Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
YAZI MELİH TÜRK, İREM ORHAN
"Evdeki kağıt ve karton atıklardan oğullarıma oyuncak yapıyorum"
Günlük yaşantımda çöplerimi kağıt, plastik ve cam olarak ayırıyorum. Yemek artıklarını, sebze meyve çekirdeklerini, kabuklarını kompos olarak geri dönüştürüyorum. Hatta karton kağıt atıklarından Hamza'ya oyuncaklar yapıp boyuyoruz. Bu aktiviteden çok keyif alıyor. Market alışverişlerimde bez alışveriş torbalarını tercih ediyorum.
"KURUCUSU OLDUĞUM MARKAMDA YÜZDE 100 DOĞAL MALZEME KULLANIYORUZ"
İş hayatımda ise markamızda yüzde 100 doğal malzemeler kullanmaya özen gösteriyoruz. Sürdürülebilir bir koleksiyon hazırladık, ismi Nomad. Markamız Armadio Design, ilhamını Afrika mitolojik tanrılarından alan yeni koleksiyonu 'Nomad' ile modern kadının özündeki saf ve doğal ruhunu uyandırarak, köklerine doğru sadeliğiyle büyüleyen bir yolculuğa çıkarıyor. Geri dönüşebilir, tamamen doğal, pamuklu, keten kumaşlar ve aksesuarlarla üretilen yeni koleksiyon, sıfır atık ve sürdürülebilirlik farkındalığından yola çıkarak insanın doğanın bir parçası ve aslında doğa ile bir bütün olduğunu vurguluyor.
ASLIHAN DOĞAN TURAN
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
''Gittitiğim plajlarda atık topluyorum''
Çevreci bilinç son yıllarda yeni nesillerin yaşadığımız gezegenle ilgili hassasiyetlerine bağlı olarak o kadar güncel bir konu haline geldi ki, bu durumdan ben de çok mutlu oluyorum. Mümkün olduğunca yaşadığım alanları yeşillendiren ve farkındalık yaratmak adına çevreci sorumluluğu olan projeleri uzun yıllardır gönülden destekleyen biriyim. Özellikle doğası bozulmamış plajları tercih ettiğim için gittiğim yerlerde plastik torbalar, pet şişeler ve benzeri atıkları bile toplayarak, yaşadığım alanları doğa dostu olmayan kirliliklerden arındırmaya çalışıyorum. Birey olarak ne katkı koyarsak sorumluluklarımızı bir nebze yerine getirmiş oluruz.
"HAZIRLADIĞIM PARÇALAR İÇİN DOĞAYA SAYGILI ÜRETİM SÜREÇLERİNDEN GEÇEN MATERYALLER SEÇİYORUM"
Hazır giyim hızında bir üretim bandını hiçbir zaman tercih etmedim. Cengiz Abazoğlu markası için ürettiğim Deluxe line için bile limitli üretimler yaptık. Bu nedenle tercih ettiğim birçok malzemeyi hem Haute Couture hem de Delux için doğaya saygılı üretilmiş materyaller arasından rahatlıkla seçiyorum.
CENGİZ ABAZOĞLU
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
"Evde lüzumsuz israfa karşı çok hassasım"
Bugün bu konu hakkında üzerine konuşulan maddelerin tamamı şu an dünyanın en büyük tehdidi küresel ısınmaya sebep olan insanlığın karbon ayak izi. Dolayısıyla ben de bir vatandaş, daha önemlisi gelecek nesillere iyi bir insan yetiştirmeyi hedefleyen bir anne olarak, kendim ve ailemin karbon ayak izimizi minimuma düşürmek için elimden geleni yapıyorum. Evde harcanan elektriğe, suya, ısınmaya, gıda israfına, lüzumsuz kullanılan benzine ve doğaya zarar verecek ve israf olacak her şeye karşı çok hassasım. Çok uzun zamandır markete giderken bez çanta taşıyorum, işe giderken yanımda litrelik cam şişemi taşıyor böylelikle plastik kullanımımı en aza indiriyorum, alışveriş yaparken yerli ürünler kullanmaya dikkat ediyorum. İhtiyacımızdan fazlasını almayarak daha bilinçli tüketime dikkat ediyorum. Gün içerisinde artık alışkanlık olarak yaptığım birçok şeyi çocuğuma da aşılamaya çalışıyorum.
"SATTIĞIMIZ HER ÇANTA İLE İKLİM KRİZİ ÜZERİNE ÇALIŞAN DERNEKLERE DESTEK OLUYORUZ"
Benim kurucu ortağı olduğum Jutsack markasının çıkış amacı, sürdürülebilir ve yavaş modaya dikkat çekmek. Çekirdek kahve çuvallarından yüzde 100 ileri dönüştürülerek üretilen, gerektiğinde doğada atık bırakmadan yok olabilen, çevre dostu çantalar üretiyoruz. Üretim aşamasında sıfır plastik, sıfır atık birinci önceliğimiz. Paketlemede sadece geri dönüştürülmüş malzemeler kullanıyoruz. Her çantanın içine kişilere, çevre dostu ürün tercih ettikleri için teşekkür ettiğimiz tohum kartları koyuyoruz. Bu kartları toprağa gömdüklerinde filizlenip fesleğen veriyor. Sattığımız her çanta için fidan bağışlıyor, iklim krizi üzerine çalışan dernek ve vakıflara destek oluyoruz. Ofiste çöplerin tamamını geri dönüşüm kutularına ayırıyoruz. Kağıt yerine e-fatura, earşiv kullanıyoruz. Bizle aynı ideolojideki markalarla birlik olup bazı özel günler nedeniyle dünyada yaşanan tüketim çılgınlığının bir parçası olmak yerine, o gün web sitemizdeki satışları durduruyoruz. İklim krizi tartışmasız insan kaynaklı bir durum. Toplum olarak bilinçlenip, çözümün bir parçası olmalıyız. Bireysel ve toplumsal düzeyde sorumluluk almalıyız.
DOĞAL MESUDIYELI KALAÇ
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
"Haftada sadece bir kez et ve et ürünleri tüketiyorum"
yeni nesillere temiz bir dünya bırakma fikri için insanın çok geç kaldığını düşünüyorum. Maalesef doğumumuzdan ölümümüze kadar zihnimizin en güçlü baskılama aracı olan inkar sayesinde artık doğa ve insan karşı karşıya kalmış durumda. Geri dönmek imkansız ama biraz daha zaman kazanabiliriz. Fosil yakıtların yakılması atmosferdeki karbondioksit oranında artışa sebep olur. Karbondioksit artışı ise küresel ısınmaya, o da iklim değişikliğine sebep olmaktadır, küresel ısınmayı önlemek dünyanın ısısını daha yaşanılabilir bir hale getirmek tabii ki de hükümet politikalarının elinde, günün sonunda her şey ekonomiye bağlı. Burada kişisel olarak yaptığım en temel şeyler; ağaç dikmek, geri dönüşümü desteklemek, kağıt ve plastik atımını azaltmak, arabamı daha az yıkatmak, klima kullanmamak, haftada sadece bir kere et ve et ürünleri yemek ve su kullanımını bilinçli bir şekilde uygulamak oluyor.
"TABİATLA UYUM İÇİNDE ÇALIŞMALIYIZ"
İnsan nüfusunun dünyanın kaldırabileceğinden daha fazla olduğunu düşünüyorum, bu yüzden bu dünyaya çocuk getirmenin daha planlı olması gerektiğine inanıyorum. İnsanın doğadan üstün olduğunu değil doğanın bir parçası olduğunu kabul etmesi gerek. Biz bir bütünüz önce bunu bir algılamak, sindirmek ve insan olarak yetersizliklerimizi kabul etmemiz gerekiyor. Doğal kaynakları hoyratça değil planlı bir şekilde tüketmemiz, tabiatla birlikte uyum içinde olmamız gerekiyor.
ARDAN ÖZMENOĞLU
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
"Geri dönüşüm kadar enerji tasarrufu da çok önemli"
Son günlerde ardı ardına yaşadığımız doğal afetler bize küresel ısınmanın kapımıza geldiğini bir kez daha hatırlattı. Sera gazının dünyaya hızla yayılarak küresel ısınmaya sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Toplumsal olarak dünyanın her yerinde yaşanan yangın, sel, müsilaj, sıcaklık artışı gibi problemler karşısında bireysel mücadelemiz ve çabamız da çok önem kazanmaktadır. Dünya ısınma, kuraklık ve kıtlık gibi sorunlarla kalabilir. Bizler birey olarak geri dönüşüme önem verirsek bu süreç yavaşlayabilir ve yok olabilir. Günlük hayatımda özellikle bitkisel atık yağları lavabodan dökmeyip, biriktirip onları Alo Atık Hattı yoluyla dönüştürüyorum.
1 litre atık bitkisel yağın 1 milyon lt temiz suyu kirlettiğini bilmek ürkütücü geliyor. Ama bireysel olarak çok küçük gibi duran davranışın önemi gösteriyor. Bununla beraber eski giysilerimizden, kullanmadığımız eşyalara kadar birçok şeyi çöpe atmak yerine ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak da benim için önemli çözümlerden. Geri dönüşüm kadar, enerji tasarrufu da çok gerekli. Ben yürümeyi çok sevdiğim için araba kullanımımı çok azaltıyorum, toplu taşıt kullanımı veya paylaşımlı kullanmak, benzini özellikle buharının sıcak hava ile atmosfere salınımının az olduğu akşam saatlerinde almak küçük katkılar sağlıyor. Ancak sera gazının atmosfere yüzde 14'ünün araçlarla salındığı düşünülürse benim birincil amacım elektrikli araba kullanmaya geçmek.
Bununla birlikte kullanmadığımız zamanlarda televizyon ve ışıkların açık bırakılmaması enerji tasarrufunda çok etkili. Evimde ve işyerimizde floresan tasarruflu ampul kullanıyorum. Bununla yılda 1.5 ton sera gazı oluşumuna engel olabiliriz.
"GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN PLASTİK KULLANIMINI AZALTTIK"
Çalıştığım sektörü sağlıklı yeme içme olarak tanımlarsak mutfağımız olan Be Light Kitchen hafif yemeklerin, doğal mevsimsel besinlerle sağlıklı üretildiği bir mutfaktır. Bitkisel yağlar; kızartma ve yağda kavurma gibi yöntemler kullanılmamaktadır. Enerji tasarrufu geri dönüşüm için plastik kullanımını azalttık. Amacımız sıfırlamak. Dağıtım araçlarımızı elektrikliye dönüştürerek sera gazı salınımını azaltmak da hedeflerimizden. Bence bireysel çabalar gidişatın seyrini değiştirebilir. Öncelikle biz üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz ki, toplumsal hareketler oluşsun.
TUĞBA COŞKUN
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
"Yaptığım yemeklerde sıfır atık çıkarmaya gayret ediyorum"
Dünyanın kaynakları hızla tükeniyor. Bunda insanın rolü çok ama çok büyük. Yarınımız yokmuşçasına yaşıyor ve aşırı derecede umarsız davranıyoruz. Kuzey kutup dairesinin hızla eridiğini, güney kutup buzullarının hızla yok olduğunu, dünyamızın ısısının 1 derece arttığını görmezden gelmek imkansız. Daha sürdürülebilir bir dünya için ben suyu çok tutumlu kullanmaya gayret ediyorum. Elimi yıkarken, banyoda ve gündelik ihtiyaçlarım için mümkün olan en az su kullanacak önlemleri alıyorum, her gördüğüm açık musluğu kapıyorum. Yaptığım yemeklerde mümkün olduğunca sıfır atık çıkartmaya gayret ediyor, her ürünün tamamını kullanmaya çalışıyorum.
"HER ÜRÜNÜ GÜNLÜK HAZIRLAYIP GIDA ZAYISINE MÜSAADE ETMIYORUZ"
Covid kaynaklı pandemi dönemi maalesef birçok şeyi tek kullanımlık yapma zorunluluğu getirdi. Bu da ister istemez daha çok atık çıkmasına sebep oluyor. Ben kendi yaptığım işlerde elimden geldiğince az atık çıkartmaya, suyu tasarruflu kullanmaya, yarının suyunu önemsemeye çalışıyorum. Mükellef olarak her ürünü günlük ürettiğimiz için neredeyse hemen hemen hiç gıda zayimiz olmuyor. Dünyanın ve ülkemizin kaynaklarını kullanırken maksimum özen göstermeye çalışıyoruz.
ARDA TÜRKMEN
Çevre dostu davranışlarıyla ilham veriyorlar
"Dönüştürülebilir ürünler kullanmaya özen gösteriyorum"
Daha sürdürülebilir bir dünya için dönüştürebilir ürünler kullanıyorum. Daha bu konular konuşulmazken bile çocukluğumdan beri suyun, elektriğin, kağıdın boşuna harcanmasına tahammülüm olmazdı. Çevre temizliğine çok özen gösteriyorum. Kısaca gereken her şeyi yapıyorum. Ama şunu eklemek isterim.
"HAYATIN HER ALANINDA ÇEVREMİZİ KORUMAYA MAKSİMUM ÖZEN GÖSTERMELİYİZ"
Bu yaz neredeyse tekneden hiç inmedim. Tüm Akdeniz ülkelerini dolaştım. İlk başta gittiğiniz ülke değişik ve güzel gelse bile, belli bir süre sonra vatan alışkanlıklarını ve düzenini arıyorsunuz. Ülkemizin kıymetini gerçekten bilmiyoruz ve bunu beni çok üzüyor. Hepimiz hem çevreye, hem ülkemizin birlik beraberliğine maksimum özeni göstermeliyiz. Cinsiyeti, yaşı, kökeni ne olursa olsun ülkemize zarar gelmesi hepimizin zararına olur. Hiç kimsenin faydasına olmaz. Müsilaj sorununu mesela başka hiçbir yerde görmedim. Her gün dalıyorum ve hiçbir yerde denizin dibinde bizdeki kadar plastik atık yok. Halbuki bizim kıyılarımız herkesinkinden daha güzel.
ETEL BALER