
Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

Röportaj:Bade ÇAKAR
Kendi stilini, "Farklı yerlerden, farklı parçalar toplamayı seviyorum. İster vintage, ister modern olsun, parçaları birbiriyle karıştırmaya bayılıyorum. Türk tasarımla, yabancı tasarımları harmanlamayı seviyorum" diyerek açıklayan Etel Baler, FashionTalks uygulamasıyla şıklıktan değil stilden bahsedilmesini istediğini söylüyor. Beş ayda çok büyük bir başarı kazanan FashionTalks ile Azerbaycan Moda Haftası'na konuk olan Baler, tecrübelerini ve moda anlayışını anlattı. Baler hedeflerinin, dünya çapında modadan anlayan, stili olan bir 'FashionTalkers' grubu olduğunu söylüyor ve ekliyor, "Beğenilen kullanıcıları dünyanın dört bir tarafında önemli defilelere davet etmek, birbirleriyle tanışabilecekleri davetler düzenlemek de gelecek planlarımızın içinde"...
Ocak ayında üzerinde uzun süre çalıştığınız moda uygulaması olan FashionTalks'u tanıttınız. Böyle bir uygulama yaratma fikri nasıl ortaya çıktı?
Etel Baler: Kardeşim Melih, Amazon. com'da çalışıyordu. Yurtdışında okunduktan sonra uzun süre orada yaşadı. Aile işimize devam etmek için Türkiye'ye döndü ama aklında ve gönlünde hep çok iyi bildiği internet işini yapmak yatıyordu. Ben de modayla ilgili bir şey yapmak istiyordum. Kafa kafaya verip bir seneden uzun bir süre gece- gündüz çalıştık ve FashionTalks ortaya çıktı.
FashionTalks, son dönemlerin en çok kullanılan ve konuşulan uygulamalarından biri oldu. Bu kadar ilgiyi bekliyor muydunuz?
Baler: Doğruyu söylemek gerekirse biz uygulamayı 'launch' edip tanıtmayı düşünüyorduk. Hatırlayacaksınız, bir gün çok fazla kar yağmıştı İstanbul'da. Kar yağıp event'in gecikeceğini duyduğumuzda, deneme amaçlı olarak Appstore'a koymaya karar verdik. Yakın arkadaşlarımızdan feedback almış oluruz düşüncesindeydik. İlk 48 saatte en çok indirilen uygulamaların arasına girdik, hemen arkasından Apple, FashionTalks'u 'best new app' yani 'en iyi yeni uygulama' seçti. Tabii ki bir senedir üstünde çalışıyorduk ve güzel bir şeyler yaratmak istiyorduk ama moda konusunda böyle bir uygulamaya sandığımızdan fazla ihtiyaç varmış.
Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

FashionTalks'un bu kadar dikkat çekmesinin ve takip edilmesinin nedenleri sizce neler?
Baler: Biz sosyal ağları takip ederken, yapılan yorumların çoğunun kıyafet detaylarını sorduğunu fark ettik. Instagram bunları paylaşmaya uygun bir ortam olmadığından, bu bilgiler takip edenler için yetersiz kalıyordu. İnsanlar da haklı olarak kıyafetlerinin markasını böyle uygun olmayan bir ortamda paylaşmaya çekiniyorlardı. Hatta sürekli kendi resimlerini bile koymaya çekiniyorlar. Başka konulu resimler koymaya kendilerini zorunlu hissediyorlardı. FashionTalks sadece moda üzerine bir uygulama olduğu için bu toplum baskısını kırdı.
FashionTalks'ta tam olarak nelere ulaşabiliyoruz?
Baler: Hepimiz ara sıra arkadaşlarımızın veya yolda gördüğümüz birinin üzerindeki kıyafetleri beğenip, "Tam aradığım şey, nereden aldı acaba?" diye düşünüyoruz ve çoğu zaman sormaya çekiniyoruz. Arkadaşınızın üzerindeki bluzu, onu sormanıza gerek kalmadan hesabına girip bunu bulabilmenizi hedefliyoruz. Daha bugün "Geçen gece giydiğin elbiseyi çok beğenmiştim, sabah ilk is FashionTalks'ta nereden olduğuna baktım" dedi bir arkadaşım. Biz daha çok bu konsept üzerine kuruluyuz. Bize göre giydiğinizin ne marka olduğunun hiçbir önemi yok. Uygulama sadece yoğun tempolarından istediği stilleri bulmaya, vakit bulamayanlara bir yol gösterici. Ayrıca resim paylaşan kullanıcılarımızın stillerini daha beğenilen tarzlara yönlendirmeye yardımcı oluyoruz. Eteğinin çok beğenildiğini ama ayakkabılarının yeterince 'glam' almadığını gören kullanıcılar, aynı eteği başka bir ayakkabı ile deneyip daha ideal kombinlere ulaşıyorlar. Ayrıca galeriler bölümde 'televizyondan, kırmızı halı, çocuk, kampüste, ayakkabı, çanta, genç stiller' gibi bölümlerimiz var. Arkadaşlarım, moda konusunda arayıp da bulamadığımız hiçbir şey kalmadı diyorlar.
Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

FashionTalks uygulamasını sürekli takip eden, galeri bölümüyle ve stil tüyolarıyla ilgilenen bir ekip var. Bu ekibi bir araya getirirken nelere dikkat ettiniz?
Baler: Biz ilk günden böyle bir patlamayla karşılaşınca acil bir eleman ihtiyacımız ortaya çıktı. Instagram'a birçok kez takım arkadaşları aradığımıza dair ilan verdik. Genç birçok üniversiteli bizi arayıp kendilerinden, yaptıklarından bahsediyorlardı. Benim cevabım ise kısa ve netti; kaç dakikada burada olabilirsin? Bu esasında çok yüzeysel görünse de gerçekten çalışmak isteyen, dinamik insanları ayıklamak için çok önemli bir basamaktı. Zaten farklı çevrelerden ve farklılardan beslendiğimizden bizim için diğer özellikler çok ön planda değildi. Kişinin ayinesi iştir, lafa bakılmaz. Ben bu prensibe çok inanıyorum. Zamanla en kendini anlatamayan elemanların canavar çıkabildiğini, atılgan gözükenlerin de o kadar verimli olamadıklarını deneyimledik zaten. İnsanı gerçekten tanımak için iş başında görmek gerekiyor. Kimin içinde ne olduğunu asla bilemiyorsunuz, bilebilirim diyene de inanmayın. Hatta bir adım ileri gidersek, bence gençler bile çoğu zaman içlerinde nasıl bir potansiyel sakladıklarının bilincinde değiller.
Sizce, biz kadınlar, başka kadınların giydiklerini neden bu kadar merak ediyoruz?
Baler: Bence bu soruyu kadınlarla ve giyimle kısıtlamak yanlış olur. Kadın, erkek, Türk, Amerikalı, Çinli, ünlü, ünsüz... Herkes, herkesin yaşam tarzını ve düşünüş tarzını merak ediyor. Başkalarını anlamaya ve değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu da güzel bir şey esasında. Giyim konusuna geri dönersek şu anda 'Incognito' diye bir kitap okuyorum. Nörobilimci David Eagleman, beynin görsel verilere diğer duyu organlarından alınan verilerden daha fazla inandığını bilimsel yollarla kanıtlamış.
FashionTalks, Türkiye dışından da ilgi görüyor mu? Herkes uygulamaya üye olabiliyor mu?
Baler: Fashiontalks'u mobil marketlerinden ücretsiz olarak indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. Her şeyle ücretsiz olan bu uygulamayı herkes kullanabiliyor. Su an itibariyle 87 ülke olduk. Yurtdışındaki insanlar bugüne kadar Fashion- Talks'u İngilizce görüntülüyordu. Şimdi FashionTalks'u Rusça'dan Japonca'ya kadar birçok dile çevirip yerelleştiriyoruz.
Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

Her zaman cemiyet hayatının stili yakından takip edilen isimlerinden biri oldunuz. Böyle bir uygulama yaratma fikri aklınıza belki de içten içe insanlarla stil tercihlerinizi paylaşmak için gelmiş olabilir mi?
Baler: Hayır, ben sadece sevdiğim bir işi yapmak istiyordum. Esasında FashionTalks'a kadar ne giydiğini, ne yaptığını paylaşmayı sevmeyenlerdendim. Daha önceki paylaşımlarımı takip edenler bilirler, daha çok felsefi ve kültürel resimler paylaşıyordum. Ama FashionTalks sadece moda konuşulan bir uygulama olduğu için ve kullanıcılar arasında çok güzel bir sinerji oluştuğu için artık ben de paylaşımda bulunuyorum.
FashionTalks'u yakından takip eden ve kullanan isimlerden birisisiniz. Başkalarına moda tüyoları vermek hoşunuza gidiyor mu?
Baler: Evet gidiyor, insanların kendini anlatılabilme, kalıplarını kırabilme, özgürleşme yollarından biri moda. Bunu başka yollarla da yapabilirsiniz şüphesiz. Ama her halükarda moda yoluyla yapmanızı da tavsiye ederim. Çünkü kabul etmek istemesek de insanlar hakkındaki ilk düşüncelerimizden biri görsel yargılardan geçiyor.
Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

Modayı yakından takip eden bir isim olarak sizce Türkiye'de moda ne durumda?
Baler: FashionTalks bize sandığımızdan fazla insanın ne kadar güzel giyindiğini gösterdi. Gayet stil sahibi bir yeni nesil yetişiyor.
Türk kadının en çok yaptığı moda hatası nedir?
Baler: Fazla yapılı saç, fazla makyaj, fazla şıklık sanırım.
Size göre 'stil sahibi bir kadın' olmak ne demek?
Baler: Bana göre stil sahibi olabilmek için sadece modadan beslenmemek, modayı körü körüne uygulamamak ve yaratıcı olmak gerekiyor. Herkesin giydiği siyah bir elbiseyi farklı aksesuarlarla, farklı bir tarzla ve farklı bir duruşla taşıyabilen kadın stil sahibidir.
Azerbaycan'da ilk kez yapılan 'Moda Haftası'na da Fashion Talks olarak katıldınız. Nasıl geçti moda haftası, dikkatinizi çeken tasarımcılar kimlerdi?
Baler: Azerbaycan'a ilk kez gittim. Bakü, 13. yüzyıldan kalan İslami mimari ile 1900'lerin başında yapılan Viktoriyen binalarıyla ve ultra modern gökdelenleriyle inanılmaz etkileyici ve güzel bir şehir. Uluslararası anlamda ilk defa bir moda haftası düzenlediler, bir ay sonra da Olimpiyat komitesinin seçimiyle Avrupa Oyunları'na ev sahipliği yapacaklar. Çalışma disiplinleriyle önlerinin çok açık olduğuna inanıyorum. Azerbaycan Moda Haftası'nı biz de, kullanıcılarımız da çok beğendik. Favori tasarımcılarım Alexandre Delima ve Goerges Mak oldu.
Aynı zamanda moda haftası için FashionTalks kullanıcılarına da davetiye verdiniz. Bu davetiyeleri kazananlar neye göre seçildi?
Baler: FashionTalks sadece sanal dünyada kalmayan, aynı zamanda sanal dünyada da kullanıcılarını moda haftalarına, önde gelen moda davetlerine davet ederek yakınlaştıran bir aplikasyon. Öncelikle Mercedes Benz Fashion Week (MBfW) İstanbul ile başladık, daha sonra Çin ve Azerbeycan Moda Haftaları'na kullanıcılarımıza davetiye verdik. Bugüne kadar bize gelen nerdeyse tüm talepleri karşılamaya çalıştık. Ama talepler artık çok attığı için 'glamler'e göre öncelikli bir sisteme geçeceğiz.
Etel Baler sanal alemdeki başarısını anlattı

Azerbaycanlılar'ın Fashion- Talks'a olan ilgisi nasıl?
Baler: Çok sıcak karşılandık. Orada kaldığımız sürece anahaber bültenleri dahil olmak üzere, sayısız televizyon programına çıktık. Zamansızlıktan sadece iki tane dergi çekimini kabul edebildik.
FashionTalks ile ilgili gelecek planlarınız neler?
Baler: Türk olmakla gurur duyan, dünyanın bir numaralı moda uygulaması olmak.