Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Recep Tayyip Erdoğan
2018 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Teyyip Erdoğan, Türkiye'nin kültür ve sanatçılarına mdüllerini takdim etti.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Recep Tayyip Erdoğan, Türker İnanoğlu
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, bu yıl tarih ve sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Mehmet İpşirli, sinema alanında Türker İnanoğlu, müzik alanında Erol Sayan, sanat ve fotoğraf alanında İzzet Keribar, vefa ödülü alanında ise Mehmet Akif Ersoy adına torunu Selma Argon Ersoy'a verildi.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Mehmet İşpirli, Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende, ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Recep Tayyip Erdoğan, İzzet Keribar
Ödül kazanan kişileri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Türkiye'nin maziden atiye uzanan büyük yolculuğuna kendi alanlarında katkı yaptıkları için şükranlarını sundu.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Selma Argon Ersoy, Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı ödüllerini, devletin ve milletin kültür sanat insanlarına teşekkürünün, takdirinin bir nişanesi olarak verildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Marifet iltifata tabidir. Bize göre kültür, tıpkı toprak, bayrak, ordu, para gibi bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir" diye konuştu.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Recep Tayyip Erdoğan, Erol Sayan
Dünyanın en güçlü ülkelerine bakıldığında ordularından ziyade, kültürel iktidarıyla bu konuma geldiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz 16
yılda demokraside ve ekonomide çok büyük devrimlere imza atan Türkiye, maalesef eğitim ve kültür sanat politikalarında arzu ettiğimiz mesafeyi kat edememiştir. Esasen bu alandaki gelişmelerin, diğer yatırımlar gibi sadece devlet projeleriyle, kamu imkanlarıyla sağlanabilmesi işin tabiatına da uygun değildir. Millet olarak topyekun bir mücadeleyle ülkemizi kültür, sanatta ileriye taşıyabiliriz, çünkü bu faaliyetler sonuç itibariyle bireysel çabaya, üretkenliğe dayalıdır. Devlete düşen görev, bireylerin bu gayreti ortaya koyabilecekleri iklimi tesis etmektir. İnşallah yeni dönemde bu doğrultuda çok daha büyük adımları hep birlikte atacağız."
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Türker İnanoğlu
Sinema alanında ödüle layık görülen isim Türker İnanoğlu oldu. Yeşilçam'a damgasını vuran birçok yapımın altında imzası yer alan Türker İnanoğlu, 1960 yılında faaliyete giren Erler Film'in de kurucusudur. Erler Film Anistan, İtalya, İran ve Homg Kong'la yapılan ortak yapımlardır. Halen Se-Sam Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin Onursal Başkanı olan Türker İnanoğlu'nun yaşamı mesleki başarı ve ödüllerle doludur.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Erol Sayan
Müzik alanında Erol Sayan ödül alan isim oldu. 1961 yılında Ankara Radyosu'nun açmış olduğu sınavı kazanarak Ankara Radyosu sanatçısı olmuş ve imisyonlara tanbur ile katılmaya başlamıştır. 1963 yılında tılmaya başlamıştır. 1963 yılında ODTÜ'de 1967 yılında, Ankara'nın ilk, Türkiye'nin 2. üniversite korosunu kurdu. Yüzü aşkın eseri TRT repertuvarındadır. Çeşitli makam ve formlarda üç yüz civarında eseri vardır.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
İzzet Keribar
Sanat/Fotoğraf alanında ödüle layık bulunan isim İzzet Keribar oldu. 1936 yılında İstanbul'da doğan İzzet Keribar, genç yaşından itibaren fotoğrafa karşı ilgi duydu ve 1957 de askerliğini yapmak üzere gittiği Kore'de, devamlı fotoğraf çekerek, tekniğini ve deneyimini geliştirdi. Büyük bir aradan sonra, 1980 yılında, fotoğrafa tekrar yöneldi. O yıldan beri yurtiçinde ve yurtdışında fotoğraf amaçlı geziler düzenlemekte ve yoğun olarak fotoğraf üretmeye devam etmektedir. Keribar, İFSAK'ın onur üyesidir.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Mehmet İşpirli
Tarih ve Sosyal Bilimler alanında ödüle layık görülen isim Prof. Dr. Mehmet İşpirli oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Psmanlı Müesseeleri ve Medeniyeti tarihi Anabilim dalından mezun oldu. Ardından Edinburgh Üniversitesi'nde Doktarasını tamamladı. 'Osmanlı İmparatorluğunda Kadıaskerlik Müessesi' adlı tezle Doçentliğe, 'Diplomatik Açıdan Mazhar' adlı çalışmasıyla Profesörlüğe yükseldi. 1990 yılında ABD'de, 1991'de Londra'da arşiv ve kütüphanelerde araştırmalarda bulundu. Kuala Lumpur'da International Institute of Islamic Thought and Civilization'da araştırma yaptı ve eserler verdi.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un Taksim'deki Mısır Apartmanın'daki dairesinin kamulaştırıldığını ve müze haline getirileceğini açıkladı.
Kültür ve sanatın çınarlarına büyük vefa
Mehmet Akif Ersoy
Törende vefa ödülü verilen İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy 1873 İstanbul Fatih doğumludur. Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı, Şubat 1921'de Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye dergilerinde yayınlandıktan sonra, 12 Mart 1921'de milli marş olarak kabul edildi. Ersoy'un en önemli eseri şiirlerini topladığı 'Safahat'tır. 1936 yılında vefat eden Mehmet Akif Ersoy adına ödülü, Selma Argon Ersoy'a takdim edildi.