Dünyanın en gizemli ülkesi Kuzey Kore

Asya’nın, hatta dünyanın en gizemli ülkesi olan Kuzey Kore’ye Türkiye’den turlar düzenleniyor. Kendine has kuralları olan bu turlarda, ülke hakkında fikir sahibi olabilir ve sıra dışı bir turistik seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz

Dünyanın en gizemli ülkesi Kuzey Kore

Şerif Ercan

Batılıların deyimiyle 'Asya'nın kapalı kutusu' Kuzey Kore, turistlere tamamen kapalı değil. Kendine özgü kurallara uymak kaydıyla turistleri kabul ediyor. 'Kapalı kutu' olmasından dolayı gizemli bir ülke olan Kuzey Kore'ye Türkiye'den de turlar düzenleniyor. Hatta Fest Travel, 12 yıldır Kuzey Kore'ye Türk turistleri götürüyor. Bu yıl 16-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Kuzey Kore turunda, Kore Yarımadası'nın bu gizemli ülkesini tanıma fırsatı bulabilirsiniz.

Kuzey Kore, resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) hakikaten tam bir kapalı kutu. Ancak bazı kurallarla yabancı turistlerin gezmesine büyük olanak tanıyor. Turistleri devletin atadığı 'rehber'ler karşılıyor. Bir çift için bile bir rehber, yardımcı ya da şoför veriliyor. Ama rehberlerin bazı uyarıları var. Örneğin; "Gece otelden dışarıya çıkıp gezmek isterseniz bize söyleyin, birlikte gezelim" diyorlar. Gerekçesiyse "İnsanlarımız yabancı dil bilmez, sorun yaşayabilirsiniz, yolunuzu kaybedebilirsiniz" şeklinde açıklıyorlar.

Kuzey Kore'de, 'Kim kültü'nü oluşturan Kim il-Sung ve oğlu Kim Congil, yani günümüzün lideri Kim Cong-Un'un dedesi ve babası, her köşeden sizi izliyor, heykelleri ülkenin dört bir yanında yükseliyor, binaların duvarlarında, mozaik panolarda, devasa boyutlardaki resimlerde, tepelere oyulan taşlarda, kısacası her yerde onlar var. Bu arada ülkenin takvimi dahi Kim il-Sung'un doğumunu milat alıyor. 'Kişinin kendi efendisi olması' anlamına gelen 'Juche' felsefesini Marksist anlayışla harmanlayan Kuzey Kore, şu anda 108. Juche yılını yaşıyor.

Kuzey Kore'ye turlar, başkent Pyongyang'dan başlıyor. Başkentte sırasıyla; Kim Il-Sung Meydanı, Zafer Sokağı, Pyongyang Büyük Tiyatrosu, Zafer Takı, Ryomyong Caddes, Bağımsızlık Savaşı Müzesi, Mansudae Parkı, Juche felsefesinden adını alan Juche Kulesi ve Kore İşçi Partisi Anıtı ve Moranbong Park geziliyor. Ayrıca Pyongyang metrosunun mimarisini görme ve gündelik hayatı gözlemleme için metro turu da yapılıyor. Kuzey Kore gezisinin en ilginç yeri, Panmuncon'daki 'Askerden Arındırılmış Bölge'deki 1953 ateşkes görüşmelerinin yapıldığı barakalar... Panmuncon'da tam ortasından Askeri Sınır Çizgisi geçen barakanın içine girince, fiilen Kuzey Kore'den Güney Kore'ye geçmiş oluyorsunuz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.