Çizenbayan'ın rengarenk dünyası
Çizenbayan'ın rengarenk dünyası
Yazdığı seyahat bloguyla adını duyuran Elif Tanverdi yılın yarısında yurtdışında bulunuyor. Fakat İstanbul'a döndüğünde tüm zamanını evinde geçiriyor ve bundan çok keyif alıyor. Tanverdi'nin yaşam alanını sizler için ziyaret ettik.
Sürekli seyahat ediyorsun. Yılın kaç ayını evinde geçirebiliyorsun?
Seyahatte olduğum süre dışında evde zaman geçiriyorum, çünkü evden çalışıyorum. Neredeyse her ay bir seyahatim oluyor. Bunun bir rutini yok ama sıklaştığı da oluyor. Genelde ay içinde, İstanbul'da geçirdiğim iki haftam var. Kış aylarında evde daha fazla zaman geçirebiliyorum. Şimdi aralık ayına kadar yoğun bir seyahat takvimim var. New York, Endonezya, Fransa gezileri bunların arasında yer alıyor.
Yeni ev, yeni başlangıçlar… Ne zaman taşındın evine?
Taşınmadan önce yine Galata civarında oturuyordum. Bu muhiti sevdiğim ve merkezi bulduğum için de yine yakınlarda bir ev olmasını istedim. Haziran ayında evi buldum, temmuz ayında taşındım. Evde çok fazla vakit geçirdiğim için güzel olması benim için önemliydi. Yazı yazdığım için karanlık, kasvetli olmamasına özen gösterdim. Ferah, aydınlık bir yaşam alanım olsun istedim. İnternette evi bulduğumda özellikle tavan ve duvarları görünce meraktan geldim bakmaya. Geldiğimde eve hayran kaldım, çünkü ev sahibi her şeyi titizlikle yapmıştı.
Çizenbayan'ın rengarenk dünyası
Uzun süredir Galata'da yaşıyorsun. Semtteki değişimden bahseder misin?
Bir zamanlar Şair Ziya Yokuşu, 'Yahudi Yokuşu' diye anılırmış. Zaten Sinagog'un arka kapısı da burada yer alıyor. Etrafta kilise ve cami de var. Aslında bu açıdan biraz kozmopolit bir yer. Gala sözcüğü Rumca süt anlamına geliyor. Galata sözcüğünün aynı zamanda İtalyanca'da denize inen yokuş anlamına gelen Galadyo'dan türetildiği söyleniyor. 40-50 sene önce Büyük Hendek Caddesi şarap evleriyle ünlü bir caddeymiş. Yahudiler tarafından etrafta apartmanlar, iş yerleri ve sinagoglar yaptırılmış. Burası ayrıca üç semavi dinin yerleşkesi. Kuledibi'nde Yahudiler iş yerlerinin yakın olmasını istedikleri için bu bölgeye evler yapmışlar. Sonraki yıllarda semt büyük bir erozyona uğramış. 1990-2000 senesinde buradaki evler çok değersizmiş. Sonra bohem yaşama meraklı olan kişilerin taşınmasıyla değişim süreci başlamış. Tarihin tekerrür ettiğini ve yeni Galata'nın küllerinden doğduğunu söyleyebiliriz.
Evini ilginç kılan özellikler neler?
Mutfak ve banyonun yerleri eski İstanbul karoları ve el yapımı. Eskiden buralar çamaşırhane olarak kullanılıyormuş. Elektrik düğmeleri ve bakır tesisat tamamen eski tip. Ev sahibi evi ilk aldığında volta tavanın değerli olduğunu bilememiş, alçıpanla kapamış. Daha sonra değerini anlayıp eski haline getirmiş. Ev yenilenirken duvarları kazıyıp eski figürleri bulup kopyalamışlar.
Çizenbayan'ın rengarenk dünyası
Evde seyahat ettiğin ülkelerin izlerini görüyoruz…
Bir yandan bir yere çok fazla ait olmak istemiyorum, çünkü çok seyahat ediyorum. Bir yandan da evde hissetmeye ihtiyacım var. Yurtdışından çok fazla eşya alıyorum. Mutfakta magnetlerim var. Aldığım haritaya gittiğim yerleri kazıyorum.
Evde en sevdiğin köşe neresi?
Çalışma masam. Bütün gün burada çalışıyorum. Buradan manzaraya bakarak çalışmak çok keyifli. Eski evimde çok fazla vapur ve martı sesleri duyuyordum. Bu evde martıları duyabilecek miyim diye merak ediyordum. Sabah uyandığımda mutlu oldum sesleri duyunca. Çan, ezan sesleri de duyuyorum. İstanbul'dayken 'İstanbul seslerini' dinlemeyi seviyorum.
House Beautiful / Tuğba Yalçın
Fotoğraflar: Canan Yetişti Satkın