Röportaj: Bade Çakar, Fotoğraflar: İsa Arslan
İdil Yazar, uzun zamandır birçok kişinin mutfağına, pratik oldukları kadar lezzetli tarifleriyle misafir oluyor. En son 30 dakikada hazırlanabilecek ana yemek, tatlı ve atıştırmalıklar üzerine üç kitap çıkartan İdil Yazar ile Sevgililer Günü için bir araya geldik. 840 bini aşkın takipçisinin bulunduğu Youtube'da birbirinden başarılı tarifleriyle herkesin gönlünü kazanan İdil Hanım bizim için de yine pratik ama lezzetiyle akıllara kazınacak bir tarif verdi. İki kişilik az şekerli bitter çikolatalı pastasını hazırlarken, bu özel gün hakkında sohbet ettiğimiz Yazar ile keyifli bir de çekim gerçekleştirdik
Sevgililer Günü'ne sayılı günler kaldı. Sizden çiftlere ilham olabilecek bir tarif hazırlamanızı istedik. Bizim için özel bir tatlı hazırladınız. Bu özel gün için nasıl bir tarif tercih ettiniz?
Sevgililer Günü deyince benim aklım hep çikolataya gidiyor. Böyle olunca da sizin için iki kişilik, az şekerli, bitter çikolatalı pasta yaptım ve de vazgeçilmez ikili, çikolatalı çilek ile süsledim. Bu benim daha önce de yaptığım bir tarih aslında. İdil Yazar YouTube kanalımda da paylaştığımda çok beğenilen bir tarif.
Böyle özel ama aynı zamanda da heyecanlı bir gün için nasıl lezzetler tercih edilmeli?
Çikolatanın mutluluk verdiği bir şehir efsanesi değil aslında, vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırıyor. Mutluluğumuzu arttıracak, hafif çikolatalı lezzetleri tercih edebiliriz.
Sevgililer Günü denince aklınıza ilk olarak ne tür bir masa görüntüsü geliyor?
Sadece böyle günler için değil, her zaman düşünülmüş, uğraşılmış her masanın değeri olduğunu düşünüyorum. Sevgililer Günü'nde de mumlar, güller masayı süsleyebilir. Bu detaylar her zaman ortamı daha da yumuşatır ayrıca...
Pratik tariflerinizle tanınan bir şef olarak, sizin son anda gelen misafir için yaptığınız kurtarıcı tabaklarınız nelerdir?
Yeni yazdığım kitaplarım aslında tam olarak böyle bir durum için yaratıldı. 30 Dakikada Ana Yemekler, Atıştırmalık ve Tatlılar kitabımda oldukça kurtarıcı tarifim var. Ama özellikler benim favori yemeğim; ızgara somon ya da bonfile, yanına kuşkonmaz ve noodle.
Siz sevdiklerinize bu tarz özel günlerde nasıl sürprizler yapmaktan hoşlanıyorsunuz?
Böyle özel günlerin asıl maksatı sevdiklerinle birlikte olmak, güzel vakit geçirmek ve sevgiyi kutlamak. Ben böyle anlamlı günlerde ellerimle hayata geçirdiğim bir düşünceyi, özel günlerle birleştirmeyi çok seviyorum ve buna özen gösteriyorum.
Mini çikolatalı pasta
Malzemeleri
1/2 BARDAK UN
4 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
5 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
1/2 ÇAY KAŞIĞI KARBONAT
1/3 BARDAK SIVI YAĞ
1/3 BARDAK KREMA
1 ÇAY KAŞIĞI LIMON SUYU
1 ADET YUMURTA
1-2 DAMLA VANILYA ÖZÜTÜ
2 YEMEK KAŞIĞI KAHVE
Ganaj için:
1/4 SU BARDAĞI KREMA
85 GRAM ÇIKOLATA
Nasıl yapılır?
Un, karbonat ve kakaoyu bir kaseye alın ve bir çırpma teli ile karıştırın. Başka bir kasede; sıvıyağ ve şekeri çırpın. Yumurta, soğuk kahve ve limon suyu ilave edilmiş kremayı da ekleyin ve çırpmaya devam edin. Sıvı malzemeleri yavaşça kuru malzemelerin içine ilave edin ve çırpmaya devam edin. Tüm malzemeler güzelce karışana kadar çırpın. Mini bir kek kalıbını yağlayın ve unlayın. Tabanına yağlı kağıt serdikten sonra hazırladığınız hamuru kalıbın içerisine aktarın. Hamurun üzerinin düz olması ve daha iyi kabarması için kalıbı birkaç kez sallayın ve tezgahın üzerine vurun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişmeye bırakın. Ganaj için; bir sos tavasının içerisine krema ve vanilya özütünü alın. Krema kaynama noktasına gelir gelmez altını kapatın ve ocaktan alın. İçerisine çikolataları ekleyin ve çikolataların erimesini bekleyip karıştırın. Keki kalıptan çıkardıktan sonra, servis tabağına alın. Pastayı, soğuyan ganaj ile kaplayın.