YAZI ŞERİF ERCAN
Dünyanın 7 Harikası'ndan biri olan Giza Piramitleri, Nil Vadisi'nin yaşam verdiği kutsanmış topraklar, Antik Mısır'ın hayranlık uyandıran izleri ve yeni adresine taşınan Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi...
5000 yıllık bir gizemi barındıran Mısır'da unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz. Mısır'ın görülecek çok yeri var ama ben size Kahire ve çevresindeki yerlerden söz edeceğim. 'Tüm Şehirlerin Anası' denilen Kahire, ülkenin başkenti. Kültürel ve ekonomik olarak da Mısır'a başkentlik yapan şehir, liman kenti olan İskenderiye'ye ve Süveyş kanalına çok yakın konumda, stratejik öneme sahip bir noktada bulunduğu için tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Kentin büyük bir bölümü Nil Nehri'nin doğu kıyılarına kurulmuş. Ünlü Gize Piramitleri de burada bulunuyor. Eski Mısır uygarlığının en önemli eserleri ve değerleri de Kahire ve çevresinde yer alıyor. İşte onlardan mutlaka görmeniz gerekenler...
PİRAMİTLER
Piramitler, Milattan Önce 3000 yılına kadar uzanan geçmişiyle dikkat çekiyor. Sırasıyla Keops, Kefren ve Menkor Piramitleri Gize Çölü'nün hemen tepesinde sıralanıyor. Sayısı yüzden fazla olan irili ufaklı bu muhteşem yapıların en ünlüsü Keops Piramidi. Kahire'nin Gize bölgesinde yer alan Keops Piramidi, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri. Yine bu bölgede bulunan Basamaklı Piramit ise inşa edilen ilk piramit olması sebebiyle ilgi çeken yapılardan.
ŞEHİR KALESİ
Bu büyüleyici ortaçağ kalesi, 1176 yılında Haçlıların istilasını önlemek amacıyla Saladin tarafından yaptırılmıştır. Kale, Kahire'nin muhteşem manzarasını ayaklar altına seriyor. Kale sınırları içinde; Al Gawhara Sarayı Müzesi, Muhammed Ali Camii, Askeri Müze, Süleyman Paşa Camii gibi yapılar da bulunuyor.
KAHİRE KULESİ
187 metre uzunluktaki kulenin en büyük özelliği, farklı mimarisi ve üst katında bulunan restoranlar. Burada Nil ve Kahire manzarası eşliğinde yemeklerinizi yiyebileceğiniz gibi 32 km uzaklıkta olan piramitleri de görebilirsiniz.
ÖLÜLER ŞEHRİ
Kahire Kalesi'ne gidişte, şehir dışında yer alan eski bir Memluk mezarlığı olan Ölüler Şehri, yaşamla ölümün bir araya geldiği çok ilginç bir yer. Şehir dışından göç edip barınma sıkıntısı çekenler bu mezarlığı evleri olarak kullanıyor. Burada yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı düşünülüyor.
CAMİ, KİLİSE VE SİNEGOG
Kahire'de El Ezher Camii, 1857 senesinde inşa edilen San Giorgio Kilisesi ve Mısır'ın en eski sinagogu olan Ben Ezra Sinagogu da görülmeye değer dini yapılar arasında yer alıyor.
MUTFAĞI ÇOK ZENGİN
Akdeniz ve Kızıldeniz'in etkisiyle kendisine özgü tatlar oluşturan Mısır mutfağı çok zengin. Mısır mutfağında balık, et çeşitleri, pirinç ve tahıllar, sebzeler, baharatlar oldukça sık kullanılıyor. Türk mutfağı ile de benzerlikler sergileyen Mısır mutfağında yemek öncesinde meze olarak peynir, salata, sebze turşusu ve humus ikram ediliyor. Kahire'de de bu mutfağın en güzel örneklerini tadabilirsiniz.
PAZARLARDA HER ŞEY VAR
Kahire alışveriş açısından da çok cazip. Özellikle pazarlar alışveriş için çok zengin seçenek sunuyor. Bu pazarlarda Mısır'a özgü papirüsler, yıllanmış haritalar, kumaş, mücevher ve hatta kap kacağa kadar her şey bulunuyor. Pazarların en ünlüsü El Halil Çarşısı. Rengarenk çarşıyı gezdikten sonra 200 yıllık Fishawi Kahvesi'ne uğrayıp nargile ve Türk kahvesi içmeyi unutmayın. Baharat kokulu bu pazarlarda pazarlık yapmak ise olmazsa olmaz...
'ALTIN YOLCULUK' İLE YENİ EVLERİNE TAŞINDILAR
Son günlerde gezginlerin en çok merak ettiği Kahire'de geçen ay açılan yeni Mısır Medeniyetler Ulusal Müzesi. Müzenin açılışı, daha doğrusu mumyaların müzeye taşınışı büyük yankı uyandırdı. Yüzlerce TV kanalının canlı yayınladığı törenle, Antik Mısır'ın 22 kral ve kraliçesine ait mumyalar, Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne taşındı. Mumyalar, başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yer alan Mısır Müzesi'nden, kentin doğu kesimi Fustat'taki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne götürüldü. 'Altın Yolculuk' ismi verilen kortejde antik Mısır döneminde kullanılan at arabalarının yanı sıra Firavun kıyafetleri giyen kadınlar ve süvariler de yer aldı. 1. Seti, Hatşepsut, 2. Ramses gibi ünlü firavunların da bulunduğu 18 kral ve 4 kraliçe mumyası artık yeni adresinde ziyaret ediliyor.
Antik Mısır'ın en ünlü kral ve kraliçelerinden bazılarına ait mumyaların sergilendiği yeni Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ndeki Kraliyet Mumyaları Salonu, müzenin en çok ziyaret çeken bölümü. Mumyaların çoğu, aradan binlerce yıl zaman geçmiş olmasına rağmen iyi korunmuş durumda ve bulundukları tabutların hemen yanında sergileniyor. Müzede aynı zamanda tarih öncesi dönem, firavunluk öncesi hanedanlıklar, İslam ve Kıpti dönemlerinden modern Mısır'a uzanan eserleri de yer alıyor.
Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'nin temeli 2002 yılında atılmış, geçici sergi salonu da UNESCO ile Mısır hükümetinin ortak çalışmalarıyla 2017'de açılmıştı. Resmi olarak 3 Nisan'da açılan müzenin, Mısır'a turistik seyahatleri artıracağı düşünülüyor.