American Express sponsorluğunda ve SPOT Projects organizasyonuyla gerçekleşecek Uluslararası Güncel Sanat Seminerleri'nin üçüncüsü 4 Mayıs'ta Pera Palace'ta yapılacak. 'Türkiye, İran ve Ortadoğu Sanat Piyasalarının Dinamikleri' başlığı altındaki seminer, iki oturumdan oluşacak. Seminer, İngiltere'nin en önemli müzelerinden Victoria&Albert Müzesi'nin Ortadoğu güncel sanatı üzerine uzman olan küratörü olan Salma Tuqan'ın, bölgede üretilen sanatı dünya kriterlerini göz önünde bulundurarak değerlendireceği bir açılış konuşması ile başlayacak. Açılış konuşmasını takip edecek iki oturum, Art/Asia Pacific Magazine'in Genel Editörü ve ArtDubai tarafından kurulan ve üretilen Global Art Forum'un Direktörü HG Masters moderatörlüğünde yapılacak. İlk oturumda Türkiye, İran ve Ortadoğu sanat piyasalarının altyapısına ve gelişimine bakılacak. İkinci oturumda ise bölgedeki sanat koleksiyonerliğine ve koleksiyonerlerin ve hamilerin insiyatifinde kurulmuş sanat kurumlarına bakılacak. İlk ikisi ilgiyle takip edilen seminerlerin üçüncüsü öncesinde SPOT Projects'in kurucularından Tansa Mermerci Ekşioğlu ve Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Elvan Akın üçüncü semineri ve yeni projelerini anlattı.
American Express & SPOT Uluslararası Güncel Sanat Seminerleri'nin üçüncü etabı başlıyor. İlk günden bu yana olan süreci nasıl değerlendiriyorsunuz; gereken ilgiyi gördü mü, hedeflerinize ulaştınız mı?
ELVAN AKIN: Garanti Bankası olarak sanata çok büyük desteklerimiz var, son olarak bu Salt projesi ile yine çok gurur duyacağımız bir işe imza attık. Salt, devamlı yeni bir şeyler üreten bir proje. Biz banka dışında kredi kartı sahiplerimize özel neler yapabiliriz diye düşündük çünkü kredi kartı temsilcilerimizle çok yakın temas içerisindeyiz ve American Express'in yurtdışında sanata verdiği desteğin aynısını biz de Türkiye'de yapmak istiyorduk. Bugüne kadar sanatla ilgili birçok proje geldi bize, sergiler ve konferanslar organize etmek üzerine ama Tansa Hanım'la yaptığımız ilk toplantı sonrasında aynı hedefe koştuğumuzu hissettim. Hepimiz hissettik ve hemen işbirliğine girdik. Tansa Hanım'lar SPOT olarak sanatı biraz daha tabana yaymak istiyorlar. Sanatı ulaşılabilir hale getirmeyi ve ilham verici aktiviteler yaparak sanatı herkesin günlük hayatına sokmaya çalışıyorlar. Bizim de amacımız aslında bu. Çünkü sanat her dalıyla belli kesimlerin ilgilendiği bir kavram, bizim çok geniş bir müşteri portföyümüz var. Çok güzel bir işbirliğimiz oldu, su anda üçüncüsü yapıyoruz, devamı da gelecek. Seminerlere gelen konuşmacılar dalının en iyileri ve uzmanları, konular ise güncel konular. lk iki etapta incelenen konular çağdaş sanata ilgi duyan insanların çok ilgilendikleri konulardı, bu üçüncü seminerin konu başlığı da öyle. Simdi ran ve Ortadoğu'da çok ciddi sanat gelişimleri oluyor. Bu seminerler bir eğitim zinciri gibi olacak. Biz çok mutluyuz; hem gördüğümüz ilgiden hem de bu noktalara gelmekten...
Garanti Bankası olarak sanat alanında 2013 hedefleriniz neler, mevcut uygulamaların yanı sıra sanatı daha geniş kitlelere ve özellikle gençlere ulaştırmak adına neler yapılabilir sizce?
E.A: Bize birçok proje geliyor, yine gençlerle alakalı bir şeyler de yapabiliriz. Bonus Kart'ımız var bildiğiniz gibi, simdi de bu kapsamda gençler için ünlü sarkıcı Justin Bieber'ı getiriyoruz Türkiye'ye. Sanatla ilgili yaptığımız islere bakarsak, amacımız gençler için ailelerini biraz daha sanatla bir araya getirmek. Gençler bütçe olarak sanat eserlerini simdi satın alamazlar ama onların çağdaş sanata ilgi duymalarını sağlamak için bir şeyler yapabiliriz.
4 Mayıs'taki seminerde öncelikle hangi konular ele alınacak, nelerin altı çizilecek?
TANSA MERMERCİ EKŞİ- OGLU: 4 Mayıs'ta saat 10.00'da Pera Palace'ta başlayacak olan üçüncü seminerimizin başlığı 'Türkiye, ran ve Ortadoğu Sanat Piyasalarının Dinamikleri'. Format olarak bahsetmem gerekirse; seminerin ilk açılış konuşmasını, Victoria&Albert Müzesi'nin Ortadoğu güncel sanatı üzerine uzman küratörü olan Salma Tuqan gerçekleştirecek. Küçük bir kahve arasından sonra ilk panelde üç kişi misafir olacak. Bu paneli Global Art Forum'un direktörü HG Masters yönetecek. Art Dubai'de art forumlarının da direktörlüğün yapan biri HG Masters, onun karsısında da Sotheby's CEO'su ve ngiltere'nin kar gütmeyen en önemli sanat mekanı Whitechapel Art Gallery Foundation'ın yöneticisi Robin Woodhead, bölgenin en önemli fuarı Art Dubai'nin direktörü Antonia Carver ve Dubai'nin önde giden galerilerinden Lawrie Shabibi sanat galerisinin kurucusu ve direktörü, eski Christie's Ortadoğu Çağdaş Sanat Bölümü'nün direktörü William Lawrie, bu bölgedeki sanat piyasalarının nasıl geliştiği üzerine konuşacaklar, yeni trendler hakkında bilgi verecekler. Bu oluşumdaki oyuncular üzerinden gidecekler.
Dünyada belli bir trend başladı. Batı'dan Doğu'ya doğru sanat talep ediliyor. Çin, Amerika'nın elinden hakimiyeti aldı, yüzde 40'la güncel sanat piyasalarını alt üst etti, dolayısıyla Doğu'ya bakınca Türkiye, Ortadoğu ve İran da o hareketlenmeden etkilendi.
Seminere katılanlar bunların sebepleri üzerine konuşacak. Öğle yemeğinden sonra ikinci panelde yine HG Masters moderatörlüğünde gerçekleşecek olan panelde, bölge içindeki koleksiyonerlere, hamilere, kurumlara ve gelişmelerine bakılacak. Burada da Dubai'nin Modern Arap sanatı konusunda önemli rol oynayan galerisi Green Art Gallery'nin direktörü Yasmin Atassi, koleksiyoner/ hami ve İstanbul'daki ilk koleksiyoner platformu CollectorSpace'ın kurucusu Haro Cümbüsyan, koleksiyoner ve Galeri Mana'nın kurucu ve direktörü Mehves Ariburnu ve koleksiyoner/hami ve Cuadro Galeri ve Egitim Merkezi'nin kurucusu Bashar Al-Shroogi konuşmacı olacaklar. Seminer, Sotheby's Uluslararası Başkanı Robin Woodhead'in yapacağı kapanış konuşması ve katılımcıların sorularının cevaplandığı bir bölümle son bulacak.
Sizin de bahsettiğiniz gibi; bu seminerler için Sotheby's, Christie's gibi çok önemli kurumlardan uzmanlar konuşmacı olarak Türkiye'ye gelecek. Bu işbirlikleri nasıl gerçekleşti?
T.M.E: Sanat piyasası denilince müzayede evi olmadan, galerici olmadan ve koleksiyonerler olmadan olmaz. Tabii küratör olmadan da olmuyor, hepsi bu isin birer oyuncusu. Benim hem Sotheby's ile hem de Christie's ile oldukça yakınlığım var, her iki tarafla da belli projelerde birlikte çalışıyoruz. Kontaktlarım sayesinde böyle bir seminerden bahsettim, kendileri de bölgenin öneminin farkındalar. Hemen kabul ettiler ve geliyorlar.
"GELİŞMELER HEYECAN VERİCİ"
Victoria&Albert Müzesi Küratörü Salma Tuqan bu coğrafyalarının çağdaş sanata olan katkısı hakkında neler düşünüyor?
T.M.E: Ben de kendisinin görüşlerini merak ediyorum açıkçası, seminerde ilgiyle dinleyeceğim. Kendisinin videolarını izledim, Salma Tuqan bu bölgedeki sanatı değerlendirecek. Onun konuşması dünya kriterleri üzerinde bölgedeki sanat üretiminin nereye konduğu üzerine olacak.
Ortadoğu ve Uzakdoğu, son yıllarda çağdaş sanat alanında son derece hızlı bir gelişim gösterdi. Çağdaş sanatın bu topraklardaki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
T.M.E: Gelişmeler çok heyecan verici. Çok yol kat edildi, özellikle 2000'li yıllardan bu yana Türkiye'de özel kurumların meydana gelmesiyle, koleksiyonerlerin artmasıyla, koleksiyonerlik ve hamilik anlayışının artmasıyla çok mühim bir yere geldik. Dünyada yüzdelere bakınca yüzde 40'la Çin, arkasından yüzde 28'le Amerika, yüzde 22-25 ile İngiltere derken Türkiye de bulunduğu grup içerisinde küçümsenmeyecek bir yere sahip oldu.
Türkiye, yüzde 2 belki az görünüyor ama bulunduğu yere bakılırsa azımsanacak bir konumda değil kesinlikle. Fransa'nın payı yüzde 3 olurken, Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin önemi görülüyor.
Bu seminerlere gerekli desteği alıyor musunuz? Türkiye'deki çağdaş sanatçılar size gereken desteği veriyor mu?
T.M.E: Artarak ilgi görüyoruz diyebilirim. Üçüncü etabı gerçekleştiriyoruz artık, herkesin kafasında bir fikir oluştuğunu düşünüyorum bu seminerlerle ilgili. Bu durum çok belli kesimi ilgilendiren bir seminer, bizim seminerlerimize çağdaş sanatın çok önemli isimleri katılarak destek veriyor. Bizim davetlimiz olarak katılıyorlar ve hep yanımızdalar.
E.A: Müşteri anlamında büyük bir potansiyele sahip olduğumuz için banka olarak sanata katkımız yıllardır devam ediyor. Müşteriye ulaşabildiğimiz ve devamlı iletişim içinde olduğumuz en kritik finansal aracımız kredi kartları, kredi kartları ile müşterilerimizle aylık olarak iletişim içindeyiz. O yüzden de biz bunu biraz da sosyal sorumluluk gibi görüyoruz, markamızın orada olması çok güzel. Bu tip aktivitelere uygun bir kitle varken onlara yol göstermek gurur verici. Beklenen ilgi konusunda biz her zaman daha fazlasını isteyeceğimiz için gördüğümüz ilgi yetmeyecek ama ben de Tansa Hanım'a katılıyorum, giderek artan bir ilgi var. Bizim amacımız da o ilgiyi ilk basta uyandırmak. Biz müzikle çok ilgileniyoruz. Jennifer Lopez'i getirdiğimizde bir konser için geldi ama ilgiyi görünce üç konser verdi ve döndü. Müzik bizim kültürümüzde daha yaygın ve kültürümüzde kabul edilebilir bir şey, hatta onlar bile şaşırmıştı üçüncü konseri nasıl veriyoruz diye. Tıpkı müzik gibi çağdaş sanatın da aynı ilgiyi görmesi ebeveynlerden geçiyor. Genç yasta sanat bilincini edinmek için ebeveynler çocuklarını yavaş yavaş çağdaş sanatla tanıştırmalı. ?İnsanlar sanat için bütçelerinin el vermeyeceğini düşünüyor, bu yüzden bizim amacımız bu isi evlere sokabilmek.
Sanat bilincinin daha küçük yaslarda edinilebilmesi için neler yapılmalı sizce?
T.M.E: Artık İstanbul öyle bir kaynama noktası oldu ki sanat konusunda açılışlar, sergiler, küratör konuşmaları, müzeler ve müzelerin atölye çalışmaları düzenli olarak sanatseverleri bekliyor. Ebeveynler de çocuklarını bu gibi aktivitelere yanlarında götürürlerse, küçük yaslarda sanat bilincinin oluşması için bir adım atılmış olur. Bence ilkokulda sanat dersleri de koymaları lazım, yaratıcılığı destekleyen dersler okul programlarına eklenirse bizim isimiz çok daha kolaylaşır. Biz SPOT olarak güncel sanat eğitim programları düzenleyerek seminerler düzenleyerek saha gezileri yaparak sergileri gezerek insanları bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda hamilik olgusunu, sanatçıya yardım etme olgusunu tabana yaymak amacındayız. Bu seminerlerde onların mihenk tasları oluyor.
"FARKINDALIĞI YARATMAK ÖNEMLİ"
İkinci oturumda ele alacağınız gibi; koleksiyonerlerin ya da sanat hamilerinin sanatın gelişimine katkıda bulunmaları için nasıl yöntemler uygulamaları gerekiyor sizce?
T.M.E : Bu isin benimsenmesi gerekiyor. Biz kendi isleyişimize baktığımızda SPOT bir tarafında eğitim bir tarafında üretim olan bir platform, bu ne demek oluyor; bizim eğitim ve seminerlerimize gelen, üyelik programlarımıza katılan her bir katılımcı aslında üretim fonuna destek vermiş oluyor. Biz senede bir veya iki sanatçıya kafasındaki projesini hayata geçirebilmesi için üretim desteği veriyoruz, bunu da sağlayan eğitime katılan katılımcılarımız. Onlar zaten sıfır kilometre geliyorlar buraya veya bir parça bilgili geliyorlar, bazı koleksiyonerler de geliyor, koleksiyonerlik olgusunu geliştirmek için. Onlar zaten üretim sürecini birebir yasıyorlar, istedikleri noktada sanatçıyla görüşüp isin ne durumda olduğunu görebiliyorlar. Ortaya çıkan isi veya projeyi birebir gözlemliyorlar ve biz de onlara ortaya çıkan siz buraya gelmekle bunu ortaya çıkardınız diyoruz. Bizim hamilik yaygınlaştırma sürecimiz başlangıç ve sonuç gösterme üzerine oluyor. Zaten bir şekilde bu hamiler sizi bir şekilde bulup bize ulaşıyor tanıdık vasıtasıyla veya sektör aracılığıyla.
Seminerlere katılan bu denli önemli kişilerle çalışacak olmanın avantajları neler?
T.M.E Türkiye'de böyle bir seminer ilk kez oluyor, sanat piyasalarında ileride hareket ediyoruz. Geçen sene Çin senesiydi ve Çin güncel sanatını yapmıştık, simdi de Ortadoğu ve İran üzerine gerçekleştiriyoruz bu seminerleri. Bu konuşmacıların her biri çok ciddi araştırmalar yapılarak seçildi.
E.A: Bu insanların konumlarından dolayı yaratacakları PR ve ilgi çok önemli. Gelmeyenler de yapılan bu isin saygınlığını görecekler. Bu insanları Türkiye'ye getirebilmek çok önemli. Katılımcılar bence maksimum fayda alacaklar bu seminerleri katılıp bu insanları dinleyerek. Bu farkındalığı yaratmak için de bu isimlerin olması büyük avantaj.
Yakın gelecekte yeniden birlikte çalışacak mısınız?
T.M.E: Yakın gelecekte dördüncü etabımız olacak. Su anda belirsiz konusu ama mutlaka olacak. 'Güncel Sanat Piyasaları 1' dedik, muhtemelen ikincisi de yakında olacak. Yine Türkiye'yi merkeze yerleştireceğiz ama başka coğrafyalar üzerine olacak. Bu seminere yurtdışından da katılımcı gelmesini bekliyorum. Bahsettiğimiz isimler çok önemli olduğu için onların bağlantıda olduğu isimleri de buraya bekliyorum zaten bu şekilde olduğu zaman yaptığınız is uluslararası oluyor.
"BURASI SANATIN ORTASINDA"
Seminerler için neden Pera Palace'ı tercih ettiniz?
T.M.E: Buradaki salonu çok beğendim, Demet Sabancı Çetindogan'ın da bize çok desteği var. Burası tam İstanbul'da sanatın ortasında bir yer. Buradan çıkıp İstanbul'da keyifli bir gezinti yapabilirler.
E.A: Gelen konuşmacıların da buradaki ortamdan çok etkileneceklerini düşünüyorum.
Seminerlere katılmak isteyenler biletleri nereden ve nasıl temin edebilirler?
T.M.E: Bilet fiyatları 300 TL, American Express ve Garanti Bankası kredi kartlarına özel avantajları var. Biletleri info@spotprojects.com adresine yazıp satın alabilirler ya da (0212) 251 43 00 ve 0530 942 26 96 numaralı SPOT telefonlarından ulaşabilirler. 100 adet bilet olduğu için hızlı hareket edilmesi gerekiyor.
E.A: American Express ve Garanti Bankası kredi kartlarının özel indirimleri dışında, American Express'in özel bir hattı var biletleri oradan da temin edebilirler.