Bilgisayar destekli diş hekimliği

Porselen kaplamadan implantlara kadar, güzel gülüş tasarımı için yapılan birçok işlem artık üç boyutlu bilgisiyar teknolojisiyle yapılıyor.

Bilgisayar destekli diş hekimliği

Estetik diş hekimliğindeki 'Cad- Cam', yani bilgisayar destekli tasarım ve üretim, diş hekimlerine ve hastalara büyük bir uygulama kolaylığı sağlıyor. Bilgisayar teknolojisini ve bilgisayar destekli üretimi kullanarak ileri teknoloji ürünü porselen kaplamalar, porselen laminalar ve porselen dolgular yapılabiliyor.

NE ZAMAN KULLANILIYOR?
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, laminaları "Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemi" olarak ifade ediyor ve şöyle diyor: "Diş üzerinde bir miktar pürüzlendirme yapıldıktan sonra hekim bilgisayar destekli scanner ile üç boyutlu ölçü alır ve hekimin hazırladığı gülüş tasarımı, kişinin ağzında prova edilir. Bu teknik sayesinde gülüş tasarımı ile beraber istenilen renk, boy ve formda dişler hazırlamak mümkündür. Yaşlanma ile dişlerde meydana gelen aşınmaların, çatlakların ve şekil bozuklarının giderilmesinde, ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde, diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması veya porselen dolguların yapılması gereken durumlarda kullanılır."

DOĞAL DİŞE EN YAKIN SONUÇ
Cad-Cam teknolojisinde, diş hekimi tarafından hazırlanan dişlerin ölçüsü, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, bilgisayara bağlı bir kamera yardımı ile fotoğraflanarak alınır. Elde edilen görüntüler ve bilgisayarda yapılan çizim sonucunda porselen restorasyonlar hastanın ağzına en uygun şekilde, sanal olarak tasarlanır. Sistemde yer alan 'torna cihazı' yardımı ile restorasyonlar porselen bloklardan birkaç dakika içerisinde elde edilir. Bu şekilde, kısa sürede kenar uyumu mükemmel ve doğal dişe en yakın estetik restorasyonlar elde edilir. Cila işlemi tamamlanan restorasyonlar dişlere yapıştırılır.

IMPLANT DA YAPILIYOR
Diş implantlarının, kaybedilen dişlerin yerine, çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak, doğal diş kökü görevi üstlenen parçalar olduğunu belirten Dr. Çağdaş Kışlaoğlu; implantların doku dostu olan titanyum metalinden üretildiğini ve vücut tarafından kolayca kabul edildiğini ifade ediyor: "Eksik diş boşluğu olan bölgelerde implant uygulayarak bu eksikliği gidermek mümkün. Bu yöntem sayesinde, sağlıklı dişlerinizin kesilmesine, kronlar ile kaplanmasına gerek kalmaz. Geleneksel köprü ve protez yöntemlerine göre, daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde de doğal bir görünüşü beraberinde getiriyor."

EN UYGUN YERLEŞTİRME
Kışlaoğlu'na göre implantlar sayesinde, az sayıda diş kökü dahi, protez için destek oluşturmaya yeterli. Altı adet implant üzerine, bir köprü bağlanması işlemi sayesinde, güvenle günlük hayatınıza devam edebiliyorsunuz. Protezin beklenmedik bir anda gevşeyerek ağzınızdan çıkması sürprizi ile karşılaşmadan yemenin, içmenin ve konuşmanın tadını çıkarabiliyorsunuz. Bilgisayar destekli implant yöntemi ile hangi tür implantın, hangi noktaya, hangi açıyla ve hangi derinlikte yerleştirileceği, operasyon öncesinde bilgisayarda üç boyutlu simülasyonlarla tasarlandığını belirten Kışlaoğlu, bu sayede en uygun implantın seçilerek en doğru noktaya, pozisyon ve derinlikte, dijital ortamda yerleştirildiğini kaydediyor.

GÜLÜŞ TASARIMI
Ağızda var olan dişlerden alınan ölçüden elde edilen kalıp üzerine, diş hekiminiz kendi dişlerinizin üzerine oturacak plastik esaslı bir malzemeden gülüş dizaynı yapıyor. Bu çalışma önemli oranda dişlerinizin nasıl olacağını görmenizi ve hissetmenizi üç boyutlu olarak sağlıyor.

Bilgisayarlı estetik görüntüleme: Bu yöntemde diş hekiminiz, yüzünüzün ve dişlerinizin değişik açılardan resmini çekerek ve bazı ölçümler yaparak bilgisayar ortamına aktarıyor. Bu resimler üzerine özel programlar ile yeni gülüşün dizaynı yapılabiliyor.

Direkt kompozit uygulamaları: Kompozit, diş hekimlerinin dolgu yaparken kullandığı diş renginde ve yapısında malzemelerdir. Diş hekimi gerekli düzenlemeleri bu malzeme ile yaparak hastanın ağzında yeni gülüşü şekillendirir.

Ağızda mum mock-up uygulamaları: Diş hekimi mum esaslı, dişe benzeyen özel bir malzeme ile kişinin dişlerinden alınan ölçüden elde edilen kalıp üzerine gülüş dizaynı yapıyor. Mumlar dişlere uygulanarak hasta ile hekim karşılıklı beklentilerini konuşuyorlar. Estetik göreceli bir kavram olduğu için mum mock-up yöntemi etkili bir yöntem. Hastanın istekleri ile hekimin isteklerini ortak bir payda altında toplayabiliyor. Mumda yapılan değişimler sonucunda kişiler özledikleri gülüş dizaynına sahip olabiliyor.

Şah YAYCI

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.