Enflamasyon, vücudun herhangi bir zararlı maddeye karşı gösterdiği koruyucu bir tepkidir. Çok eski çağlardan beri bilinen enflamasyon, vücudun hasar gören bölgesindeki enfeksiyonu önlemek ve doku onarımını sağlamak için bedenin başlattığı bir süreçtir. Bedenimizde herhangi bir bölge yandığında ya da kesildiğinde başlayan ağrı, sıcaklık hissi, kızarma ve şişme gibi enflamasyon belirtilerinin hepsi tamiratı gerçekleştirmek içindir. Bu gibi akut durumlarla ilişkili enflamasyon, hayatımızı kurtaran bir tepki olduğu halde süreklilik gösterdiğinde, yani kronikleştiğinde pek çok hastalığı tetikler.
Kronik enflamasyon; genetik, hormonal durum, beslenme, egzersiz, stres, uyku ve yaşam tarzı gibi birçok faktörden etkilenir. Özellikle yanlış beslenme, vücudumuzdaki enflamasyonun artmasının başlıca nedenlerindendir. Kronik enflamasyonu önlemek antienflamatuar beslenmeyle mümkündür.
Dr. Hüseyin Nazlıkul, enflamasyona neden olan yanlışları, antienflamatuar beslenmenin ne olduğunu, hangi gıdaların enflamasyonda kilit rol oynadığını, sağlıklı ve uzun yaşam için neler yapmamız gerektiğini etraflıca anlatıyor bu kitapta.