''Bu yılki yarışmada pek çok yenilik var''

Bu yıl koçluğunu Aslı Filinta’nın üstlendiği Doku Kumaş Tasarım Yarışması, tekstil sektöründe inovatif ve modern kumaş tasarımlarıyla geleceğin ürünlerine imza atmayı ve başta öğrenciler olmak üzere genç girişimcilere yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor.

''Bu yılki yarışmada pek çok yenilik var''

RÖPORTAJ İREM ORHAN

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Doku Kumaş Tasarım Yarışması final ve ödül töreni öncesi; yarışmanın tasarım koçluğunu üstlenen Aslı Filinta buluştuk ve yarışma ile ilgili değerlendirmelerini aldık.

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Doku Kumaş Tasarım Yarışması'nın koçluğunu üstlendiniz. Nasıl gelişti bu iş birliği, bahsetmek ister misiniz?
TİM'in düzenlediği Designweek etkinliğinde 'Sürdürülebilirlik' başlığı altında bir panel düzenlemiştim. GATHİB Başkanı ve GAİB Koordinatör Başkanı Sevgili Fikret Kileci o konuşmayı dinledikten sonra "Vizyonumuz çok benziyor, sizinle çalışmaktan onur duyarız" dedi ve hikayemiz bu şekilde başladı. Fikret Bey'in vesilesiyle, GAİB'in vizyonunun tamamen öğrencileri yetiştirmek ve onlara fayda sağlamak olduğuna, onlarla birlikte çalışma fırsatına sahip olunca şahit oldum.

Yarışmanın asıl hedeflerine ve vurgu yapmak istediği değerlere değinmek ister misiniz biraz da?
Türkiye'de bu tasarım yarışmalarını bir moda tasarımcısı mentorluğunda düzenliyorlar. Öğrenciler kumaşı tasarlıyor, sonra bir moda tasarımcısı o kumaşları kendi markası ve kendi tasarım stilinde hazırlıyor ve bir moda tasarımcısının defilesi şeklinde sunuluyor. Bu sisteme yenilik getirmek ilk konumuzdu. 'Öğrencilerin tasarladığı kumaşların kıyafetlerini yine öğrenciler tasarlayabilir mi' diye sorduk. Bilinen bir moda tasarımcısının stilini yeniden göstermek yerine, öğrencilerin yaratıcılıklarını destekleyerek defileye de yeni bir soluk getirmek amacımızdı. Sevgili Sultan Gadimbayli, öğrencilerin tasarımlarını dikerek; onların hayallerini gerçeğe dönüştürdü ve Ceylan Atınç styling desteği verdi.

Yarışma için kattığınız yenilikler neler peki?
Hem kumaşları, hem kıyafetleri öğrenciler tasarladı, bu bir ilk. Öğrencilere sürdürülebilirlik konusunun önemini aktardığımız bir webinar düzenledik. 'Sürdürülebilirlik' kategorisiyle ilgili daha planlarımız da var. Yerli modellerle çalışıyoruz, yeterli sayıda yerli model bulamadığımız durumda; daha önce podyuma çıkmamış modellere, profesyonel modeller ile çalışarak podyuma ilk kez çıkma fırsatı sağlanacak. Müziklerde Kaan Düzarat, Gaziantep yöresel müziğini podyuma uyarlıyor. Sevgili Tanem Sivar'ın sunacağı ve Zeugma Antik Kenti'nde gerçekleşecek olan defilemizde, sevgili Gaye Su Akyol performansı ile de bu kurgumuz taçlanacak. Üstelik devamında da kazanan, kaybeden ayırt etmeden öğrencilerin, kariyer adımlarını takip edeceğimiz bir platform üzerinde çalışıyoruz.

Bu organizasyondaki görevinizi sizin için özel kılan noktalar neler, bunu da sormadan geçmeyelim?
Stratejik tasarım danışmanlığı verdiğim kurumlar için görevim; kolektif faydayı, lokalin ve kadın el emeğinin önemini vurgularken, sürdürülebilirliği de vizyon olarak benimseyerek; doğru yerde doğru soruları sormalarına yardımcı olmak. Yenilik, soru sormadan, gelişme de sistemi sorgulamadan olmuyor.

Diğer yandan yarışma ile alakalı kalbinizi çarptıran şeyler neler?
Görevi kabul etmemin sebebi GAİB ve Sevgili Fikret Kileci'nin soracağım soruları duymaya heyecanlı, cevap aramaya gönüllü, vizyonu açık ve öğrencilere fayda sağlama amacı güdüyor olmasıydı. Böyle yeniliğe açık bir devlet kurumunun ülkemiz adına çok umut verici olduğunu düşünüyorum.

Son olarak bu türlü organizasyonların yaygınlaşmasının sektöre olan katkıları hakkında neler söylersiniz?
Organizasyonların yaygınlaşmasından çok, içeriğin kuvvetli olması, yeniliğe açık olmak, dünyada olan biten ile paralel ve doğru soruları sorarak adım atmaktan korkmamanın daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yeni dünya düzeninde; sürdürülebilirliği ve kolektif faydayı işinizle, markanızla ve hatta niyetinizle harmanlamadan yol alamazsınız. İstediğiniz kadar kaynak sağlayın, doğru adımları atmadan ileri gidemeyiz. Ve ülke olarak, ileri gitmeyi çoktandır hak ediyoruz.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.