![Bir lezzet ustası](https://ismd.tmgrup.com.tr/gallery/2015/12/08/0v0rEXJKxR39mApreg49cI1TD7CGWhG3JYlu0zgq.jpg)
Bir lezzet ustası
![Bir lezzet ustası](https://ismd.tmgrup.com.tr/gallery/2015/12/08/0v0rEXJKxR39mApreg49cI1TD7CGWhG3JYlu0zgq.jpg)
Bir lezzet ustası
![Bir lezzet ustası](https://ismd.tmgrup.com.tr/gallery/2015/12/08/0v0rEXJKxR39mApreg49cI1TD7CGWhG3JYlu0zgq.jpg)
Güler yüzü ile güzel yüreğini yemeklerine, ekranlardan da insanlara geçirebilen bir isim Sedef İybar. Yemek yazarlığı ve danışmanlığı yapan, aynı zamanda bir televizyon kanalında her sabah 'Sedef'li Lezzetler' ile evlerimize konuk olan İybar, bu sefer de House Beautiful okuyucularına evinin kapılarını açtı. Şehrin en güzel semtlerinden biri olan Nişantaşı'nda yaşayan Sedef Hanım, bizi her zamanki sıcak gülümsemesiyle karşıladı.
Hayatınızdaki kırılma noktalarından kısaca bahseder misiniz?
Babaanneli ve anneanneli kalabalık bir ailede büyüdüm. Bütün çocukluğum onlarla geçti. Her ikisini de peşpeşe kaybettim. Annem ile babamın ayrılıp 13, 14 yaşlarında anneannemin evine, Bostancı'ya taşınmamız, genç kızlık hayallerim, sert geçen 70 sonları ve 80'ler… Tüm bu koşullar altında kız kardeşim Demet ile birbirimize iyice kenetlendik ve ikiz gibi büyüdük biz. 20 yaşına kadar da birbirimizden hiç ayrılmadık.
Projelerinizden bahseder misiniz?
Üç ayrı gıda firmasına danışmanlık yapıyorum. Her hafta tarif yazıyorum. Bir de, Carluccio's restoranları ile hem daha sağlıklı, hem de glutensiz tariflerin olduğu; üç ay boyunca menüde yer alacak 'Sedef'in Seçtikleri' adlı bir çalışmaya da başladık. Ayrıca her çarşamba Nişantaşı Carluccio's restoranda mini yemek sohbetleri düzenlemeyi düşünüyorum.
Yeni bir yemek kitabı çıkarmak gibi bir düşünceniz var mı?
50 yıldır vazgeçemediğimiz yemekleri, Türkiye'nin yedi bölgesinden değişik ailelerle bir araya
gelerek tarifler topladım. Kitap hazırlığı içerisindeyim. Yine çok uluslu bir şirket için hazırladığım bir proje hayata geçmek üzere.
'Sedef'li Lezzetler' TV programınızda kısa süreli, pratik yemekler yapıyorsunuz. Mutfağınızı nasıl tanımlarsınız?
Benim mutfağımda Uzakdoğu yemekleri pişmiyor. Kuzey Amerika'nın hamburgerleri, barbekü sosları da mutfağımda hiç yer almıyor. Baharatları Uzakdoğulu ama kökeni Avrupalı ve Akdenizli bir mutfak benimki.
Bir lezzet ustası
![Bir lezzet ustası](https://ismd.tmgrup.com.tr/gallery/2015/12/08/13ke7z1xMpi4NbQ2UkXNg1bFoUfa4lKgH9ilivkq.jpg)
Hayat motto'nuz nedir?
Sakin olmak ve yaşam koşullarımız elverdiği sürece dengemi kaybetmemek. Hayatın içinde mühim veya hiç mühim olmayan, son derece önemsiz, irili ufaklı kriz anları oluyor. Sessiz sedasız krizlerin üstesinden gelmeyi ve her defasında 'bunu da başarı ile atlattık,' demeyi çok seviyorum.
Evinizi dekore ederken nasıl bir yerhayal etmiştiniz?
Oturduğum apartman 98 yıllık. Kapısı, penceresi, parkeleri, tavandaki kartonpiyerleri yerli yerinde
durduğu için apartmanın kimliğine uygun davranmaya çalıştım. İki seçenek vardı önümde: Ya çok modern ya da aslına sadık kalıp olabildiğince klasik ve rahat yaşanan bir mekan yaratmak. Ben ikincisini seçerek klasik ve rahat yaşanan bir mekan yarattım.
Eviniz sizin için ne ifade ediyor?
Evim kale gibi son dönemlerde. Üşüyünce üstünüze bir hırka alırsınız ya hani, ben de evime girince aynı öyle hissediyorum. Kim bilir belki son dönemlerde ev, pek çoğumuz için aynı duyguyu barındıyor olabilir.
Evde en çok zaman geçirdiğiniz köşe neresidir?
Salona girişteki, kütüphaneye yakın cam önü koltuklarım sanırım. Benim yazılarımı, tariflerimi hazırladığım; görüşmelerimi yaptığım, çalışma alanım diyebileceğim köşe, bu köşedir.
Bir lezzet ustası
![Bir lezzet ustası](https://ismd.tmgrup.com.tr/gallery/2015/12/08/4kgIPXAHnvz3CU2GyVN1o2A5EQbViWztn5cRF8B7.jpg)
Evinizin tarzını nasıl tanımlarsınız?
Eski eşyaların bazı yeni objelerle tamamlandığı; biraz klasik, biraz eklektik diyebilirim.
Yemek sunumunda en çok neye dikkat edersiniz?
Simetri takıntım var. Çatal, bıçağın ahenkle dizilmiş olmasını çok severim. Örtü ve peçete alışkanlığımdan hiç kopamıyorum. Amerikan servis düzeneğini sevmiyorum, alışamadım bir türlü! Bazı sofralarda yemek, gelen kişi sayısına göre oranlanır. Ben galiba eli bol bir ev sahibiyim. Özellikle salatanın çok bol ve geniş tabakta olmasını isterim. Benim soframda da göreceğiniz gibi, çorba kaseleri çok büyük ebatlı. Tarz olarak renkli ve ultra modern tabaklar bana çok uzak geliyor.
Bir davet sofrasının olmazsa olmazları nelerdir?
İkram edeceğiniz yemek neyse, o yemeğin sıralamasına göre çatal, bıçak, kaşık düzeneğinin tam olması gerekli. Bütçesi hiç önemli değil ama bir örnek tabak ve bardaklar, ütülü kumaş masa örtüsü ve küçük bir buket de olsa çiçek önemli.
Menüyü nasıl hazırlarsınız?
Menüyü mevsime göre planlarım. Örneğin balık pişireceksem mevsim balığını seçerim. Balkabaklarının çıktığı mevsimde çorbada veya tatlıda onları kullanmaya çalışırım. Yazın çorba ikram etmeyi çok tercih etmem. Dondurma, parfe gibi soğuk tatlıları da bahar ve yaz aylarında severim.
House Beautiful / Selen Demirkesen
Fotoğraflar: Burak Teoman
Bir lezzet ustası
![Bir lezzet ustası](https://ismd.tmgrup.com.tr/gallery/2015/12/08/nNM25HziCrOdCUYB7ECSSh28SRVpwnIJTY3LnY7j.jpg)
Balkabağı çorbası
500 gr balkabağı,
1 adet kuru soğan,
1 adet ekşi elma,
1 diş sarımsak,
1,5 lt sebze suyu,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri bir tencerenin içine yerleştirin. Sebze suyunu ekleyin, 20-25 dakika kaynatın. Tuz ve biberi ilave edip blender'dan geçirin. Arzu ederseniz servis ederken bir tatlı kaşığı süzme yoğurt ile süsleyin.