklı projeleri hakkında toplumda farkındalık yaratarak bireysel bağışın artmasına destek olmak amacıyla faaliyetlerini yürüten TOG sosyal komite bu yıl 13. Kez TOG Bazar'ı düzenliyor. Tog Bazar bu sene kapılarını 'gönüllülük' teması ile açıyor. TOG sosyal komite, gönüllülüğün önemine vurgu yapan ve çalışmalarına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor.
Çöplerin toplanmasının önemi
Celal Çapa & Şebnem Çapa
Chez-Bo markasının kurucusu Şebnem Çapa ve yeme-içme sektöründe yenilikçi yaklaşımlarıyla tanınan Celal Çapa, nefes aldıkları her alana karşı sorumluluk hissediyor ve tatile gittıkleri yerlere bile bu sorumluluklarını taşıyarak, gönüllü olarak çevrelerindeki çöpleri topluyor. Çöp torbaları ve eldivenleriyle, herkese ilham olan Çapa çifti, doğanın sürdürülebilirliğine zarar veren çöpleri toplayan gençlere de bu konudaki duyarlılıkları için teşekkür ediyor; herkesi doğanın sürdürülebilirliğine zarar veren çöpleri toplamaya davet ediyorlar.
Şiddetle mücadele
Birce Akalay
Pera Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladığı tiyatro eğitimini Haliç Üniversitesi Konservatuarı'nda tamamlayan ve çeşitli sahne, ekran projeleriyle geniş kitlelere ulaşan Birce Akalay; hayvan, çocuk, kadın gibi konularda çeşitli duyarlılık kampanyalarına katılarak, hak savunuculuğu ve özellikle şiddetsiz yaşamı destekleyen söylemleriyle farkındalık yaratıyor. Birce Akalay, şiddeti bir ifade biçimi olarak görmeyen ve her türlü şiddetle mücadele etmek amacıyla sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren gençlere teşekkür ediyor.
Çocuk hakları
Ali Keçeli & Selen Keçeli
Sadrı Alışık Kültür Merkezi oyuncusu olan Ali Keçeli, 11 yaşından beri sahne üstünde, hayallerini gerçekleştirmek için çalışıyor. Bir tiyatro ve sinema oyuncusu olan 16 yaşındaki Keçeli, yurtiçi ve yurtdışı sahne ve sinema çalışmalarına devam ederken bir taraftan da akademik eğitim hayatını sürdürüyor. 3 adet sinema filmi de olan Keçeli, Londra'da geçen sene Billy Elliot'i canlandıran Türkiye'den ilk genç olarak basında yer aldı. Keçeli, hayallerinin peşinden giden gençlere destek olan ailelere teşekkür ediyor. Selen Keçeli, Ali Keçeli'nin teşekkür ettiği ailelerden biri, çocuklarının hayallerine inanan, onları sonuna kadar maddi manevi destekleyen, daima onlara destek olarak yanlarında yürüyen bir anne. Selen Keçeli, "gençlerin hayallerine inanın ve onlara destek olun" diyor.