
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

Banu KAZANÇ
Bütün organların, beslenme ve oksijen ihtiyacı damarlar aracılığı ile taşınan ve kalpten pompalanan kan yardımı ile sağlanır. Sağlıklı bireylerde, arterler (damarlar) açıktır ve kan sorunsuz organlara ulaşır. Bazı durumlarda, damarlarda plak birikimini ile yaygın sertleşme veya tıkanma sorunları bağlı olarak ortaya çıkan 'ateroskleroz', beyin veya kalp bazı bölgelerinde kan akışını kısıtlayabilir. Bu da, kalp krizi veya inme için önemli bir risk faktörüdür. Her ne kadar damarların tıkanmasından kolesterol düzeyleri sorumlu tutulsa da bu tek başına ana neden değildir. Bazen plak birikimi kalıtsal olabilir. Yine de, kalp hastalığı veya şeker hastalığı olan insanların beslenmelerinde kolesterol alımına dikkat etmeleri gerekir. Posadan zengin, antioksidan içeriği yüksek meyve sebzelerin sık tüketildiği, tekli doymamış yağ ve balıktan zengin bir beslenme, kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etki yapıyor. Damar sağlığını koruyan besinler şöyle:
KIRMIZI ÜZÜM: LDL, yani kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde üzümün etkisi çok büyüktür. Üzümün kabuklarında bulunan reservatrol hem damar sertliğini önler hem de kötü kolesterolü düşürür. Çekirdeği ile tüketmek gerekir.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

KİVİ: İçerdiği antioksidan flavanoid ve karotenoidler ile DNA'mızı ve hücrelerimizi serbest radikaller adı verilen zararlı maddelerden koruyor. C vitamini açısından çok zengin bir meyve, bilindiği gibi C vitamini de güçlü bir antioksidan. Kandaki kolesterol, serbest radikaller tarafından okside olmadıkça damar çeperine yapışıp damar sertliğine yol açmıyor.
YAĞLI BALIK: Somon, ton balığı hamsi gibi yağlı balıklar, damar tıkanmalarına neden olan plak oluşumunu engelleyen omega-3 yağ asitleri içerirler.
SARIMSAK: Kan basıncını ve kötü kolesterol düzeyini düşürür. İçeriğindeki allisin gibi sülfür bileşikleri, kalp damar sistemi için faydalıdır. Allisin maddesi damarların genişlemesini sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürür ve kan akışını hızlandırır.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

ELMA: Elmanın içerisinde 'pektin' adı verilen çözünebilir lif, kandaki kötü kolesterol miktarını düşürüp, iyi kolesterolü artırıcı özellik taşır. Her posalı yiyecek gibi kolesterolün bağırsakta emilimini engeller ve dışkı ile vücut dışına atılmasını sağlar. Elmanın içindeki antioksidan maddeler, özellikle de kuersetin, kandaki kolesterolün okside olup damar çeperine yapışmasına engel olur.
ISPANAK: Folik asit ile kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, yüksek tansiyona, kansızlığa için de faydalıdır. Bünyesinde demir, kalsiyum, magnezyum, iyot minerallerini, A, C, E ve K vitaminlerini ve bol miktarda lif bulundurur.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

KETEN TOHUMU: Doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve omega -3 içeren keten tohumunun; bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Her gün 1 çorba kaşığı keten tohumunu besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

YULAF: Linoleik asit, B ve E vitamini içerdiğinden kalp hastalıklarını önleyici özellik taşır. Yulaf aynı zamanda kolesterolü düşüren 'beta glukan' açısından da zengindir.
ZEYTİNYAĞI: Birçok araştırma, kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin başında zeytinyağının geldiğini gösteriyor. Zeytinyağı, kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

DOMATES: Likopen kalp ve damarlar için antioksidan desteğini sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki C ve E vitaminleri ile serbest radikallere karşı hücreleri korur.
YEŞİL ÇAY: Yeşil çaydaki flavonoidler güçlü antioksidanlardır. Yeşil çayda bulunan polifenoller, antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili olur.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

NAR: Narda bulunan 'polifenoller', 'tanin' ve 'antosiyanin' adlı maddeler serbest radikallerle savaşarak , kötü kolesterolün (LDL), oksidasyonu sonucu oluşan plakların damarlar çeperlerinde birikmesini önlüyor. Narda bol miktarda antioksidan, C vitamini, demir ve potasyum bulunur.
Damar sağlığı için neler yemelisiniz?

CEVİZ: İçerdiği besin ve vitaminler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımın daha iyi olmasını sağlar. Bu durum kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Omega-3 yağı asidi ve E vitamini kolestrol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.
UNUTMAYIN!
Lif açısından zengin bir diyetin kolesterol seviyesini düşürdüğünü, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Folat yetersizliği de homosisteinin artmasına neden olarak damar sertliğinin oluşmasına zemin hazırlar. Dolayısıyla folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin yeterli miktarlarda alınması damar sertliğinin önlenmesi açısından önemlidir.