RÖPORTAJ: NAZAN ORTAÇ nazan.ortac@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR: ERSİN AL
Windsurf Bayanlar Slalom kategorisinde 10 kez Türkiye Şampiyonu olan Çağla Kubat, bu kez Avrupa Şampiyonu olmak için 1-6 Eylül tarihleri arasında yeniden rüzgarın karşısına geçecek. Ancak başarılı sporcu, Alaçatı'da gerçekleşecek IFCA 2019 Avrupa Şampiyonası'nda sadece yarışçı olarak yer almayacak, aynı zamanda organizasyona ev sahipliği de yapacak. Şampiyona için bu kez farklı bir heyecan duyan Kubat ile başarılı genç sporcular yetiştirdiği Alaçatı'daki 'Çağla Kubat Windsurf Akademi'de bir araya geldik...
Rüzgar sörfüne ilk başladığınızda bugünlerin hayalini kurmuş muydunuz?
Bu spora, başladığım günden beri tutkuyla bağlıyım. Çocukluğumdan beri pek çok sporla ilgilendim ve hepsini severek yaptım ama denizin üzerinde tamamen özgür, rüzgar ile uçma hissi hepsinin önüne geçti. Ancak windsurf yaparak mutluluğu yakaladığımı fark ettiğim gün bu sporu mesleğim yapmanın yollarını aramaya başladım. Bugün sevdiğim sporu ve hayat tarzını pek çok kişiyle paylaşarak hayallerimi gerçek yapmanın keyfini çıkarıyorum.
Kendi akademinizi kurdunuz; çok gurur verici... Neler yapıyorsunuz akademide; hangi dönemler ve hangi yaş gruplarına eğitim veriyorsunuz? Sadece profesyonel olmak isteyenleri mi eğitiyorsunuz, yoksa hobi amaçlı gelenlere de kurslar düzenliyor musunuz?
Akademide her yaş grubu için windsurf eğitimlerimiz, ekipman kiralama ve depolama servislerimiz, aynı zamanda çok iyi bir arkadaşım olan Talat Aşıkoğlu ile ortak yürüttüğümüz çocuk kamplarımız ve yarış programımız var. Kulübümde olduğu için bu programdan yetişen çocukları lisanslı sporcumuz yapıyoruz ve yarışlara birlikte katılıyoruz. Hem profesyonel olmak isteyenler hem hobi amaçlı gelenler için farklı programlarımız var. 7'den 70'e her yaş grubuna windsurf olanaklarımız var. Ocak ve şubatta sadece iki ay kamplarımıza ara veriyoruz. 10 ay boyunca uygun iklim koşullarında windsurf yapılabiliyor. Biz akademimizde aynı zamanda pek çok yarış ve etkinlik düzenleyerek markalar için yaz aylarında windsurf sporunu kullanabilecekleri iletişim modelleri kurguluyoruz. Ben aynı zamanda Türkiye Yelken Federasyonu'nun slalom komisyonunun başındayım ve Türkiye'deki tüm windsurf yarışlarının organizasyonu, milli takımın işleyişi ve kamplarıyla ilgili programlamaları yapıyoruz.
Koruncuk Vakfı yaranına yaptığınız çalışmalardan da bahseder misiniz?
Koruncuk Vakfı ile ilk tanışmam İzmir Başkanı Işıl Nişli sayesinde oldu. Selin doğduktan ve bir çocuğa verilen ilgi ve sevginin boyutunu yaşadıktan sonra korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili faaliyetlerini beğenerek izlediğim bu vakıf için çalışmaya karar verdim. 2011 yılında Türkiye'de yapılmadığı için yeni kuşakların gelişemediğini fark ederek kendi imkanlarımla düzenlemeye başladığım çocuk ve genç windsurf yarışlarını Koruncuklara fayda sağlayacak bir formata sokmanın çok anlamlı olacağına inandım. 2016 yılında Alaçatı'nın rüzgarı Koruncuklar için essin dedik ve sporcu çocuklarımız kendileri kadar avantajlı dünyaya gelmeyen çocuklar için yarışmaya başladı. Ben bu projeyi tamamen kendi sosyal sorumluluğum olarak görüyorum. Akademimi, yoğun sezonun tam ortasında iki gün her türlü faaliyete kapatıyorum ve tüm ekibimle sadece vakfın yararına çalışıyoruz. Bu yıl 17-18 Ağustos'ta 4. Koruncuk Sörf Festivali'ni 120 çocuk ve genç sporcunun katılımı ve vakfa aktarılan ciddi bir bağışla tamamladık çok mutluyuz.
1-6 Eylül arasında Alaçatı'da gerçekleşecek IFCA 2019 Avrupa Şampiyonası'nın organizasyonunu yürütüyorsunuz. Hazırlıklar nasıl gidiyor? Siz de yarışmaya katılacaksınız; sizin ve diğer Türk yarışmacıların şansı nedir?
Bu organizasyon için çok uzun zamandır çalışıyoruz. PWA Dünya Turu'nun bir ayağı, 2016 yılına kadar 10 yıl boyunca ülkemizde, Alaçatı'da gerçekleşmişti. Son yıllarda ana sponsorun çekilmesiyle Alaçatı'da bu önemli etkinlik gerçekleşemiyor ve biz bu yıl Alaçatı Wind Fest adı altında Windsurf Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapmayı, önümüzdeki yıl bunu büyüterek PWA'i tekrar getirmeyi hedefliyoruz. Vestel ana sponsorumuz ve pek çok co-sponsorumuz (SompoJapan, NescafeXpress, Sensodyne Promine, Seya Beach Resort Hotel, Power Fm, Egemedya, Domeas) var. Çeşme Belediyesi ve Türkiye Yelken Federasyonu'nun tam desteğini alıyoruz. Çocuk, Genç ve Master kategorilerinde Türkiye'de çok başarılı sporcular var ve çok iyi dereceler geleceğini tahmin ediyorum. Geçen yıl Garda'da kendi yaş kategorilerinde Dünya ikincisi ve üçüncüsü olan Aylin Özay, Elif Ercan, 2019 Türkiye ligini önde götüren İpek Kaçan, 17 yaş altı erkeklerde Sarp Önkahraman ve Berke Özay, başarılı yarışlar çıkaracak. Genç erkeklerde büyük beklentimiz, son 2 yılın açık ara Türkiye Şampiyonu Ali Maga ve bu yıl büyük çıkış yapan Olcay Yurtseven. Genç kızlarda Ela Dönmez, Master erkekler kategorisinde Erkan Morgan, yine Türk bayrağını podyumda dalgalandırabilecek kadar iddialı. Benim katılımıma gelirsek, geçen yıl 10. kez Türkiye şampiyonluğu unvanını aldıktan sonra bu yıl da Avrupa şampiyonluğu kupasını almak çok keyifli olur tabii ama burada organizasyonun başarılı olması daha öncelikli hedefim.
Çocukların sörfe ilgisi vardır hiç şüphesiz... Peki, çocuklar için zor bir spor mu, yoksa eğlenceli mi? Bu spora başlama yaşı kaç?
Selin'e 5 yaşında başlattık. Çünkü biz çok vakit harcadığımız için, onun kendisine rakip olarak görmeye başlamasından korkarak bir an önce keyfini çıkartmasını istedik ama normalde bu spora en uygun başlama yaşı 7. Windsurf, ilerlemek için zaman ayrılması gerektiren, belli bir seviyeden sonra bağımlılık yapan çok, eğlenceli bir spor. Alaçatı Koyu çok güvenli ve çocuklar için öğrenmeyi çok kolaylaştıran özelliklere sahip.
Sörfçüler için emeklilik yaşı var mı? Siz daha ne kadar bu sporu yapmayı düşünüyorsunuz?
Sörf, uzun yıllar yarışmaya devam edilebilen bir spor. Dünya turunda ileri yaşlardaki sporcular ve genç sporcular kıyasıya mücadele veriyor. Ben keyif aldığım sürece yarışmaya devam etmeyi düşünüyorum.
Hem okulda başarılıymışsınız hem de sporda büyük başarılar elde ettiniz. Hırslı olmak size birçok şey kazandırdı şüphesiz... Peki, kaybettirdikleri oldu mu? Şimdi olsa farklı yapardım dediğiniz bir şeyler var mı?
Yarışçılıkta başarı için hırs şart. Şimdi gençlerle antrenman yaparken dışardan gözlemleme şansım oluyor ve görüyorum ki kürsüye çıkabilmek için içinizde o ateşin olması gerekiyor. Zaman içinde hırsınızı kontrol etmeyi ve performansınızı olumlu etkileyecek şekilde kullanmayı öğreniyorsunuz. Sporcularıma hırslarının kontrol edebilerek, yarışlardan keyif almayı unutmamaları gerektiğini öğretmeye çalışıyorum. Bana zamanında bu konuda yol gösteren biri olsaydı, kötü derecelerle sonuçlanan yarışlardan sonra çok üzülmeden o zamanların da keyfini çıkarmaya çalışırdım.
Uzun yıllar oyunculuk ve sunuculuk da yaptınız. Ekran önünü özlemediniz mi? Var mı bu yönde yeni planlarınız?
Bu meslekleri yaptığım yıllarda önceden planlamamıştım. Hiç beklemediğim zamanlarda sürpriz teklifler gelmişti ve onları değerlendirerek başarılı projelerde yer almıştım. Ekran önünü, özellikle canlı yayında program yapmanın heyecanını zaman zaman özlüyorum ama bir beklentim yok, akademideki işimden ve Alaçatı'daki yaşam tarzımdan mutluyum. Parçası olmaktan keyif alacağım bir projeden teklif alırsam neden olmasın...
Çok da güzel bir kadınsınız ve modellikte de çok başarılısınız. Poz vermeyi seviyor musunuz? İçinizden başka kadınlar çıkıyor mu objektif karşısında?
Teşekkür ederim. Güzellikle ilgili hiçbir zaman takıntılı olmadım, sabah kalktığımda aynaya bakmaya unuttuğum oluyor bazen (gülüyor). Poz vermeyi, fotoğrafçıyla bir uyum yakaladığım zamanlarda çok seviyorum ama normalde sosyal medya için bile fotoğraf çektirmek zor geliyor.
Sörf sayesinde hayatınızın aşkını buldunuz... Nazar değmesin, çok güzel bir ilişkiniz, çok tatlı bir kızınız var. Sporcu olmak evlilikleri daha kolay kılıyor diye düşünüyorum. Daha dirayetli ve daha savaşçı olduğunuz için. Siz neler düşünüyorsunuz, iki sporcunun evliliği hakkında?
Aynı tutkuyu paylaşmak, hayata aynı açılardan bakmak, bence evlilikleri daha kolay kılıyor. Çok çalışkan yapılarımız var ve birbirimizi iyi tamamlıyoruz. Her dakika birlikteyiz ama yine de konuşmaktan hiç sıkılmıyoruz. Sporcu olmamızdan kaynaklı benzer yaşam tarzından keyif alıyoruz ve Selin ilişkimize büyük bir heyecan ve renk kattı. Nazar değmesin diyorum, çünkü hayatımın en doğru kararlarından biri evliliğim...
Eşiniz Jimmy Diaz'ın, Dünya Windsurf Birliği Başkanı olmasının hayatınıza kattığı kolaylıklar neler?
Yarış tarih ve yerlerini herkesten biraz önce öğrenmek ve uçak bileti rezervasyonunu erken yapmak (gülüyor)... Windsurf dünyası ile ilgili haberleri yakından takip etmek ve akademimizde gelişmelerle ilgili hızlı aksiyon almak bize sağladığı önemli avantajlar...
Türkiye'de bu sporun yapılıyor olduğunu dünyaya anlatmak kolaylaşıyordur...
Uzun yıllar Profesyonel Windsurf Ligi'nin bir ayağı Alaçatı'da yapıldığı ve sporcularımız dünyada başarılı sonuçlar aldığı için Türkiye'de bu sporun yapıldığı tüm sörf dünyası tarafından biliniyor zaten. Türk Genç Takımı bu şampiyonada, bu sporda ne kadar iddialı olduğumuzu bir kez daha tüm dünyaya gösterecek buna tüm kalbimle inanıyorum.
Eşiniz Jimmy Diaz, Türkiye'de yaşamaktan memnun mu? Sevdiği ve sevmediği, zorlandığı noktalar neler oluyor burada?
Akademiye ara verdiğimiz ocak ve şubat aylarını, eşimin Karayipler'de yaşayan ailesinin yanında geçiriyoruz. Onun dışında Türkiye'deyiz. İlk yıllarda İstanbul'da zorlandı ama şimdi Alaçatı'dayız. Burada yaşam onun alışkın olduğu ada yaşantısına benzer olduğu için çok mutlu. Üç lisanı çok iyi konuşmasına rağmen Türkçe'yi bir türlü öğrenememesi en büyük zorluk. Yemeklerimizi, kahvaltımızı çok seviyor, misafirperverliğimizi ve yardımseverliğimizi hep överken, çevre kirliliğine ve doğaya olan duyarsızlığımızı ve trafikte birbirimize karşı olan saygısızlığımızdan şikayetçi.
Selin'in de milli sporcu olmasını ister misiniz?
Kızımın windsurf yapması beni çok mutlu ediyor. Yarışçılık ise çok ciddi bir karar. Selin, hırslı bir yapıya sahip değil gibi gözüküyor, bu nedenle milli bir sporcu olmayı seçmeyecektir diye düşünüyorum ve benim için tek önemli olan onun hayatta mutlu olduğu seçimler yapması...
Selin'e kardeş düşünüyor musunuz?
Düşünüyoruz ama çok hareketli bir yaşantımız olduğu için aileyi biraz daha büyütmek bizi biraz korkutuyor.
İlerisi için hayalleriniz neler?
Hayallerimi yaşarken ilerisi için korkularım oluşmaya başladı. Alaçatı'da windsurf koyumuzda son yıllarda gece kulüpleri ve otellerin sayısındaki artış ve bazı imar haklarının verilmesi, bu doğa harikası yeri tehdit etmeye başladı. Umarım windsurf cennetimizi koruyabiliriz ve bu özel sporu başta çocuklar daha pek çok insanla tanıştırarak onların hayatlarına dokunmaya devam edebilirim.