Fotoğraflar: Şeref YILMAZ
Başarılı bir iş kadını olan Nisa Ersoy, "Araba tutkusu erkeklere mahsustur" ön yargısını kıran bir kadın. Küçükken babasının araba kullanışını merakla ve hayranlıkla izleyen Ersoy, hızlı araba tutkusunu fark edip, bilinçli bir şekilde bu tutkusunu sokaklarda değil, pistlerde göstermenin yolunu bulmuş. Uzun yıllar yarışan Nisa Ersoy, anne olduktan sonra pistlerden çekilse de, çok uzaklaşamamış. "Şimdi ruhumu besleyen bu spordan aldıklarımı verme zamanı" diyen Ersoy, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun (TOSFED) tek kadın yönetim kurulu üyesi... Sokaklarda artan tehlikeli hız tutkunlarını bilinçlendirmek ve otomobil yarışlarından uluslararası bir yıldız çıkartmak için federasyonun oluşturduğu ve elemelerinin gerçekleştiği 'TOSFED Yıldızını Arıyor' projesiyle ilgilenen Nisa Hanım ile projeyi konuşmak için bir araya geldik. Kadınların projeye olan ilgisinden çok mutlu olduğunu dile getiren Ersoy ile kendi otomobil tutkusunu da konuştuk. Nisa Hanım'a TOSFED Başkan Yardımcısı Ömer Tolon ve Başkan Vekili Eren Üçlertoprağı da eşlik etti.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun tek kadın yönetim kurulu üyesisiniz, yönetime girmeniz nasıl oldu?
Aynı zamanda federasyon başkanımız olan arkadaşım Serkan Yazıcı, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu seçimlerine gireceğini ve benim de yönetimde yer almamı istediğini söyledi. İnandığım bir ekip ile tutkuyla bağlı olduğum bu spor için çalışmak, faydalı olmak düşüncesi beni çok heyecanlandırdı. Hemen "evet" dedim.
TOSFED, sizin yönetiminizden sonra atağa geçti, neler yapıyorsunuz, hedefleriniz neler?
Federasyon olarak çeşitli konularda çalışmalarımız var: Son dönemde gerek seyircilerin, gerekse destek verenlerin ilgilerinin azaldığı otomobil sporunun tekrar canlanması, yurtdışında çok büyük organizasyonlar olan WRC gibi uluslararası yarışların ülkemize getirilmesi, başarılı genç sporcularımızın desteklenmesi, yeni yeteneklerin spora kazandırılması, sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesi ve trafikte toplumsal bilincin artırılması gibi...
'TOSFED Yıldızını Arıyor' adındaki projenizin ilk elemesi gerçekleşti. Bu projeden biraz bahsedebilir misiniz? Projenin amacı ne, ne hedefleniyor?
'TOSFED Yıldızını Arıyor' projesi bizler ve destek verenler için bir ilk... Hız tutkunu olan gençleri sokaklardan parkurlara çekerek aslında hayallerine yaklaştırıp, otomobil sporunu ulaşılabilir kılarken aynı zamanda kitlesel bir farkındalık da yaratacak. Gençlerimize özel etaplarda, yarış otomobilleri ve uygun donanımlar ile yarışma imkanı sağladığımız bu proje ile herkese bunun bir spor dalı olduğunu, bu tutkularını profesyonelce yaşayacakları platformlar olduğunu anlatıyoruz. Ve tabii ki bir diğer hayalimiz de bu projeyle dünya çapında başarıya ulaşacak bir yıldız çıkarmak...
Projeye ilgi nasıldı? Yarı final nasıl geçti?
Türkiye'nin dört bir yanından, birçok ilden kadın-erkek adayların başvuruları oldu. 118'i kadın 320 aday yarı finalde mücadele etti. Elemeler İzmit'e yer alan Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleşti. Yarışan gençlerimize profesyonel sporcular mentorluk etti. 4 gün süren yarı finallerde her günün en hızlı ilk 10 sürücü ile en hızlı 5 kadın olmak üzere toplam 45 kişi, Eylül ayında yapılacak finale katılmaya hak kazandı. Düzenlenecek finallerde, adaylar 2 günlük eğitim kampına katılacaklar. Teorik ve pratik sportif sürüş teknikleri eğitimi alacak olan adaylar arasından, program sonunda belirlenecek 10 erkek ve 2 kadın sürücü TOSFED desteği ile yarışmaya hak kazanacak. Büyük ilgi gören bu organizasyonun en cazip yanı finale kalan 12 gencin sezon boyunca FIAT otomobillerle hiçbir bedel ödemeden yarışacak olmaları... FIAT ile birlikte Sportoto ve Petlas sponsorluğunda yürüttüğümüz bu projede Uludağ içecek, beybi eldiven gibi destek verenlerimiz sayesinde sporculara tam donanımlı yarışma imkanı veriyoruz.
Projeye kadınların büyük ilgi göstermesi eminim sizi mutlu etmiştir...
Evet, özellikle kadınların başvuruları şahsen beni çok mutlu ediyor. 2 gencimizi önümüzdeki sene bu rekabetin içinde görecek olmak heyecan verici. Erkek sporu olarak düşünülen otomobil sporlarının her branşında kadınların yer alması, ülke olarak sosyal ve kültürel seviyemizi temsil etmesi adına da çok önemli.
Türkiye'de kadınların otomobil sporlarına olan ilgisi nasıl?
Sporcularımızdan, görevlilerimize, çocuklarını destekleyen annelerden, basın çalışanlarına yani sporda kadın her yerde. Hatta kadın ve erkeğin aynı etaplarda, eşit şartlarda, standart uygulamalarla mücadele ettiği bir kaç spor dalından bir tanesi otomobil sporları. Bu sebeple "kitlesel farkındalık" yaratmanın kadınların ve gençlerin eğitilmesi ile mümkün olduğuna inanıyoruz. "TOSFED Yıldızını Arıyor" projesi işte bu yüzden de çok anlamlı...
Siz de zamanında yarıştınız, otomobille yarışmak nasıl bir duygu?
Benim bu spora ilgim otomobillere ve hıza olan merakım ile başladı! Küçükken araba kullanırken babamın ayaklarını takip ettiğimi, uzun yolculuklarımızda hiç uyumadan babamı izlediğimi hatırlıyorum. Hızlı otomobil kullanmanın trafikte tehlike yarattığını fakat engelleyemediğim bir tutku olduğunu fark ettiğim anda yarışan arkadaşlarım sayesinde bu sporla tanıştım. Yarıştığım süre boyunca severek yapılan her işte, her alanda kişisel limitlerin, yeteneğin yanı sıra disiplinli çalışmayla artırılabileceğini tecrübe ettim. Çok güzel günlerdi.
Artık hiç yarışmıyor musunuz, sizi tekrar pistlerde görebilir miyiz?
Evlenip, çocuklarım olduktan sonra yarışlara katılacak vakti planlayamadım açıkçası. Ama otomobil sporları ile olan bağım hiç kopmadı, hep takip ettim yarışan arkadaşlarımı, uluslararası yarışları. Şimdi ise ruhumu besleyen bu spordan aldıklarımı verme zamanı. Federasyonda görevdeyken, bu projelerin bir parçası olurken ve bu spora gönül veren gençlere destek verirken bir nebze faydam dokunuyorsa ne mutlu bana...
Çocuklarınızın otomobillerle ilgisi nasıl?
Fırsat buldukça yarışları izlemeye çocuklarımla gidiyorum. Bu sporun en güzel yanlarından biri rally, offroad gibi branşların doğada, trafiğe kapalı etaplarda yapılıyor olması. Dolayısıyla aslında ailece çok keyifli bir aktivite haline gelebiliyor. Doğada vakit geçirmek, müthiş bir temponun içinde, zamanla yarışmak ve bunun parçası olmak çocukların hoşuna gidiyor ama ilgilerinin olup olmadığını söylemek için çok erken. Fakat şunu çok iyi biliyorum, çocuklarım 18 yaşına gelip otomobil kullanmaya başladıklarında, bir koltukta endişe ile onları beklemek yerine, trafikte neyi yapıp yapmamaları gerektiğini erken yaşlarında öğrenmelerini sağlayacağım.
Evet, bu konuda çocukların bilinçlendirilmesi çok önemli değil mi?
Kesinlikle, Türkiye'nin AB ile ortak yürüttüğü 'Trafikte yüzde 100 yaşam projesi'ni federasyon olarak sonuna kadar destekliyoruz. Yol güvenliği, trafikte bilinç ve güvenli sürüş tekniklerini anlatan eğitimlerin erken yaşlardan başlaması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla Türkiye Otomobil Federasyonu bünyesinde kadınlar kolumuzun üstlendiği ve başarıyla takip ettiği 'Velinin Karnesi' programını geçen sene hayata geçirdik. Çeşitli okulları ziyaret ettik, ilköğretim çağındaki çocuklara trafik kurallarını anlattık ve ebeveynlerini bu temel bilgilerle puanlamaları sonucu velilere karneler verdik. İnteraktif oyunlarla da eğlendirerek öğrenmelerini sağladık. Başarılı olan veliler için sürüş teknikleri ve kurallar konusunda teorik ve pratik eğitimler düzenledik. Bu sene de projemize destek ve sponsor bulduğumuz taktirde daha geniş kitlelere ulaşarak devam etmeyi çok arzu ediyoruz.
Yoğun iş temponuzun dışında, boş zamanlarınızda neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Boş zamanlarımda okumayı, öğrenmeyi severim, çocuklarım ve eşim her zaman önceliğim, ailemle olurum. Keyifli sohbetten, arkadaşlarımla vakit geçirmekten zevk alırım. Seyahat ederim. Günlerim yoğun, aktif bazen kaotik geçebiliyor ama tempolu yaşamı tolore edebiliyorum en azından şu an için enerjim yetiyor.
Ömer Tolon (Başkan Yardımcısı)
Genç jenerasyonun yarışlara ilgileri nasıl? Proje için aday seçimi nasıl yapılıyor?
Mart ayında organize ettiğimiz ve duayen rallicilerin katılımıyla gerçekleşen 'Şampiyonlar Şampiyonası' organizasyonunda, 42 şampiyon sporcu arasında kazanan 18 yaşındaki Ayhancan Güven oldu, en hızlı tur zamanını 17 yaşındaki Ali Türkkan elde etti. Her iki kardeşimiz de gençlere imkan tanındığı takdirde neler başarabileceklerini kanıtlamış oldular... Genç yetenekleri keşfetmek amacıyla, Türkiye'de ilk kez FIAT ile birlikte yürüttüğümüz 'TOSFED Yıldızını Arıyor' projesi ile ülkenin dört bir yanındaki gençlere ulaştık. 18-25 yaş arasındaki 22'si kadın toplam 333 genç sürücü başvurdu ve TOSFED Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştireceğimiz elemelerde mücadele edecekler. Bu elemelerin ardından belirlenecek 40 erkek 5 kadın aday, Eylül ayında 2 günlük kampa katılarak teorik ve pratik ileri sürüş teknikleri, sportif sürüş teknikleri eğitimi alacaklar. Daha sonra da zamana karşı yarışacaklar ve kazanan 10 erkek ve 2 kadın sürücü 'TOSFED Yıldızını Arıyor' projesi adına önümüzdeki sezon yarışmaya hak kazanacak.
Eren Üçlertoprağı (Başkan Vekili)
Dünya Ralli Şampiyonası'nın Türkiye'de gerçekleşmesi için anlaşmalar yapılmış. Bu sürecin ülkemiz için önemi nedir?
Ülkemizin içinden geçtiği son bir yıllık süreç içinde de hem otomobil sporları, hem de ülkemizin tanıtımı için odaklandığımız en önemli projelerimizden biri Dünya Ralli Şampiyonasıydı. Bu konuyla ilgili geçtiğimiz yıl içerisinde yoğun temaslarımız oldu ve uzun müzakereler neticesinde devletimizin de büyük desteğiyle gerekli tüm imzaları atıp organizasyonu yapmaya hak kazanmıştık. Ancak bazı sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz yılki Dünya Ralli Şampiyonası Türkiye ayağını ertelemek zorunda kaldık. Devam eden görüşmelerimiz neticesinde umuyoruz ki 2018 yılında Dünya Ralli Şampiyonasını ülkemize getireceğiz. Hatta bu çerçevede bu yıl ekim ayında dünyaca ünlü pilotların da katılacağı WRC aday yarışımızı Marmaris'te düzenleyeceğiz. Dünya Ralli Şampiyonası haricinde, Dünya Rallikros Şampiyonası ve Avrupa Ralli Şampiyonası konusunda girişimlerimiz de devam ediyor. Ayrıca Ankara-Bakü- Edirne hattında planlanan TransAnatolia yarışımızın Dünya Cross Country Şampiyonası'na dahil edilmesi için de çalışmalarımız var.