Uçucu yağ ve baharat bitkisi olan ada çayına ait dünya çapında 5 binden fazla farklı tür bulunur. Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bitkinin ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilir.
Eski çağlardan beri parfümlerde kullanılmış, lezzet vermek amacıyla yiyeceklere eklenmiş ve günlük beslenmede tedavi amaçlı yer almıştır. “Salvia” kelimesi “iyileşmek için” anlamına gelir. Orta Doğu ve Akdeniz’e özgü aromatik bir bitki olan adaçayı; Avrupa’da geleneksel tıpta sindirim sistemi rahatsızlıkları, öksürük ve bronşit, fazla terleme, yaşa bağlı kognitif hastalıklar, boğaz ağrısı ve deri iltihaplanmasında kullanılmaktadır.
ADAÇAYI NASIL DEMLENİR?
Eski zamanlardan bu yana ada çayı içmenin faydaları insanlar tarafından bilinmektedir. Ancak çoğu zaman ada çayı hazırlanırken bazı yanlışlar yapılmaktadır. Bu yanlışların başında ada çayını kaynatmak gelir. Ada çayı kaynatıldığı zaman içeriğinde bulunan toksin maddeler açığa çıkar ve bu durum sağlık açısından faydadan çok zarar getirir.
Ada çayının faydaların tam olarak yararlanabilmek için ada çayının nasıl demlendiğini bilmek gerekir. Ada çayı demlemenin en doğru yolu, kaynamış olan bir bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar ada çayı koymaktır. Bardağa koyulan ada çayı, 4-5 dakika bekledikten sonra çıkarılır ve içmeye hazır hale gelir.
ADAÇAYI NEYE İYİ GELİR?
Adaçayı; cilde, boğaz ağrısı ve ağız yaralarına, hazımsızlık ve mide yanmasına, öksürüğe ve bronşite, adet gecikmesine, adet dönemi öncesi görülen mide bulantısı ve baş ağrısı gibi semptomlara, stres ve uykusuzluğa iyi gelmektedir. Kan şekerinin düzenlenmesinde ve kan kolesterol düzeylerinin iyileştirilmesinde de etkili olabilmektedir.
DAÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Tıbbi aromatik bitkiler sınıfında yer alan ada çayının insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Ada çayı yararları şu şekilde sıralanabilir:
-Ada çayı içeriği bakımından zengin bitkilerdendir. İçeriğinde bulunan sineol isimli maddenin balgam söktürücü ve öksürük önleyici etkisi vardır. Aynı zamanda, boğazdaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.
-Ada çayı, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
-Vücut direncini artırarak yorgunluğun azalmasına yardımcı olur.
-Güçlü antiseptik özelliği sayesinde ağızdaki yaraların iyileşme sürecine destek olur.
-Ada çayının bilinen faydalarından bir diğeri, idrar söktürücü özelliğidir. Bu sayede kan basıncının düzenlenmesine destek olur.
-Aç olarak tüketilen ada çayı kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
-Sindirim sistemi rahatsızlıklarında oldukça etkili olan ada çayının gaz söktürücü ve ishal kesici etkisi olduğu da bilinir.
-İçeriğinde bulunan östrojen benzeri maddeler yardımıyla kadınlara menopoza bağlı terleme gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.
-Ada çayı soğuk kompres halinde yaraların üzerine uygulandığında yaraların iyileşme sürecini destekler. Ancak ada çayını açık yaraların üzerine uygulamaktan kaçınmak gerekir.
-Zihinsel fonksiyonları güçlendirici etkisi bulunur.
-İçeriğinde bulunan magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller sayesinde diş sağlığını destekler.