Bayram için sağlıklı seçenekler

Ramazan ayında zengin iftar sofralarınızın ardından aldığınız kilolara, bayram süresince yenilerini eklemek istemiyorsanız; önerilere göz atmanızda fayda olur diye düşünüyorum...

Bayram için sağlıklı seçenekler

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Bayram, Ramazan ayı boyunca sürdürülen oruç tutma süresinin bitimini simgeleyen yeme-içme gezme odaklı kutlamalardır. Bu bayram hafta sonu tatili ile birleşince uzun bir tatil haline dönüştü. Dini bayramlar ve keyifle bir araya gelinen buluşmalar arasında sağlıklı bir beslenme planına sadık kalmak oldukça zor olacak gibi gözüküyor. Aman dikkat! Bir aylık oruç döneminin ertesinde, aşırı yemek yeme eğilimi artar. Ev sahibinin bizler için hazırladığı ikramları nezaketsizlik etmemek adına geri çevirmek istemeyiz. Bayram bu sene sıcak döneme denk geldiği için serinleten tatlar içinizi ferahlatacaktır ağır şerbetli tatlılar yerine, daha hafif lezzetler hazırlamaya ne dersiniz. Kahvenin kırk yıl hatırı var da kaç kapıda kaç tane içebilirsiniz, o halde limonatalar hazırlamak da hoş bir ikram olacaktır, karpuzlu veya böğürtlenli, kavunlu, nektarinli gibi ya da ananas, muz, kivi ve Hindistancevizi ile biraz tropikal rüzgarlar estirebilirsiniz.

YEMEK YEMENİZ İÇİN BAHANE ÇOK
Bu özel bir durum. Sadece yılda bir kez gelir. İnanıyor musunuz buna? Tatiller yılda yalnızca bir kez gelir, ancak partiler, etkinlikler ve yiyecek asla bitmez. Bayramda, metabolizma, iki ana öğün düzeninden yeni çıkmıştır ve eski yemek düzenine henüz hazır değildir. Hem öğün sayısının artması, hem yenilen miktarların artması, hem de bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler, baklavaların ikramı ve geleneklerimizdeki "ısrar etme" âdetimiz yüzünden, kilo almak kaçınılmaz olur. Bayram ziyaretlerinde iştahımızı kontrol edebilmemiz için önerim; öğle öğününde, yeşilliklerden oluşan salata beraberinde protein alırsanız; bu sizi daha uzun süre tok tutar ve metabolizmanız daha iyi çalışır. Ayrıca akşam yemeğinde çok aç olup da, yeme kontrolünü kaybetmemeniz için iki ara öğün yapmanızı öneririm.

BAYRAM TATLILARINA DİKKAT ETMELİSİNİZ
Bayram deyince aklımıza tatlılar gelir, Türk mutfağı tatlıları ile nam salmıştır. Hamurlu şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, meyveli tatlıları içeren çeşitler bir çırpıda sayılamayacak kadar çoktur. Ancak bunlar ani olarak kandaki şeker oranını yükseltirler, sonra kandaki şeker oranı düşer ve yeniden tatlı yeme isteğiniz oluşur. Baklavasız olmaz mı diyorsunuz; o halde tabağa bir dilim baklavanın yanında iki-üç çilek de koyun bari tüketilen miktar azalsın bir dilim kafi gelsin. Sunum her zaman önemlidir. Meyvelerin doğal tatları ile yetinmeye çalışın; vanilya, Hindistancevizi, tarçın, karanfil gibi aromalar ile şeker ihtiyacını daha da azaltır. Tatlı ikramlarınızın yanında içinde damla sakızı, limon, meyve ve nane olduğu dev buzlar eşliğinde su ikram edebilirsiniz.
-Buzlukta dondurduğunuz yeşil, siyah ve pembe renkli kardinal üzümlerini çikolata veya lokum yerine ikram edebilirsiniz.
-Bu sıcak günlerde mevsim meyvelerine ne dersiniz? Çilek, kiraz, erik ve dutu çok şık ve farklı bir şekilde sunabilirsiniz ya da ananas, muz, kivi ile tropik bir meyve tabağı hazırlayıp üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
-Dondurma eşliğinde sakızlı muhallebi sunabilirsiniz.
-Armut ve şeftaliyi hafifçe pişirerek, orman meyveli sosla sunabilir ya da püre haline getirip dondurarak hazırlayacağınız buzlu meyveleri ikram edebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.