Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, Miljacka Nehri yanında kurulan, 350 bin nüfuslu bir şehir. Saraybosna, Türk kahvesi, börek gibi yiyecek ve içeceklerin yanı sıra tarih, mimari, sosyal yapısıyla da Türkiye'ye çok benziyor. Katolik Başpiskoposluğu, Ortodoks Patrikliği ve Müslüman Cemaati Başkanlığı'na ev sahipliği yapan şehir, aynı zamanda tıp, ticaret, müzik ve kültür açısından da ülkenin merkezi durumunda. Saraybosna, barındırdığı dini çeşitliliği ile de öne çıkıyor. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevilik burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olmuş. Ezan seslerine karışan çan sesleri yüzünden Saraybosna, 'Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul ediliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'da kurduğu en önemli kent olarak bilinen ve asırlar boyu Osmanlı egemenliği altında kalan Saraybosna'da birçok Osmanlı eseri bulunuyor. 1561 yılında inşa edilen, kümbetiyle görkemli bir cami olan Ali Paşa Cami, İmparator Cami ve Gazi Hüsrev Bey Cami, şehrin önemli kültürel ve dini abideleri olarak öne çıkıyor.
1896 yılında açılan Belediye Binası, Ortodoks Katedrali, Saraybosna Katedrali, Eski Yahudi Tapınağı, Bascarsija'da inşa edilen ve kendine has tarzıyla dikkatleri çeken Sebil, Bosna Hersek'in eski cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in anıt mezarı, bedestenler, medreseler, hamamlar, türbeler, saat kulesi, taş sokaklar, tek katlı küçük dükkanlar ve kuşatmanın sembolü olan tünel, mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
Şehirdeki mutfak Türk mutfağına çok benziyor; sulu Türk yemeklerini andırıyor, lezzetleri de birbirine yakın. Birçok yerde Türk restoranlarına rastlayabilirsiniz. Özellikle döner ve kebap ağırlıkta. En yaygın yiyecek ise Boşnak böreği. Saraybosna'nın eski şehir bölümü, kente özgü hediyelik eşyalar bulabileceğiniz en iyi yer. Brass Alley'de, metal eşyaların ve yerel ürünlerin satıldığı dükkanlar var. Türklerin yaşadığı bölüm olan Bascarsjia, metal eşyalar, mücevher ve çömlek işlerinin satıldığı pazarıyla ünlü. Bakır işlemeli fincan ve cezve takımları, tahta oyma hediyelikler, deri eşyalar, meraklıysanız Osmanlı ve Avusturya - Macaristan İmparatorluğu dönemine ait antikalardan sevdiklerine alabilirsiniz.