BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr
Kendinizi şişirilmiş bir balon gibi mi hissediyorsunuz? Aslında hepsini kilo olarak değerlendirmemek gerekir, çoğunlukla bayram yemeklerinin karbonhidrat içerikleri fazladır. Bu, şişkinliği ve vücudun su tutmasını tetikler. Stresi azaltmak ve uykuyu iyileştirmek de dahil olmak üzere, bayram ve tatillerin sayısız yararı olduğunu da unutmamak gerekir. Bayramın da sona ermesiyle, özellikle kilo problemi yaşayan kişileri en çok düşündüren, alınan kilolardan en kısa zamanda kurtulmanın yollarını araştırmak oluyor. Çünkü daha yazın başındayız deniz kenarında ya da sıcak günlerin ince kıyafetler ile fit görüntümüzün bozulması en son istediğimiz şey olmalıdır. Sevindirici olan, tatil ve bayramın verdiği rehavetle tükettiğiniz abur-cubur tarzı yiyecekleri beslenmenizden çıkarttığınızda, toparlanmanız ve formunuza dönmeniz için çok zaman gerekmeyeceğidir. Kendinize öncelikle hafif bir geçiş dönemi şansı tanımalısınız.
HEMEN KOLLARI SIVIYORUZ
Hemen tatil havasından uzaklaşmalısınız, bence bavulunuzu açıp içindekileri boşaltıp yerine kaldırmalısınız. Bu dönemde beslenmede en önemli nokta, mide ve bağırsakların yükünü azaltmak için azar azar ama sık sık yemek ve metabolizmayı hızlandırmak olmalıdır. Önce sıvı miktarı ve fiziksel aktivitenizi arttırılmalı, vücudu daha az ve daha sık yeme temposuna uyarlamalısınız.
Deli gibi su içmelisiniz. Bu başlığı su içme miktarınızı arttırmak için özellikle seçtim. Su ve limon, normal sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olur. Suyu arttırıyor, tuzu azaltıyoruz.
Şişkinliklerden kurtulmak için; özellikle rafine, işlenmiş karbonhidratları azaltıp, proteinleri arttırarak, vücudun su atımını desteklemelisiniz.
Ev yapımı yemekleri sağlıklı malzemelerle hazırlayın bunun için ilk işiniz sağlıklı alışveriş listenizi hazırlamak ve markete gitmek olmalı... Kepekli tahıllar, taze meyve ve sebzeler, baklagiller ve yağsız proteinler alınacaklar listesinde yer almalıdır. Sebzeler! Umarım sebzelerle aranız iyidir. Hem çözünür hem de çözünmeyen liflere ihtiyacımız var ve her ikisini de bitki besinlerinden alabiliriz. Tuz yok, yemeklerin lezzetini arttırmak için taze otlar ve baharatlarla yemek yapmayı deneyin.
Sebze ve salata ağırlıklı daha düşük kalorili bir beslenme düzeni uygularsanız; kısa süre içinde alınan bu kiloları, yine alındığı hızda, kısa sürede verilebilirsiniz. Diyetinizde mutlaka 1 öğün proteine yer verin. Proteinler tok tutar, mide boşalmasını geciktirir, kan şekerini iyi dengeleyerek metabolizmayı hızlandırır.
Akşam 21.00'den sonra hiçbir şey yemiyoruz ve en geç 23.00'te uykudayız ve 8 saat uyumayı hedefliyoruz.
BESLENMEMİZİ NASIL DÜZENLEYELİM?
Kahvaltı: Sabah kahvaltınızda az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, salatalık, domates veya taze meyve, yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllarla, süt veya yoğurt ilavesini tercih edebilirsiniz. Yumurtayı ihmal etmemelisiniz. Yumurta, kilo vermenize yardımcı olur. Proteinin yanı sıra B12 vitamini içerir ve bu sayede vücuttaki yağ yakma hızı artar. Kahvaltıda yumurta yerseniz, daha uzun süre tokluk hissedersiniz. Yumurtayı haşlama, az yağlı menemen ya da omlet şeklinde tüketebilirsiniz.
Öğle öğününde: Zeytinyağlı sebze ve bol yeşillikli salata öneririm. Ya da yoğurt ile yemeğe başlayabilirsiniz, haşlanmış, közlenmiş ya da çiğ sebzelerle hazırlayacağınız salatalar tercihiniz olsun. Çalışıyorsanız, öğle yemeği için yanınızda sandviç götürebilirsiniz. Sandviçinize yeşillikler ekleyin ve beyaz ekmeği atlayın. Kepekli ekmek, yağsız beyaz peynir, domates, marulla hazırlanmış sandviçler ve naneli limonatayla lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabiliriz.
Akşam: Kaliteli proteinler tüketmeli; ızgarada pişmiş et, balık, tavuğun yanında salata, haşlanmış sebze, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı sebze seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Akşam yemeğinde hindi gibi yağsız protein yanında bol limonlu mevsim yeşilliklerini öneririm.
Ara öğünler: İştahınızı dengelemek için badem, ceviz gibi kuru yemişler ile meyve tabağı hazırlayabilir veya yanında yoğurt yiyebilirsiniz.