Derin Mermerci

"Dernek veya vakıf sahibi olmaktan daha fazlası gerekli"

Derin Mermerci
Cemiyet hayatının sosyal projelere duyarlı isimlerinden olan ve bu tür projelere maddi, manevi destegiyle bilinen Derin Mermerci simdi de maddi yardıma ihtiyacı olan mimarlık ve tasarım ögrencilerine yüksek ögrenimleri boyunca burs saglamayı amaçlayan bir sosyal projede yer alıyor. Berrin Yoleri'nin öncülügünde Seranit Yapı Grubu'nun güçlü destegiyle "Gelecegin Mimarları" adıyla bir proje baslatıldı.

Projede 6 ünlü mimar ve cemiyet hayatından 6 tanınmıs isim birlikte olusturacakları eserlerle düzenlenecek sergi sayesinde büyük bir bagıs saglamıs olacaklar. Derin Mermerci de bu projede Hakan Ezer'le birlikte yer alıyor. Derin Hanım'la bu projenin detayları basta olmak üzere sosyal projelere ve bu alandaki çalısmalara bakısını konustuk...

Sosyal sorumluluk projelerinin en büyük destekçilerinden birisiniz; simdi de "Gelecegin Mimarları" adlı projeye destek veriyorsunuz. Öncelikle bu projeden söz edebilir misiniz; nasıl dogdu, siz nasıl dahil oldunuz?

"Gelecegin Mimarları" projesi Berrin Yoleri'nin öncülügünde ortaya çıkan bir sosyal sorumluluk projesi. Basarılı mimar Hakan Ezer'in bu proje kapsamında beni partneri olarak seçmesi ile bana da bu projede yer alabilme imkanı dogdu. Ben de maddi, manevi, imkanlarım ölçüsünde bu denli güzel sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan her zaman mutlu oldugum için keyifle teklifi kabul ettim. Birbirinden yetenekli mimarların yetistirilmesi için gerekli imkanları sunacak olan Seranit Yapı Grubu'nun destegi dogrultusunda ilerleyecek bu projenin güzel yanı, hak eden ögrencilerin yüksek ögrenimleri boyunca sürecek olması.

Projede Hakan Ezer'le partnersiniz, Hakan Bey'e nasıl bir partnerlik yapacaksınız, tasarım asamasına nasıl katkı saglayacaksınız?

Hakan Ezer'le gelistirdigimiz projeye umut ve hedeflerde büyük düsünmeyi ifade eden "Sky is the Limit" adını verdik. Hakan Ezer'in projedeki mesajının özünde tanıdık bir objenin ölçekleriyle oynanarak, gerçek insan boyutuyla iliskisine ironik bir karsılastırma var. Büyütülmüs objenin yanında izleyici olarak Gulliver Serüvenleri'ndeki gibi cücelestirmeyle aslında problemler ve onların karsısındaki durusumuza bir gönderme yapılıyor. Tüm katılımcıların projeleri sergi gününe kadar gizli tutuldugundan daha fazla ipucu vermek istemiyorum.

Bu proje sayesinde mimarlık okuyan 200 ögrenci burs alacak, burs verilecek ögrencileri tanıma fırsatınız olacak mı veya tanısmak ister misiniz?

Ben sahsen tanısmayı çok isterim. Eminim ileride, çok güzel islere imza atacak bu mimarların, ortaya çıkartacakları isleri hep birlikte görüp, gurur duyucagız. Yaratıcılıkları, emekleri ve vizyonları ile dünyamıza güzellik katan tüm mimarlara tesekkür ederim.


Tasarım konusunda yeteneginiz var mıdır, simdiye kadar herhangi bir alanda tasarımlarınız oldu mu?

Hobi olarak, içimdeki yaratıcı beni beslemek için bir çok kez takı, ve kıyafet tasarlamıslıgım var, keyif için...

Modayı bilen, takip eden ve çok sık giyinen biri olarak moda tasarımcılıgına el atmak hiç aklınızdan geçti mi?

Hayır, hiç düsünmedim. Herkesin tarzı farklı, derler ya; zevkler ve renkler tartısılmaz. Dolayıyla kıyafet tasarlamak çok mesakkatli ve zor bir is. Onca emek, saatler süren çalısmalar ve ortaya çıkarttıgın koleksiyon... Bunlar çok büyük sorumluluk isteyen isler. "Ben çok zevkliyim, hadi bugün kıyafet tasarlayayım" diye ortaya çıkamazsın, daha dogrusu çıkmamalısın, etrafımızdaki tüm tasarımcılarda, yılların emegi, disiplini, birikimi var. Lakin, çevremde çok basarılı tasarımcı dostlarım var ve günün birinde, onlar benden isterse, kendi tarzım dogrultusunda, çok basit bir line çıkartmayı düsünebilirim.

Yakın zamanda baska bir sosyal sorumluluk projesinde görev alacak mısınız?

Berrin Hanım müzisyen olmaya gönül vermis ögrencilere, burs kazandırmak ile ilgili bir projeden bahsetti. Projenin tam içerigini henüz oturup konusmadık ama neden olmasın, seve seve bu projede de yer alırım.

Hangi vakıf veya derneklere üyesiniz, hangilerine aktif olarak destek veriyorsunuz?

Tahmin edersiniz ki, bir sürü dernek ve vakfa üye olmamı yıllar boyunca istediler. Bense hiçbir vakfa yahut dernege baglı kalmadan, elimden geldigince birçok farklı alana ulasmayı ilke edindim her zaman.

Sizin için en çok hangi alanda sosyal projelere ihtiyaç var; egitim, saglık, hayvanların korunması ...

Maalesef halen, her alanda sosyal projelere katkıda bulunmaya, yardımlara ve duyarlılıga çok ihtiyaç var. Egitim desen en mühim sey, lakin cehalet; topluma çok zararlı olabilecek sorunları doguruyor. Saglık sorunu desen, insanoglunun çaresizligini en acı sekilde gözler önüne seren acizlik hali... Hayvan hakları deseniz, agzı olup dili olmayan, tüm dertleri gözlerindeki bakıslarda gizli, dünyamızı birlikte paylastıgımız muhtesem canlıların yasam mücadelesi...

Siz hayvanların korunması konusunda da çok hassassınız, her ne kadar bilinsin istemeseniz de hayvanlar için yaptıklarınız kulagımıza geliyor. En son birçok hayvana barınak yaptırmıstınız. Hayvanlar için baska neler yapıyorsunuz, onlar için neler yapılmalı?

Hayvanlar için barınak yaptırıp, kulübeler bagıslamakla is bitmiyor maalesef... Bu gibi yerlerin bakımı, düzeni ve devamlılıgı sart. Sonra basında duracak insanlar, hayvanların tedavisiyle ilgilenecek veterinerler, yemekleri, suları vs, o kadar çok sey gerekiyor ki, say say bitmez. Elimden geldigince bu isin pesinden gidip, sürekliligini saglamaya çalısıyorum. Sükürler olsun ki, çevremde de hayvanların çaresizligine el uzatan, birçok duyarlı insan var.

Onlara sıcak bir yuva, sevgi dolu bir aile bulmaya çalısan, açlık ve hastalıktan kurtarıp, vicdansız insanlar tarafından gördükleri zulmün yarattıgı travmayı atlatmaları için ugrasan birçok merhametli insan var. Hepsinden Allah kat kat razı olsun. Sahsım adına, hepsine çok tesekkür ederim. Zaten hayvan seven insandan zarar gelmez. Dolayısıyla tüm bu merhametli insanlar, sadece onlar için degil, tüm insanlık adına ugrasıp çabalayan güzel insanlar...

Sosyal projelere bu kadar çok destek olan biri olarak siz hiç bir dernek veya vakıf kurmayı düsünmediniz mi, ileride böyle bir amacınız var mı?

Su an henüz düsünmüyorum. Bir vakıf veya dernek kurmak çok büyük sorumluluk ve devamlılık isteyen çok önemli bir konu. Dolayısıyla bir vakfın altına elini koydugunda sonuna kadar gerekli tüm görevlerini yerine getirmen lazım. Simdilik ben elimden geldigince her türlü vakfa ve dernege el uzatmaya çalısıyorum. Allah gönlü zengin tüm insanlardan razı olsun. Allah emegi geçen, insanlık için çalısan her insandan razı olsun. Toplum adına faydalı isler yapan herkese sahsım adına çok tesekkür ediyorum.

Son olarak Samdan Plus'ta sizin bu röportajınızı okuyan insanlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Estagfurullah; mesaj vermek benim haddimi asar, sadece okuyucularınızdan sunu gönül rahatlıgı ile rica edebilirim. Etrafımızdaki olaylara lütfen duyarlı olalım. Hayatta her sey denge; kayıtsız kaldıgımız her durum günün birinde bizleri de bulup canımızı yakabilir. Lütfen çevremizle daha sık empati kuralım

Röportaj: SERIF ERCAN
serif.ercan@sabah.com.tr
Fotogra ar: HASAN HÜSEYIN
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.