Nazlı Keçili
artkolik.net
İlkokulda öğretmenlerin satırlarca yazma cezasının 2000 yıl önce Mısır'da uygulandığını öğrendiğimiz bir buluntu ortaya çıktı. Arkeologlar, bu yılın başlarında Athribis bölgesinde 'ostraca' olarak bilinen mürekkeple yazılmış 18 bin çanak çömlek parçası keşfetti ve bunların arasında, ön ve arka tarafta tek bir sembolün tekrarlandığı yüzlerce parça vardı. Kazıyı yürüten Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, bu karalamalar 'yaramaz öğrencilerin' satır yazdırıldığının kanıtıydı.
Bir başka önemli gelişme de arkeologlar için çok önemli bir mesele haline gelen Kleopatra'nın mezarını bulma yolunda karşılaştıkları önemli bir ipucuydu. Kasım ayında Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, ekibin kapsamlı bir arama sırasında Taposiris Magna harabesindeki bir tapınağın etrafındaki bir bölgede, yerin 40 fitten daha fazlasına yerleştirilmiş 4.281 fit uzunluğunda bir tünel bulduğunu duyurdu.
Araştırmalarını yapan Santo Domingo Üniversitesi'ndeki bir ekip mezarın giriş yolunu bulmuş olabileceklerini düşünüyor. Sanat dünyasını heyecanlandıran buluşlardan biri de Van Gogh'un ortaya çıkan bir otoportresi oldu. İskoçya'daki sanat konservatörleri, 1885'teki portrelerinden birinin röntgenini çektiklerinde karton ve yapıştırıcı katmanlarının ardında sanatçının kendi yüzünü keşfettiler. Sanatçının kompozisyonlarını nasıl değiştirdiklerini gözlemlemek için çekilen bir röntgen sırasında, Hollandalı sanatçının tam otoportresinin çıkması büyük bir sürpriz oldu.
Bu yıl tesadüf eseri gerçekleşen keşiflerden en şaşırtıcı olanı İngiltere'de yaşandı. İngiliz kırsalında metal detektörüyle araştırma yapan bir vatandaş Ortaçağ'dan kalma bir alyans buldu. Yüzüğün içinde "Ieo vos tien foi tenes le moy" yazan ve "Senin inancına sahibim, benimkini tut" anlamına gelen bir Ortaçağ Fransızcası yazıt keşfedildi.
Yüzük 29 Kasım'da 38.000 Sterlin (46.000 Dolar) karşılığında satıldı. İtalya'da da çok önemli arkeolojik keşifler yapıldı. Arkeologlar, Toskana'daki termal banyolarda antik Roma dönemine kadar uzanan iki düzineden fazla güzel korunmuş bronz heykeli ortaya çıkardı.
Heykellerin çoğunun MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasına tarihlendiği, 'eski Toskana'nın Etrüsk yönetiminden Roma yönetimine geçtiği büyük dönüşüm' dönemine ait olduğu belirtildi.
Bu yılın en gizemli keşiflerinden biri ise; Amerika'da ortaya çıktı. Cincinnati Sanat Müzesi'ndeki depoda tutulan ve sıradan bir nesne olduğu düşünülen bir bronz aynanın 'sihirli' bir sırrı olan inanılmaz derecede nadir bir nesne olduğu ortaya çıktı. Aynanın üzerine ışık düştüğünde, oturan bir Buda'nın görüntüsü ortaya çıkıyor.
2002'de çok önemli bir Bizans dönemi keşfi de sanat dünyasını heyecanlandırdı. Filistinli bir çiftçi, geçen baharda arazisinin bir bölümünde ağaçlar kök salmayınca kazı yapmaya başladı. Kazının neticesinde renkli hayvanlar ve zarif desenler içeren bir Bizans mozaiği ortaya çıktı.
2022'de bir Roma kasabası da gün yüzüne çıkarıldı. İngiltere'de bir yüksek hızlı demiryolu projesinin inşaatı sırasında Northamptonshire yakınlarındaki bir Roma ticaret yerleşiminin kalıntıları keşfedildi. Ocak ayındaki keşif, bir yol ve 30'dan fazla yuvarlak evin yanı sıra atölyeler, fırınlar, kuyular, mücevherler, kozmetikler, çömlekler ve 300'den fazla Roma sikkesini gün yüzüne çıkarmış oldu.