Serbest radikalleri nötralize edebilir, bazı kanser türleri ve kalp hastalıklarını önler. C vitamini metabolizmayı hızlandırır. Vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve vücutta kullanımını artırır. Bu nedenle yumurta, kırmızı et gibi demir içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilirken, beraberinde portakal suyu gibi C vitamini içeren gıdalar önerilir. Kolajen üretir, bağ dokusunu bir arada tutar, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde oldukça önemli bir rolü vardır. Özellikle ateşli hastalıklarda ve zehirlenmelerde vücut direncinin artırılmasına yardımcıdır. C vitamini diüretik ve kolesterol düşürücüdür, enerji verir.
C VİTAMİNİ YAĞ YAKIMINI TETİKLER
Egzersiz öncesi yeterli C vitamini alanlar, almayandan daha çok yağ yakmaktadır. C vitamini yağ yakımını tetikler. Kilo fazlası olanların, çoğu zaman C vitamini eksikliği olduğu gözlenmiştir. Kanda C vitamini seviyesi düşüklüğünün özellikle bel çevresinde toplanan yağı arttırdığı konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar, vücudunuzun yağ yakması için de yeterli miktarda C vitaminine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor ve egzersizde, yeteri kadar C vitamini alanlardan yüzde 25 daha az yağ yaktığını ortaya koyuyor. C vitamini, yağları yakıta çeviren 'carnitin' üretimi için hayati bir önem taşıyor.
NE ÖLÇÜDE ALINMALI?
C vitamininin, günde 200-2000 mg arasında bölünmüş dozlarda alınması önerilir. Fazla tüketildiği zaman idrar yoluyla dışarı atılabilir, aşırı miktarlarda alındığında C vitamini böbrekleri yorar ayrıca bazı bünyelerde taş oluşumunu artırabilir, ishale ve alerjik deri belirtilerine neden olabilir. Tek seferde 500 mg'den fazla alınmamalıdır. Doğal yollardan sebze ve meyvelerden alındığında ise etkisini daha fazla gösterir.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
C vitamini eksikliğinde, diş etlerinde kanama ve şişmeler oluşur. Yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrıları hissedilir. Bağışıklık sistemi zayıflar, enfeksiyonlar karşısında direnç düşer,yaralar geç iyileşir. Günlük erişkin bir kişi için önerilen C vitamini dozu 300- 500 mg'dır. Çocukluk çağında, hamilelik döneminde ve ateşli hastalık sırasında bu ihtiyaç artar. Eğer stres altında iseniz, sık sık tekrarlayan enfeksiyonlardan sikayetçiyseniz, doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, 60 yaş üstündeyseniz, allerjik bir bir bünyeye sahipseniz, toksik maddeler ve çevre kirliği veya ağır metallere maruz kalıyorsanız, sigara ve alkol tüketiyorsanız ve aşırı kilolarınızdan şikayetçi iseniz C vitaminine daha fazla ihtiyacınız var demektir.
HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?
*KİVİ
*ÇİLEK
*BÖĞÜRTLEN
*KUŞBURNU
*YABAN MERSİNİ
*DOMATES
*YEŞİL BİBER
*MAYDANOZ
*TERE
*ROKA
*KARNABAHAR
*LAHANA
*ISPANAK
*ASMA YAPRAĞI